Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

10 χρόνια πριν... Όταν ο «ο μεγαλοϊδεατισμός και η μικροπολιτική» πάγωναν την αναπαλαίωση του Παλαιού Νοσοκομείου Μεσολογγίου



Ένα πελώριο «γιατί;» προκαλεί σε κατοίκους και επισκέπτες του Μεσολογγίου η εικόνα του εγκαταλελειμμένου παλαιού νοσοκομείου στην είσοδο της πόλης και ακριβώς δίπλα στο κατεξοχήν ιστορικό της, αξιοθέατο, τον Κήπο των Ηρώων.
Επειδή στο ζήτημα της εγκατάλειψης του παλαιού νοσοκομείου έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, παρουσιάζοντας κατά καιρούς, προτάσεις ή ενέργειες για τυχόν αναπαλαίωσής του θα τολμήσουμε να δώσουμε μια απάντηση στο «γιατί;»
Κατά την άποψή μας το παλαιό νοσοκομείο παραμένει εγκαταλελειμμένο εξαιτίας του «μεγαλοϊδεατισμού και της μικροπολιτικής» αντίληψης που, σε τοπικό επίπεδο διέπε και ίσως διέπει, τους έχοντες την ευθύνη είτε της λήψης είτε του επηρεασμού λήψης αποφάσεων.
Αφορμή για το σχόλιο αυτό μας έδωσε υπενθύμιση του Facebook για ανάρτηση που είχαμε κάνει ακριβώς πριν 10 χρόνια εδώ στο MessolonghiNews (ΠΑΤΗΣΤΕΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ).
Διαβάζοντας την ανάρτηση θα διαπιστώσετε ότι η τότε δημοτική αρχή του Μεσολογγίου με δήμαρχο τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο είχε «τρέξει» το θέμα. Επόμενο βήμα  από την τότε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου ήταν η λήψη ανάλογης από το ΔΣ του νοσοκομείου.



Μια απόφαση που ποτέ όμως δεν ελήφθη, διότι μεσολάβησαν εθνικές εκλογές και με «άνωθεν» παρεμβάσεις «πάγωσε» η απόφαση και οι διαδικασίες… Ακολούθησε η οικονομική κρίση, με την κατάρρευση της αξίας των μετοχών του κληροδοτήματος και έτσι το κτήριο παρουσιάζει την εικόνα ντροπής…
Ποιοι προκάλεσαν την «άνωθεν» παρέμβαση; Κατά την άποψή μας «ο μεγαλοϊδεατισμός και η μικροπολιτική» που τότε είχε ως ονοματεπώνυμο τους θιασώτες της Ακαδημίας της Ελευθερίας και τους εσωκομματικούς αντιπάλους, του τότε δημάρχου Μεσολογγίου.

Αυτοί που τότε ως "ομάδα πολιτών" δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν - με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ως «Βατοπαίδι» - την διαδικασία που είχε ακολουθηθεί…

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου στις αρχές του 2000 (σ.σ. λίγο μετά την μετακόμιση του νοσοκομείου στο σύγχρονο κτήριο) στη χρήση του κτηρίου του παλαιού νοσοκομείου για Κέντρο Αποκατάστασης, με την αιτιολογία ότι θα χρησιμοποιούταν για την Ακαδημία της Ελευθερίας και ενώ τότε υπήρχαν διασφαλισμένες πιστώσεις από την ευρωπαϊκή ένωση για την λειτουργία στο κτήριο Κέντρου Αποκατάστασης κάτι που τελικά έγινε στην Αμφιλοχία….

Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι για την εικόνα του παλαιού νοσοκομείου στο Μεσολόγγι η ευθύνη βαρύνει κύρια και ίσως αποκλειστικά ντόπιους θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες και μόνο…