Το σχολείο ως χώρος πρέπει να είναι άνετο, ευχάριστο και να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των μαθητών για μάθηση και δημιουργία, άθληση, χαλάρωση και κοινωνικοποίηση. Οι αυλές του πρέπει να είναι νησίδες πρασίνου και πρέπει να έχει όλες τις προδιαγραφές που εγγυώνται την ασφαλή διαμονή παιδιών και καθηγητών καθώς και την ασφαλή πρόσβαση τους σε αυτό. Από άποψη λειτουργίας και μορφής το σχολείο πρέπει να εμπνέει και να αποτελεί τον πρώτιστο χώρο πολιτισμού. Σ’ αυτό άλλωστε διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η αισθητική των αυριανών πολιτών. Με λίγα λόγια, το σχολικό κτίριο πρέπει να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούν αγαπητό και σεβαστό σε μαθητές, καθηγητές και γονείς.
Το σχολείο δεν είναι ένας χώρος για να παρκάρουμε παιδιά. Αντίθετα οι σημερινοί μαθητές είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι και πρέπει να τους δίνουμε και τα κατάλληλα μέσα για να μπορούν να δουλεύουν. Ένας σημαντικός δείκτης για την αποδοτικότητα στην εργασία έχει σχέση με το περιβάλλον του εργασιακού χώρου. Αν δηλαδή ο χώρος είναι κατάλληλος, αν προδιαθέτει τον εργαζόμενο θετικά ή αρνητικά αν υπάρχουν όλα τα μέσα ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να αποδίδει.
Είναι οι χώροι κατάλληλοι στα σχολεία της πόλης μας; Ας τα δούμε ξεχωριστά ένα προς ένα:
1ο Γυμνάσιο (Παλαμαϊκή σχολή).Υπό κατεδάφιση. Κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσουν οι εργασίες πολύ περισσότερο πότε θα τελειώσουν. «Προσωρινά» οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερς.
2ο Γυμνάσιο: Παλιό νοικιασμένο κτίριο με μικρή αυλή που η περυσινή φωτιά έδειξε τα όρια του. Συνεχή προβλήματα με την θέρμανση.
1ο - 2ο Λύκειο: «Δίδυμα» κτίρια με κοινή αυλή και άθλιες τουαλέτες με αίθουσες κλουβιά με σοβάδες στο 1ο να κρέμονται από το ταβάνι. Τα χωρίσματα των αιθουσών είναι από γυψοσανίδες ο φωτισμός ελλιπέστατος όπως και τα εποπτικά μέσα. Δεν υπάρχει αίθουσα προβολών, δεν υπάρχουν κουρτίνες, το εργαστήριο φυσικής είναι ακόμη στα κιβώτια. Αίθουσα με υπολογιστές «στεγάζεται» σε αποδυτήρια του Γυμναστηρίου και φυσικά παραμένει κλειδωμένη.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας τα έργα σχολικής στέγης που εντάσσονται στο νέο πενταετές πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων υπολογίζεται να φτάσουν τα 1,7δις. ευρώ. Πόσα από αυτά αναλογούν στο Μεσολόγγι; Ποιος θα μας απαντήσει;
Το Μεσολόγγι χρειάζεται νέα σχολικά κτίρια και τα χρειάζεται γρήγορα. Σας καλούμε να ενώσετε την φωνή σας μαζί με την δική μας ώστε να μας «ακούσουν» οι υπεύθυνοι. Ψάξτε τα σχολεία των παιδιών σας, τραβήξτε φωτογραφίες με τα προβλήματα και «πλουτίστε» την έκθεση μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2631022477 ή στο amely@freemail.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ