Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος για την κατάσταση του δήμου

Με ανακοίνωση που διένειμε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος καταθέτει τις απόψεις του για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής της Πόλης.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"«Αύγουστε Καλέ μου Μήνα» αναφέρει η λαϊκή σοφία επειδή ο μήνας αυτός συνδυάζεται με τις διακοπές, τα «μπάνια του λαού» και πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Επανερχόμενοι όμως στην καθημερινή πραγματικότητα έχουμε χρέος να ασχοληθούμε πλέον με τον «Βίο και Πολιτεία» της Δημοτικής Αρχής αφού συμπλήρωσε ήδη ικανό χρόνο στο τιμόνι του Δήμου και μπορούμε να αποδείξουμε ότι η θητεία της χαρακτηρίζεται από:
Αλαζονεία, Αναποτελεσματικότητα, κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος, προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.
Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω αρχίζουμε από το τελευταίο δελτίο τύπου του Δήμου που αφορά τη λήψη υπέρογκου δανείου όπου εκεί προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Κύριοι της Δημοτικής Αρχής,

Καταγγέλλω και αναφέρω, ενδεικτικά πράξεις σας και στοιχεία που αποδεικνύουν τον αλαζονικό τρόπο λειτουργίας σας, αλλά και την κατασπατάληση του χρήματος εις βάρος των Δημοτών. Τα στοιχεία αυτά υπογράφονται από ορκωτούς λογιστάς και Διευθυντάς του Δήμου και επομένως δεν αμφισβητούνται, δεν γίνεται «πολιτικό μαγείρεμα» και αποστέλλονται στα Μ.Μ.Ε για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο.
Συγκεκριμένα:
1. Ζήτησα τους πρώτους μήνες του 2007 στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνω απολογισμό 4ετίας με στοιχεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιών του Δήμου (άρα αδιάβλητα), ο οποίος απολογισμός θα ήταν χρήσιμος για την πορεία του Δήμου.
Αντ’ αυτού προετοιμάσατε μια φιέστα της παράταξής σας, στην οποία και δεν μας προσκαλέσατε και μιλήσατε εσείς για μας, με χαλκευμένα στοιχεία και το σημαντικότερο: απαγορεύονταν οι ερωτήσεις προς τον Φεουδάρχη Δήμαρχο.

2. Αναφέρεστε σε στοιχεία ισολογισμού Χρήσης 2006 και συγκεκριμένα στο χρέος του Δήμου των 899.047 € το οποίο και δεν αμφισβητούμε.
Ποτέ όμως δεν αναφέρατε ότι:
α. Αποπληρώσαμε χρέη του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 627.784 € ( επισυνάπτεται κατάσταση του Δήμου).
β. Χρεώνεται σε μας το δάνειο Τράπεζας Πειραιώς 300.000 € όταν το πήρατε εσείς τον Οκτώβριο του 2007.
γ. Αυξήθηκε το προσωπικό του Δήμου στη θητεία μας από 70 άτομα σε 123, όσα υπηρετούν και σήμερα (Νόμος Παυλόπουλου κ.τ.λ.) το οποίο επιβάρυνε τα οικονομικά του Δήμου περίπου 1.000.000 € το χρόνο (επισυνάπτεται βεβαίωση).
δ. Η μηνιαία τακτική οικονομική επιχορήγηση για τα 123 άτομα του Δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν, το 2006 170.757 €, ενώ σήμερα, με τα ίδια άτομα είναι 219.275 € ήτοι 50.000€ περισσότερα (600.000 € το χρόνο) (επισυνάπτεται βεβαίωση).
ε. Αυξήσατε τα Δημοτικά Τέλη κατά 20-25% (επισυνάπτεται βεβαίωση).
Παρόλα τα παραπάνω έχετε απλήρωτους υπαλλήλους του Δήμου περισσότερο των οχτώ (8) μηνών. Στη θητεία μας κανένας υπάλληλος δεν έμεινε απλήρωτος.
3. Με το κλείσιμο ταμείου όταν παραδώσαμε σε σας (31-12-06) σας αφήσαμε ζεστό χρήμα στα ταμεία συνολικού ύψους 1.256.605 € (επισυνάπτεται βεβαίωση του Ιουλίου 2008) το οποίο αναλύεται:
α. Τακτικά Έσοδα: 382.835 € για μισθούς υπαλλήλων κ.τ.λ.
β. Υπόλοιπο ΣΑΤΑ: 315.280 € για άμεσα έργα.
γ. Γενικά Έσοδα Δήμου: 187.974 € που ήταν δεσμευμένα για την κατασκευή Πλατείας στην Καλλονή. Αλήθεια τι έγιναν αυτά τα χρήματα;
δ. Νομικά Πρόσωπα : Συνολικά σας αφήσαμε 370.516 € ( 281.209 € στους παιδικούς σταθμούς, 37.621 € στο στάδιο, 41810 € στο Πνευματικό Κέντρο, κ.τ.λ.) – επισυνάπτεται απόφαση απολογισμού στοιχείων Δημαρχιακής Επιτροπής 28-02-2007.

4. ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΑΤΕ το Δημόσιο Χρήμα αρκεί να βολέψετε τους ημετέρους ενώ δεν έχετε να παρουσιάσετε ούτε ένα αξιόλογο έργο που να το δημοπρατήσατε στη θητεία σας. Δεν προχωράτε ούτε αυτά τα έργα που ήταν εγκεκριμένα ή δημοπρατημένα από εμάς.
Συγκεκριμένα:
α. Δώσατε αναθέσεις σε μικροέργα (12.000 και κάτω) μέσα στο 2007 ύψους 734.635 € (επισυνάπτεται κατάσταση της Τεχνικής Υπηρεσίας).
β. Από την ΣΑΤΑ 2008 ήτοι 760.000 € περίπου ψηφίσατε αναθέσεις ύψους 420.000 € περίπου για το 2008.
γ. Σπαταλάτε χρήματα για ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ (αλήθεια ποιοι είναι και με βάση ποια προσόντα τους επιλέξατε; ) ενώ αφήνετε απλήρωτους υπαλλήλους.
δ. Σπαταλάτε χρήματα για την οργάνωση και λειτουργία «Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου» όταν ο Δήμος είναι μέτοχος σε αναπτυξιακές. Αλήθεια πέστε μας μια αναπτυξιακή πρόταση που έφερε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Δήμου;
ε. Αναθέσατε στον κ. Παπαδάκη και σε άλλους φορείς το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου (Αποφάσεις Δημαρχιακής 30.000 € περίπου). Το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο (με μικροαλλαγές) υπάρχει στο Δήμο από το 2002 και είχε ανατεθεί και τότε στον κ. Παπαδάκη από την ΔΕΠΑΜ (επί ημερών κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ) και το πληρώσαμε εμείς το 2003 με ποσό 14.000.000 εκ. δρχ περίπου. Τι άλλαξε στο χρόνο αυτό και πρέπει να πληρώσουμε τόσα χρήματα;
ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ; ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

στ. Προσλαμβάνετε ημέτερους μηχανικούς για την Τεχνική Υπηρεσία με το πρόσχημα ενίσχυσης εν’ όψη του ΕΣΠΑ (4ο Κ.Π.Σ). ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ISO, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ και πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεστε να συνεργαστείτε με ιδιωτική εταιρεία με το αζημίωτο βέβαια.
ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΩΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΕΡΓΟ κ.ΔΗΜΑΡΧΕ;
Η μήπως θεωρείτε έργο την περίφραξη του χώρου έξω από τον Κήπο των Ηρώων με «παλκοτάρια» που χρησιμοποιούνται για τα διβάρια ή για περίφραξη χώρου σταβλισμού ζώων; Αλήθεια πόσα τιμολόγια κόπηκαν στο γνωστό «κατάστημα λουλουδιών» για παρόμοιες «αισθητικές» παρεμβάσεις στην Ιερή μας Πόλη;

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής.

Δεν μπορείτε πλέον ούτε να πείσετε, αλλά κυρίως να παραπληροφορήσετε άλλο τους Δημότες, ούτε τους αποκλειστικούς σας φίλους.
Δημοτικοί σας Σύμβουλοι, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και μέλη Τοπικών Συμβουλίων παραιτούνται και αποστασιοποιούνται από την Δημοτική σας ομάδα, γιατί πείσθηκαν πλέον για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης του Δήμου αλλά και της διαχείρισης του Δημοσίου Χρήματος.
Όσοι ακόμα παραμένουν μαζί σας είναι συνειδητά συνυπεύθυνοι για τις επιλογές σας και τις πράξεις σας.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σωρεία γεγονότων. Αυτά εν καιρώ. Όμως επειδή αναφέρετε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι τίμια» σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και μία πρόταση σε σχέση με το δάνειο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
· Ποια είναι η επιστολή του Δήμου προς τις Τράπεζες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης δανείου;
· Πόσες και ποιες Τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και με ποιους όρους;
· Ποια είναι η επιτροπή και ποιο το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών των τραπεζών;
· Ποιο είναι το πλήρες συμβόλαιο του Δήμου με την Εθνική Τράπεζα;

ΠΡΟΤΑΣΗ
Σας προτείνω σε ότι αφορά τη χρήση του δανείου οι όποιες δαπάνες που αποπληρώνονται να ψηφίζονται από την Δημαρχιακή Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.


Με τιμή
Γεώργιος Πρεβεζάνος
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α
τ.Δήμαρχος Μεσολογγίου
ΕπικεφαλήςΜείζονος Αντιπολίτευσης "