Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Με παρέμβαση Λιβανού εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του "Παναγία Ελεούσα"

Επιτυχημένη ήταν η παρέμβαση του Σπήλιου Λιβανού για την ένταξη του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα» στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».
Το Υπουργείο έκανε δεκτή την τροποποίηση που πρότεινε και έτσι το Εργαστήρι και άλλες παρόμοιες εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους στην κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμεΑ.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:
«Ήμουν σε επαφή με το Εργαστήρι, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή. Το νομοσχέδιο - νόμος πλέον του Κράτους - αποτελεί τη σημαντικότερη προσπάθεια που έχει συμβεί ως σήμερα για τη συστηματοποίηση και οργάνωση της ειδικής αγωγής στη χώρας μας, φέρνοντας την Πολιτεία προ των ευθυνών της.
Ωστόσο, υπήρχε ένα ζήτημα που είχε δικαιολογημένα ανησυχήσει το Εργαστήρι. Στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονταν ορισμένες εκπαιδευτικές δομές που λειτουργούν μεν ως Ν.Π.Ι.Δ, όμως παρέχουν δωρεάν σημαντικό έργο στην αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία. Αυτό σήμαινε ότι το «Παναγία Ελεούσα» υπήρχε κίνδυνος να τεθεί εκτός του νέου πλαισίου.
Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά από παρεμβάσεις μου προς τον Υπουργό Παιδείας και τον αρμόδιο Υφυπουργό, τους κ.κ. Στυλιανίδη και Λυκουρέτζο, τελικά επετεύχθη η τροποποίηση του άρθρου 6 του νομοσχέδιου στο οποίο προστέθηκε η ακόλουθη παράγραφος:
Φορείς, Ν.Π.Ι.Δ. πιστοποιημένοι από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ., μπορούν να παρέχουν ισότιμα με τις ΣΜΕΑΕ του ΥΠΕΠΘ Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Συμβουλευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες σε άτομα άνω των 15 ετών με βαριά νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.
Αδιαμφισβήτητα, το Κέντρο «Παναγία Ελεούσα» έχει συντελέσει τα μέγιστα στην παροχή κοινωνικής πρόνοιας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της συνέχισης του έργου του είναι μια χαρμόσυνη είδηση για όλον το Νομό».