Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τα έργα προστασίας περιβάλλοντος στο επίκεντρο της συνάντησης Σώκου-Νάκου

Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο συναντήθηκε σήμερα το πρωί (Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος. 
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων, η κ. Μαίρη Βεργοπούλου, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Παρακολούθησης των έργων του Ταμείου Συνοχής και ο Αντινομάρχης κ. Χρήστος Πετρόπουλος, ο κ. Σώκος ανέλυσε τους κρίσιμους στόχους του σχετικά με την προοπτική Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο νομό με κυρίαρχο αυτό της δημιουργίας στην Αιτωλοακαρνανία Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Αξιοποίησης Στερεών Αποβλήτων καθώς και των συνοδευτικών Κέντρων Διαλογής Στερεών Απορριμμάτων. 
Ο Νομάρχης με στοιχεία απέδειξε την ωριμότητα των συγκεκριμένων έργων, επισημαίνοντας προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών ότι ο νομός είναι δυνατόν να γίνει πιλοτικός νομός Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων και παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειες από καύση Βιοαερίου στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Στράτου. 
Ο κ. Σώκος παρουσίασε επίσης αναλυτικά τα έργα περιβάλλοντος που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας (ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, Αποκατάσταση Χωματερής Ναυπάκτου, ΧΥΤΑ Στράτου, Αποκατάσταση Χωματερών παλαιάς κοίτης Αχελώου). 
Ζήτησε και έγινε αμέσως αποδεκτό από τον Υφυπουργό η χρηματοδότηση νέας παρακαμπτήριας οδού προς τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου που θα παρακάμπτει τον οικισμό Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπάκτου. 
Ακόμη συμφωνήθηκε, η από κοινού οργάνωση των συντελεστών υλοποίησης του έργου, της τελετής εγκαινίων του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου στην οποία εξέφρασε την πρόθεσή του να παρευρεθεί και ο κ. Υφυπουργός. 
Ακόμη, ο κ. Σώκος, εξέθεσε προς τον κ. Νάκο και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για διακοπή των πληρωμών έργων του Ταμείου Συνοχής που υλοποιούνται στο νομό έως το τέλος του 2008.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος διαβεβαίωσε τον κ. Σώκο για την διάθεση πίστωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Αξιοποίησης Στερεών Αποβλήτων και των συνοδευτικών Κέντρων, ενώ για το θέμα των πληρωμών των έργων του Ταμείου Συνοχής ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά. 
Στη σύσκεψη ο κ. Σώκος έθεσε ακόμη θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως η ενίσχυση του Μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλα.