Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης νέος Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Με νωπές τις μνήμες από τις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εξόδου δεν μπορούμε να μην νιώθουμε ικανοποίηση για το γεγονός, της πανηγυρικής εκλογής στο αξίωμα του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθήνας του Καθηγητή, Θεοδόση Πελεγρίνη, κατά το σημερινό (Τετάρτη 9/6/2010) δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων και ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» είχε αναπτύξει στην επετειακή εκδήλωση στο Τρικούπειο στις 20/3 το θέμα: «Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ» στο Τρικούπειο.( ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).
Ο νέος πρύτανης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Έξετερ της Αγγλίας, του οποίου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας από το 1977.
Είναι συγγραφέας πολλών έργων όπως : «Η έννοια του κάλλους στον Δαμάσκιο», «Άνθρωποι, ζώα, μηχανές», «Κεφάλαια ηθικής φιλοσοφίας – Η αυτονομία του ηθικού λόγου», «Ηθική φιλοσοφία» και άλλα.
Έχει, επίσης, εκδώσει το μυθιστόρημα «Το είδωλο του κόσμου» , καθώς και τη συλλογή διηγημάτων υπό τον τίτλο «Δεύτερη επιλογή». Το 2007 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το έργο του «Από τον Πολιτισμό στην Πείνα».
Έχει συνεργασθεί με την δημόσια τηλεόραση, επιμελούμενος και παρουσιάζοντας τις σειρές εκπομπών: «Την Ταυτότητά Σας», «Παρακαλώ», «το Ταξίδι Συνεχίζεται, «25η Ώρα», καθώς και με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο πλαίσιο των εκπομπών Εγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.
Από το 1993 έως το 2000 οργάνωσε στο Παλιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα επτά πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκαν επαγγελματικού χαρακτήρα θεατρικές παραστάσεις κλασικών έργων, όπως ο «Οθέλος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ν. Κοντούρη, ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Γ. Καλαντζόπουλου, η «Ελένη» του Ρίτσου σε σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου, η «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Σ. Ράλλη, «Τα λάθη μιας νύχτας» του Γκόλντσμιθ σε σκηνοθεσία Αλ. Μυλωνά.
Από το 2006 παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής τη σειρά θεατρικών παραστάσεων «Η Φιλοσοφία στην Σκηνή», στο πλαίσιο της οποίας ήδη έχουν παρουσιαστεί ο «Θαλής», ο «Ηράκλειτος», ο «Πυθαγόρας», ο «Σωκράτης», ο «Πλάτων», ο «Αριστοτέλης», ο «Μάρκος Αυρήλιος», ο «Καρτέσιος», ο «Χιουμ», ο «Καντ», ο «Νίτσε» και ο «Σοπενχάουερ», ενώ επίκειται η παρουσίαση των «Κίρκεγκωρ» και «Βιτγκενστάιν».