Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συγκίνηση στην Εκδήλωση για την Βασιλεύουσα Πόλη

«Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου εορτάζει και τιμά την Βασιλεύουσα Πόλη». Με τα λόγια αυτά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς εξέφρασε σε μία φράση το κλίμα συγκινήσεως μέσα στο οποίοπραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουνίου 2014 στα προπύλαια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, όπου,εκτός από τον Σεβ/το Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, παρέστησαν:οι Κληρικοί και ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως, εκπρόσωποι πολιτικών αρχών, του Στρατού, του Λιμενικού, των Εκπαιδευτικών, άλλων πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Paris II ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Πουλής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Εάλω η Πόλις: η πτώσις της Βασιλεύουσας».


 

Ύμνους και τραγούδια της Αλώσεως παρουσίασε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών περιοχής Μεσολογγίου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος», υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Ιωάννη Δακαλάκη.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ο Άη Συμιός», υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καραβασίλη, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, κατά τον χαιρετισμό του στο κλείσιμο της εκδηλώσεως, αναφέρθηκε στην ένδοξη παρουσία της Βασιλεύουσας Πόλης, στους λόγους που οδήγησαν στην πτώση, αλλά και στο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία:

«Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου εορτάζει και τιμά την Βασιλεύουσα Πόλη. Μεταφερθήκαμε σήμερα» είπε ο Σεβασμιώτατος, «κάτω από τους θόλους των Ναών της Κωνσταντινουπόλεως και ζήσαμε στιγμές ιστορικής μνήμης. Ωφέλησε όλους μας η εκδήλωση αυτή γιατί μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τι είχαμε και τι χάσαμε. Μια Πόλη που προσέφερε τόσα πολλά στον Ελληνισμό, αλλά και τόσους Αγίους στηνΕκκλησία μας».

«Ενθυμούμενοι τα λόγια του Πατριάρχου Γεωργίου Σχολάριου, ο οποίος είπε πως «δια τας αμαρτίας ημών» έπεσε η Κωνσταντινούπολη, αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας.Αλήθεια, πόσες καταστροφές και λεηλασίες, φόνοι και θυσίες έγιναν στην Βασιλεύουσα– ακόμη και μέσα στο Ναό της Αγίας Σοφίας! Αλήθεια, πόσο πόνεσαν οι αδελφοί μας και πόσο λυπήθηκε ο Θεός!

Η ένδοξος Πόλις έφτασε τόσο χαμηλά γιατί η αποστασία, αυτού του είδους τααποτελέσματα φέρνει. Μας φέρνει όμως και αντιμέτωπους με το καθήκον μας. Ας αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι: Μήπως η Ελλάδα μας έχει φτάσει σε μεγαλυτέρα πτώση σήμερα; Αν θέλουμε μπορούμε κι εμείς να βαδίσουμε το δρόμο της θυσίας και να αποφύγουμε άλλες συμφορές».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, τόνισε:«Βρισκόμαστε στο Μεσολόγγι, στην Πόλη της Ελευθερίας και δεν πρέπει να το λησμονούμε αυτό. Εμείς σήμερα ενθυμούμαστε την πτώση της Βασιλεύουσας, αλλά δεν μοιρολογούμε, δεν θλιβόμαστε. Αναζωπυρώνουμε την πίστη μας και προσπαθούμε να γίνουμε αντάξιοι εκείνων των αγωνιστών. Ας λάβουμε το μήνυμα πως είναι πλέονκαιρός να ξεκινήσουμε αγώνα για την Πατρίδα μας».