Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Π. Κατσούλης: " Από το «Δήμο για τα παιδιά μας» στο «Δήμο ΜΟΝΟ για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ» "

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης

τ. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Είναι ολοφάνερο πως κ. Καραπάνος βιάζεται και όπως είναι φυσικό «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Βιάζεται, όχι βέβαια για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα που αυτή τη χρονική συγκυρία είναι σε εξέλιξη εν απουσία του δήμου, αλλά για να «τακτοποιήσει» υποσχέσεις και πολλές «ακάλυπτες προεκλογικές του επιταγές».

Πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του, απέπεμψε εκλεγμένο Δημοτικό του Σύμβουλο γιατί δεν ανέχονταν την κοροϊδία και είναι δεδομένο πως λόγω της συμπεριφοράς του σύντομα έπονται και άλλοι. Από την πρώτη μέρα, έστησε έναπροσωποκεντρικό εξωθεσμικό μηχανισμό μεταφερόμενων συμβούλων και «εθελοντών», προσβλητικό ακόμη και για τους αιρετούς της παράταξης του, ενώ ανέλαβε αποκλειστικά κάθε οικονομική δραστηριότητα. Ακολούθως ξεκίνησε την επιχείρηση λασπολογίας σε βάρος μας, με αστεία θέματα (έκθεση, συναυλία κ.α.), από τα οποία ο δήμος αποδεικνύεται πως δεν ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ. Το «νέφος σκανδαλολογίας» είναι το αναγκαίο μέσο για να κρύψει ο ίδιος την ανεπάρκεια του, καθώς και τις εξυπηρετήσεις ημετέρων που ξεκίνησαν από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. «Φωνάζει δηλαδή ο κλέφτης ν’ ακούσει ο νοικοκύρης»!


 

Τα τεκταινόμενα στο Πνευματικό Κέντρο είναι μόνο η αρχή, αλλά και ένα μικρό δείγμα του ήθους και του τρόπου διοίκησης του ιδίου και ορισμένων εκ των συνεργατών του. Έτσι κατόπιν εντολής του «υπερασπιστή της διαφάνειας»:

  • Στις 22 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία να μεταφέρει ποσό 24.600,00 €, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΝΠΔΔ του Δήμου Πνευματικό – Κοινωνικό – Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, «για εργασίες λογιστικής υποστήριξης». Λίγες μέρες αργότερα, μετά από «Το αίτημα του Δημάρχου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με το οποίο ζητά την μετακίνηση του Διοικητικού υπαλλήλου από το νομικό πρόσωπο στο Δήμο», η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου αποφασίζει την μετακίνηση του μοναδικού υπαλλήλου που προσέφερε λογιστικές υπηρεσίες.

Δεν αντικαθίσταται από άλλον, ούτε όμως τη λογιστική υποστήριξη αναλαμβάνει η οικονομική υπηρεσία του δήμου. ΓΙΑΤΙ; Δεν έχει τη δυνατότητα; Δεν υπάρχει άξιο και έμπειρο υπαλληλικό προσωπικό; Δεν υφίσταται και εξειδικευμένος εξωτερικός συνεργάτης; ΟΧΙ βέβαια, απλά κάποιοι θα «εξυπηρετηθούν» με το 5πλάσιο των χρημάτων που στοίχιζε έως σήμερα. Το «νοικοκύρεμα» ξεκίνησε…

  • Στις 7 Οκτωβρίου, στην 8η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την υπ. Αρ. 46/ 2014, αποφασίστηκε «να ενισχυθεί με το ποσό 4.950,00 ευρώ τον ΚΑ 10-6142.02 των εξόδων, για «αμοιβές για σύνταξη μελετών ευρωπαϊκών προγραμμάτων». Ποια είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα υλοποιήσει άμεσα το Πνευματικό Κέντρο και χρειάζεται «εξωτερική τεχνική υποστήριξη»; Η υπηρεσία Προγραμματισμού του δήμου δήλωσε ανεπάρκεια;Γιατί δεν έκαναν μικρή υπομονή, αφού σύντομα θα προκηρυχτεί νέο πρόγραμμα «Τεχνικής Βοήθειας» από το ΥΠΕΣ, εν όψει του νέου ΕΣΠΑ;
  • Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε - ΑΝ αποφασίστηκε και από ποιους; -«η διάθεση ποσού 245.000 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη δομών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση(ΚΟΙΝΣΕΠ)». Εισηγήτρια η κα Τοκταλίδη, δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας στο Δήμο Χαϊδαρίου, πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, νυν ειδικός συνεργάτης του κου Καραπάνου.

Μια σύντομη ερώτηση «εκτός θέματος»: Η απόφαση «Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος», του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, «ποσού 5000 €, για Προετοιμασία και συστηματική αντιμετώπιση της φτώχειας και σχεδιασμό δράσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Απόρων 2014 – 2020 και λοιπών Εθνικών Πόρων», έχει καμία έμμεση σχέση με την εν λόγω κυρία;

Επανερχόμαστε στην απόφαση για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Τα όσα καταγγέλλονται από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους Θ. Μαργαρίτη και Π. Παπαδόπουλο (αλλοιώσεις πρακτικών, μη σύννομες αποφάσεις κ.α.), τα οποία και προσυπογράφουμε, εγείρουν ένα ακόμημείζον πολιτικό ζήτημα. Την καθιερωμένη αμφίπλευρη υποστήριξη και αλληλεγγύη των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης, ήτοι του Δήμου μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία υφίσταται ανεξαρτήτως προσώπων και πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται κάθε φορά στη διοίκηση τους. Οι Αναπτυξιακές εταιρίες της αυτοδιοίκησης, επιβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, μόνο και μέσω αυτών των προγραμμάτων.

Αν οι αιρετοί επιλέγουν ιδιωτικές - στην ουσία - εταιρίες αντί αυτών, τότε καταργούν εμπράκτως αυτό τον «άγραφο νόμο» αλληλοϋποστήριξης και εξυπηρετούν «άλλου είδους συμφέροντα». Τα όσα ακούγονται, όπως ότι ηΑΝΑΙΤ – Εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με μέτοχο το δήμο, η οποία στοίχισε για 3 χρόνια κατά πολύ λιγότερο ως «τεχνική υποστήριξη» από την επιλογή ΚΟΙΝΣΕΠ και έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έως τώρα είναι σε εκκαθάριση, είναι αστεία. Υπάρχει το διάδοχο σχήμα της συνένωσης των εταιρειών των τριών Νομών που θα αναλάμβανε.

Άλλοι είναι οι λόγοι και ο κ. Καραπάνος οφείλει να τους εξηγήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει πίσω αυτή την απαράδεκτη απόφαση του. Όπως θα πρέπει να σταματήσει και άλλες απαράδεκτες τακτικές και εκβιαστικές συμπεριφορές προς προμηθευτές και εμπόρους του δήμου, που θυμίζουν παλαιοκομματικές λογικές της δεκαετίας του ’60. θα τα ξαναπούμε σύντομα…