Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Βιωματικό σεμινάριο για τη "Μουσική των κειμένων" στο Μεσολόγγι




Το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργαςία με την Σχολική Σύμβουλο, Χρυσούλα Σπυρέλη διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Η μουσική των κειμένων».
Προσκεκλημένος στο σεμινάριο είναι ο Σκηνοθέτης Κινηματογράφου και Θεάτρου, Δήμος Αβδελιώδης.
Το σεμινάριο θα γίνει την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου από τις 5:00 έως τις 8:00 το βράδυ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το πρόγραμμα των εργασιών του σεμιναρίου εχει ως εξής:



17:00. Καλωσόρισμα από την πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Βίκυ Κώτση-Αλαφοδήμου ,
17:10 «Η Ανάγνωση, μητέρα της δημιουργικής γραφής» από την Χρυσούλα, Σπυρέλη, Σχολική Σύμβουλο φιλολόγων.
17:25 Παρουσίαση του εισηγητή Δήμου Αβδελιώδη από τη Σοφία Λαναρά, φιλόλογο και αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου.
17:30 "Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος" από τον Δήμο Αβδελιώδη.
Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει, εν είδει μαθήματος, τη μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.
Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του. Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθιά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας αλήθειας που οδηγεί στην κάθαρση και τη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.