Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η σύντομη ομιλία Ζουράρι στη Βουλή που αναδεικνύει το "εγχώριο" έλλειμμα παιδείας (Video)

Γράφει ο Θεοφύλακτος Σπατούλας

Δημοσιογραφος στην τηλεόραση του Alpha

Λίγες λέξεις, μερικές προτάσεις, δείχνουν και το χειρότερο αποδεικνύουν την παιδεία μας. Θα προσπαθήσω ένα - ένα , να τα βγάλω απο μέσα μου όπως τα σκέφτομαι, μέσα στην αμμορφωσιά μου.

Γιατί παρακολουθώντας τον κ. Ζουράρι στη Βουλή, ομολογώ οτι δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε. Και εκεί βουτηγμένος στην αμμορφωσιά μου, μου ήρθαν στο μυαλό τα Γυμνασιόπαιδα - Γερμανάκια που κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τους Αρχαιολογικούς χώρους μας με τους Καθηγητές τους και αφού πρώτα περιηγηθούν σε αυτούς κάθονται κάτω απο ένα πεύκο, ελιά, ή έλατο και διαβάζοντας Αρχαία Ελληνικά στην συνέχεια απαντούν στους Καθηγητές τους με ....ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

 

Στη μέση ο δάσκαλος και γύρω γύρω οι μαθητές . Με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς να ακούς ούτε ανάσα των παιδιών. Δεν μαθαίνουν την γλώσσα αλλά το νόημα των λέξεων. Και εμείς εκεί στην άκρη κρατώντας το μπουκάλι με τη μπύρα προσπαθούμε να ακούσουμε να διαβάσουμε τα χείλη τους να συγκρατήσουμε μια το πολύ δύο λέξεις.

Ναι αγαπητοί φίλοι αυτό κάνουν οι Γερμανοί, όπως έκαναν άλλωστε οι Αρχαίοι διδάσκαλοι και έκαναν πολιτισμό, φιλοσόφους, επιστήμες, μνημεία ..... Και μετά το μάθημα τα παιδιά και μπανια κανουν, και καφέ πίνουν και φλερτάρουν και τραγουδάνε και κιθάρα παίζουν και όλα όσα θέλουν κάνουν.

Αλλά πρώτα γέμισαν το μυαλό τους, διδάχθηκαν απο τα λόγια, και μπορούν να τα "αποτυπώσουν" στη ζωή τους. Δεν έκαναν καμία εισβολή , άνοιξαν τα βιβλία και τα πήραν και τα έβαλαν στην ύλη τους, στην καθημερινοτητά τους.

Και εμείς θα σας πω .... γνωρίζω παιδιά στον Δήμο Δελφών, εκει όπου εχω δει τα Γερμανάκια, τα οποία δεν ξέρουν κάν που πέφτει ο Αρχαιολογικός χώρος.

Στη γενετειρά μου το Μεσολόγγι υπάρχουν και εκει παιδιά που δεν έχουν περάσει ούτε εξω απο τον Κήπο των Ηρώων ( ...πολυτέλειες τώρα), όσο για τις Οινιάδες αυτό μοιάζει με κάτι απο τον Άρη. Και εαν εγω εχω δυο στα δύο, φαντάζομαι οτι δεν αλλάζουν πολλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Θυμάμαι πριν απο χρόνια στην σχολή που διδάχθηκε ο Μεγας Αλέξανδρος απο τον Αριστοτέλη είχαμε αφήσει δίπλα τα κουτιά απο τα φυτοφάρμακα. Ίσως η μοίρα μας έδειχνε τον δρόμο τι πρέπει να κάνουμε. Και φτάνουμε στην ουσία .

Καθηγητές ( ιδιωτικά - δημόσια) τεμπέληδες, οι εξαιρέσεις μοιάζουν σαν τις σαρδέλες στο τσούρμο με τις φάλαινες, ορθογραφίες όλα ενα ( γιώτα), αρχαία σε μετάφραση και αυτά να εξετάζονται σε μορφή πολλαπλών απαντήσεων, η τηλεόραση να διδάσκει ξεβρακώματα και αστακομακαρονάδες, με έξυπνους που σηκώνονται στις βίλες τους με τις πισίνες και το βράδυ εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι που τα ξέρουν όλα , που δεν έχουν ανοίξει καν τα βιβλία και το κυριότερο τα τετράδια των παιδιών τους.

Καλά για τις ψυχές τους δεν το συζητάμε . Αρκεί που είναι τα καλά παιδιά εκει που πρέπει. Εκεί που θα τους εξασφαλίσει το χλώριο για την πισίνα . Την μια μερα ασπρο και την άλλη μαύρο . Αφού ετσι πρέπει να είναι . Βέβαια τον Ζουραρι και εάν δεν το γράψουν θα το πουν στα πηγαδάκια "άσε ρε τον τρελλό".

Τον Ζουράρι ούτε τον ξέρω και ούτε θέλω να τον γνωρίσω. Καλύτερα έτσι. Για μένα σίγουρα. Θα νιώσω γυμνός. Οι δημοσιογράφοι έμειναν στο ότι χειροκρότησε τον Ζουράρι ο Βενιζέλος, ένας απο τους τέως Κυβερνώντες που έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της παιδείας των παιδιών μας.

Επομένως όπως έχουμε τους πολιτικούς που μας αρμόζουν από αυτή την παραδοχή δεν θα μπορούσε να λέιψει και η ...φάρα μου . ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!!!!!