Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Από τη "Διέξοδο" για 16η συνεχόμενη χρονιά άνοιξε η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2016 (video)Για 16η συνεχόμενη χρονιά από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου άνοιξε η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για την 190η επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 9 Απρίλιου, με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο: «Το Θείο Τραγούδι – Ο Μπάυρον και οι αγωνιστές του ‘21».
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος κηρύσσοντας την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων τις χαρακτήρισε ως  «…ημέρες μνήμης, πολιτισμού,   πνευματικής δημιουργίας και ανάτασης». 
«Δεν αποτελούν  άλλωστε»,  όπως ανέφερε στην ομιλία του, «απλές εκδηλώσεις, αλλά μια βιωματική εμπειρία με ένταση   συναισθημάτων και  πάνδημη συμμετοχή».
Καταλήγοντας, τον χαιρετισμό του ο κ. Καραπάνος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ιδρυτή του Κέντρου Λόγου και Τέχνης Νίκο Κορδόση για τη συνεργασία και την πολιτισμική δραστηριότητα της «Διεξόδου», καθώς επίσης τον  ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών Γιάννη Ψυχοπαίδη, για τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ζωγράφου-χαράκτη και ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, περιλαμβάνει μία σειρά από 27 ξυλογραφίες -πορτρέτα αγωνιστών του ’21, μεγάλες ξυλογραφίες-πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα καθώς και πολλά σχέδια, ζωγραφικά έργα, κατασκευές και κολλάζ.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται «βυρωνικές παραλλαγές», εικαστικές αναφορές πάνω στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ, πορτρέτα του Σολωμού και αγωνιστών του ΄21 καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου.
Μερικά από τα έργα που παρουσιάζονται στην «ΔΙΕΞΟΔΟ» έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα («Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά», 2014), στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Χαρακτική 1962-2013) και πρόσφατα στο Εθνικό Τυπογραφείο στην Αθήνα ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη - χαρακτική, ζωγραφική, μικτές τεχνικές και σχέδια- πάνω στα πρόσωπα και τα θέματα του αγώνα για την ελευθερία.

Με την συγκεκριμένη έκθεση, ο τίτλος της οποίας είναι παρμένος από το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη «Byron», ο καλλιτέχνης θέλει να τιμήσει την Ιερή, Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη του Μεσολογγίου.

Μία Πόλη που υπηρετεί παγκόσμιες αξίες και ιδανικά και που θεωρεί ότι «κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610)