Με τη συμμετοχή πλήθους Μεσολογγιτών πραγματοποιήθηκε στον τεχνοχώρο Κοχλίας η εκδήλωση των Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης: «Βάλβειος Βιβλιοθήκη: Από το παρελθόν στο μέλλον»
Στην κατάμεστη αίθουσα του τεχνοχώρου Κοχλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 19 Αυγούστου η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Βάλβειος Βιβλιοθήκη: Από το παρελθόν στο μέλλον».
Την εκδήλωση διοργάνωσε η κίνηση Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου, οι οποίοι προσπαθούν να μεταδώσουν στους πολίτες του Μεσολογγίου τη σημασία εξέλιξης της Βαλβείου Βιβλιοθήκης σε μια σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη με αναβαθμισμένες υποδομές και εκτεταμένους ρόλους και δραστηριότητες, που θα λειτουργεί, όπως άλλες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ως κέντρο παιδείας, πολιτισμού, πληροφόρησης, συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και καλλιέργειας της κοινωνικής συνοχής στην πόλη. Στην εκδήλωση ο νομικός κ. Μιχάλης Κοτίνης μίλησε για τους Βάλβηδες και την προσφορά τους στο Μεσολόγγι και για το πώς το «βαλβέικο», η ιδιόκτητη οικίας της οικογένειας Βάλβη του 1864, παραχωρήθηκε στον δήμο για τη στέγαση βιβλιοθήκης και κατέληξε να είναι γνωστή ως Βάλβειος Βιβλιοθήκης.
Η κ. Μαρία Μπακαδήμα, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Νομού Αιτωλοακαρνανίας, παρουσίασε την ιστορία της Βαλβείου μέσα από νομικά έγγραφα, αλληλογραφία και άλλο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ, από τις αρχές δεκαετίας του 1970 μέχρι την υποβαθμισμένη κατάσταση των τελευταίων ετών στο Βυρώνειο κτίριο.
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο βιβλιοθηκονόμος κ. Γιάννης Χαλάτσης, από την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, παρουσίασε, δείχνοντας στο κοινό εικόνες και φωτογραφικό υλικό, την ιστορία και τις δράσεις της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και την εξέλιξή της σε μια δυναμική βιβλιοθήκη με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για όλες τις ηλικίες. Ζωηρές εντυπώσεις προκάλεσαν οι πολυποίκιλες δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης αυτής που απαντούν με παραστατικό και έμπρακτο τρόπο στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. «Ένας στους τέσσερις δημότες της Ναυπάκτου είναι ενεργό μέλος της βιβλιοθήκης» τόνισε ο κ. Χαλάτσης για τη βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, που τον τελευταίο μήνα επισκέπτονται 150 άτομα την ημέρα, και ευχήθηκε αντίστοιχη ανάπτυξη και για την Βάλβειο.
Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Λαμπρινή Κουζέλη φιλόλογος-δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος των Φίλων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης (ΦΒΒ), η οποία παρουσίασε στο κοινό την κίνηση αυτή και τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες των ΦΒΒ, με προτάσεις για την ανάπτυξη και τη δραστηριοποίηση της Βαλβείου, δωρεές βιβλίων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς και με τη σύσταση ομάδας εθελοντών προς υποστήριξη του εφόρου της Βαλβείου καθ’ υπόδειξιν του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου στο οποίο υπάγεται η Βάλβειος. Τονίστηκε η σταθερή διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς, η θέληση για συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και η ανοιχτή πρόσκληση προς τον δήμο, το Πνευματικό Κέντρο και τη Βάλβειο Βιβλιοθήκη να αξιοποιήσουν την εθελοντική προσφορά των ΦΒΒ.
Στη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε, συγκινητικά λόγια ενθάρρυνσης έδωσε στους Φίλους της Βαλβείου Βιβλιοθήκης η κ. Λούλα Αλεξανδροπούλου, τέως λυκειάρχης, φιλόλογος, ιστορικός και μέλος της διοικούσας επιτροπής της Βαλβείου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. «Εύχομαι να γίνει η Βάλβειος όπως η εξαιρετική Παπαχαραλάμπειος την οποία επισκέπτομαι συχνά», είπε η κυρία Αλεξανδροπούλου, και υποστήριξε ότι με την κατάλληλη ενθάρρυνση τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για το βιβλίο: «Στην τελευταία μου επίσκεψη στην Παπαχαραλάμπειο πριν από λίγες μέρες είδα ένα πολύ μικρό κορίτσι να διαβάζει ακολουθώντας τα γράμματα στη σελίδα με το δάχτυλό της, ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα».
Αξιοσημείωτη ήταν παρέμβαση του κ. Στέλιου Φλώρου, δασκάλου και πρώτου βιβλιοθηκονόμου της Βαλβείου στις αρχές δεκαετίας του 1970, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό αναμνήσεις από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας της Βαλβείου και αναφέρθηκε στα προβλήματα, στις δυσχέρειες αλλά και στους ανεκτίμητους θησαυρούς της Βαλβείου.
Μόνο δώδεκα άτομα από το πλήθος των παρευρισκομένων δήλωσαν ότι έχουν επισκεφθεί τη Βάλβειο Βιβλιοθήκη την τελευταία πενταετία ενώ πολλοί δεν γνώριζαν ότι η λειτουργία της συνεχίζεται μετά τη μετακόμισή της από τη σεισμόπληκτη οικία Βάλβη στο Βυρώνειο κτίριο το 2003.
Οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις των ακροατών όπως και οι τοποθετήσεις των ομιλητών τόνισαν την ανάγκη να ανοίξει η Βάλβειος στο κοινό, την ανάγκη για βελτίωση των κτιριακών της υποδομών με την αναζήτηση μόνιμης κατάλληλης στέγης αλλά κυρίως την ανάγκη να περάσει στην νέα εποχή των βιβλιοθηκών όπου παγκόσμια οι βιβλιοθήκες αποκτούν πλέον πολυποίκιλο παιδαγωγικό και ενημερωτικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.
Πρώτη δράση που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν το κέντρισμα για αφύπνιση της Βαλβείου, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συμμετοχή στο πανελλαδικό δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών που συγκροτεί η Εθνική Βιβλιοθήκη, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να επισκεφθεί τη Βάλβειο, με αυτόν τον σκοπό, τον Σεπτέμβριο.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής των Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης ήταν να μοιραστούν με τους πολίτες του Μεσολογγίου τη σημασία ύπαρξης μιας ζωντανής, δυναμικής βιβλιοθήκης στην πόλη. Στο ίδιο πνεύμα, θέλουμε και οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Άλλωστε, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, δεν χρειάζονται χρήματα για τις πρώτες δράσεις αλλά θέληση, δημιουργικό πνεύμα και γενναίες αποφάσεις.
Την εκδήλωση πλαισίωσε έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου (ΦΩΤΟΛΕΜΕ) με θέμα «Όψεις της Βαλβείου».
Οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης ευχαριστούμε τους ομιλητές, τη ΦΩΤΟΛΕΜΕ, τον χαράκτη Απόστολο Κούστα, τον τεχνοχώρο Κοχλία και όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και όλους τους Μεσολογγίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση με την παρουσία και τις εποικοδομητικές τοποθετήσεις τους.
Η προσπάθεια των Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης θα έχει συνέχεια, με τη συνδρομή όλων όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποστηρίξουν τον σκοπό του εκσυγχρονισμού της Βαλβείου.