Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Νίκος Αλιάγας- Βασίλης Αρτίκος: Η αγάπη για την φωτογραφία και το Μεσολόγγι τους ένωσε

Γράφει ο Απόστολος Ιωαν. Βουλδής

Δημοσιογράφος

Είχαν μια κοινή ανομολόγητη αγάπη και έναν παθιασμένο έρωτα. Ο διεθνώς γνωστός δημοσιογράφος με άκρως επιτυχημένη καριέρα στην Γαλλία , Νίκος Αλιάγας και ο Βασίλης Αρτίκος οικονομολόγος και καθηγητής συναντήθηκαν για να υλοποιήσουν μια ιδέα, ώστε να προβληθεί στην Ευρώπη και ακόμη μακρύτερα η γενέθλια γη.

Θέλησαν να δείξουν σε όλους τον παθιασμένο έρωτα που έχουν για τον τόπο τους , το Μεσολόγγι και πως αλλιώς θα το έκαναν , παρά μόνο με την αγάπη που και οι δύο τρέφουν για την φωτογραφία.

Ένα φωτογραφικό άλμπουμ τους ένωσε. Ενα λεύκωμα γεμάτο από τους ανθρώπους , τα έθιμα, τις μυρωδιές της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, που θα παρουσιαστεί στην Πάτρα, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας δείχνοντας μια ακόμη πτυχή των πολυποίκιλων δράσεών του διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου στο κτίριο των πρώην δημοτικών λουτρών της Πάτρας.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με αφορμή την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας βρεθήκαμε στο λιμανάκι του Μεσολογγίου σε ένα καφενεδάκι και κάτω από την ζωογόνα δροσιά των δένδρων που…πολιορκούσαν το τραπέζι μας πιάσαμε την κουβέντα.

 

Η ανομολόγητη αγάπη τόσο του Νίκου Αλιάγα, όσο και του Βασίλη Αρτίκου ήταν η φωτογραφία. Ο γνωστός δημοσιογράφος-παρουσιαστής παρέμεινε εραστής της και όποτε βρίσκει ευκαιρία δείχνει τις ικανότητές του , που και σε αυτό τον τομέα είναι υψηλές. Αλλά όπως λέει είχε για μέντορά του τον Βασίλη Αρτίκο, που κι αυτός με την σειρά του είχε τέτοιο πάθος για το μαγικό κλικ της μηχανής ώστε παράτησε καριέρα καθηγητή για να …παντρευτεί την μεγάλη του αγάπη.

Φίλοι πια από χρόνια Νίκος και Βασίλης αποφάσισαν να δείξουν τις ομορφιές , αλλά και την σκληρή ζωή του τόπου που τους άνδρωσε. Ο Νίκος Αλιάγας αποτυπώνοντας την ομορφιά του Μεσολογγίου σε λέξεις και επιμελούμενος τα κείμενα και ο Βασίλης Αρτίκος συλλαμβάνοντας με την μηχανή του σκηνές της καθημερινότητας.


ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

«Δεν είναι συνεργασία είναι φιλική, αδελφική συμμετοχή», μας λέει αμέσως ο Νίκος Αλιάγας όταν ρωτάμε πως προέκυψε αυτή η συνεργασία.

Αλλωστε ο θαυμασμός του για το έργο του «φίλου Βασίλη» , όπως τον αποκαλεί είναι εμφανής. «Ο Βασίλης αποτυπώνει αυτό που δεν φαίνεται. Είναι μεγάλος γνώστης της φωτογραφικής τέχνης», συμπληρώνει.

Το λεύκωμα που θα παρουσιαστεί στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου, είναι ήδη …πολυταξιδεμένο. Οι φωτογραφίες του έχουν αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Αθήνα που έχουν παρουσιαστεί από τους δύο φίλους, αλλά και σε πολλά ακόμη φεστιβάλ και πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Για την επιμέλεια των κειμένων ο Νίκος Αλιάγας φρόντισε -όπως μας αποκάλυψε- να γράψει τα κείμενα με σεβασμό στην κάθε εικόνα, με πρόσωπα της καθημερινότητας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΤΙΚΟΣ

Ο Βασίλης Αρτίκος ξεκίνησε ζωγραφίζοντας , την περίοδο των φοιτητικών χρόνων και για επεκτείνει την θεματολογία του φωτογράφιζε ότι του κινούσε το ενδιαφέρον. Μάλιστα θυμάται γελώντας πως όταν οι φίλοι του είδαν τις φωτογραφίες του είπαν με τον αυθορμητισμό των νιάτων : «Βασίλη δεν αφήνεις την ζωγραφική να φωτογραφίζεις καλύτερα» . Και το φοιτητικό αστείο έμελε χρόνια μετά να γίνει πραγματικότητα. Γιατί όπως και ο ίδιος ομολογεί είναι καλύτερος φωτογράφος από ζωγράφος !

Επι πολλά χρόνια δίδασκε στο ΑΤΕΙ Μεσολογγίου οικονομικά , που είχε σπουδάσει. Έως ότου από το 2000 ασχολήθηκε πια αποκλειστικά με αυτό που λάτρευε πραγματικά. Εχοντας και την συμπαράσταση του πρώην προέδρου του ΑΤΕΙ Βαγγέλη Πολίτη. «Είναι άνθρωπος με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ευαισθησίες» λέει γι’ αυτόν ο Βασίλης Αρτίκος, Που σήμερα πια ασχολείται μόνο με την φωτογραφία έχοντας και το δικό του εργαστήριο όπου και μεταλαμπαδεύει την τέχνη του.

Το φωτογραφικό λεύκωμα για το Μεσολόγγι είναι το τέταρτο. Εχουν προηγηθεί το «πρόσωπα και φύση», ένα επίσης για την μαρτυρική πόλη του Μεσολογγίου και ένα για το Μαρόκο, με μεγάλη επιτυχία.

Στην Πάτρα λοιπόν στις 7 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Αρτίκος θα μας περιμένει στα παλαιά δημοτικά λουτρά για να μας γνωρίζει με το έργο του…

 

Αναδημοσίευση από το tempo24.gr