Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: "Ουδόλως μας ενδιαφέρει η διαχείρηση του Κληροδοτήυματος Χατζηκώστα". Πρωτοβουλίες του Δήμου για το παλιό νοσοκομείο

Ύστερα από οχτώ και πλέον χρόνια ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ξεκίνησε ουσιαστικές ενέργειες ώστε να αναπαλαιωθεί και κυρίως να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία των κατοίκων της περιοχής το κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου της πόλης.

Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Κήπο των Ηρώων, κοσμώντας την είσοδο της Ιερής Πόλης και το οποίο από το 1999 και μετά είχε αφεθεί στην φθορά του χρόνου.
Έτσι ο καθαρισμός του αύλειου χώρου του Παλιού Νοσοκομείου Μεσολογγίου αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της συντήρησης της νέας Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, συνεργεία του δήμου εργάζονται εντατικά και τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο ηλεκτροφωτισμός του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η υδροδότησή του.
Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της εγκατάλειψης που εμφάνιζε ο χώρος τα τελευταία χρόνια, με την μεταφορά του νοσοκομείου σε νέο χώρο.
Πέρα αυτών όμως, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προέβη στην σύσταση Νομικού Προσώπου με την επωνυμία «Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Αναστάσιος και Ιωάννης Χατζηκώστας», το οποίο και θα αναλάβει την διαχείριση των κτηριακών εγκαταστάσεων και κυρίως τη δημιουργία στο χώρο σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.
Το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου συνεδρίασε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο 6 Οκτωβρίου, προκειμένου να καθορισθούν οι δραστηριότητες που θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό κτίριο μετά τις αναγκαίες επισκευές και διαμορφώσεις.
Συγκεκριμένα στους χώρους του παλιού νοσοκομείου, σύμφωνα, με την απόφαση του Δ.Σ. θα αναπτυχθούν και θα στεγασθούν δραστηριότητες όπως οι υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το Δημοτικό Ιατρείο, η σχολή αδελφών νοσοκόμων, οι ερυθροσταυρίτες κ.λ.π. δηλαδή, δραστηριότητες περί την υγεία.
Επίσης στις κτηριακές εγκαταστάσεις θα στεγασθεί η Ακαδημία της Ελευθερίας, το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας, το Γραφείο Υποδοχής και Εξυπηρέτησης Φοιτητών του ΤΕΙ και το Γραφείο Παροχής Τουριστικών Πληροφοριών. Ενώ θα παραχωρηθούν γραφεία σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης του Μεσολογγίου.
Την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Δ/τη της 6ης ΔΥΠΕ κ. Σταύρο Πεντέα και τον Δ/τη του νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Ιωάννη Κεφάλα για να καθορισθούν και να συντονισθούν όσο το δυνατό καλύτερα οι ενέργειες ώστε άμεσα να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στο Παλιό Νοσοκομείο.
Οι ενέργειες τέλος αυτές του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την διαχείριση του «Κληροδοτήματος Γεώργιος και Αναστάσιος Χατζηκώστας», αφού είναι γνωστό ότι τα κληροδοτήματα υπάγονται σε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Με αφορμή τις πρωτοβουλίες αυτές του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την ανάδειξη και αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Αναγνωστόπουλος δήλωσε :
«Η δημοτική μας αρχή για ακόμη μια φορά τηρεί στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Μέσα σε εννέα μήνες καταφέραμε να βάλουμε στέρεες βάσεις έτσι ώστε άμεσα το Παλιό Νοσοκομείο αυτό το πανέμορφο κτίριο της πόλης μας να αποδοθεί σε χρήση στους κατοίκους της.
Ξεπερνώντας νομικά εμπόδια και κυρίως οπισθοδρομικές αντιλήψεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σύντομα το Παλιό Νοσοκομείο θα αποτελέσει ένα πολυχώρο προαγωγής της Υγείας και του Πολιτισμού.
Ήδη εργαζόμαστε για την εξεύρεση πόρων είτε από ευρωπαϊκά είτε από εθνικά προγράμματα.
Όσον αφορά το Κληροδότημα Χατζηκώστα, η διαχείριση τους ουδόλως μας απασχολεί αφού δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας»