Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο παγκόσμιο χωριό" παρουσιάσθηκε στον Πειραιά


Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα, του πολυχώρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Νομαρχίας Πειραιά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04/02/2008 η παρουσίαση του βιβλίου «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Παγκόσμιο Χωριό», του Αντιπροέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Κατσούλη.
Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στην αυτοδιοίκηση, εξαιτίας του υπερσυγκεντρωτικού κράτους και της δήθεν αποκέντρωσης που δίνει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση αλλά δίχως πόρους. Τόνισε δε την αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του κράτους και του πολιτικού συστήματος συνολικά.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του επί τρεις συνεχείς τετραετίες Δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, ο οποίος έκανε λόγο για τους πόρους και τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζεται η Τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να υποδεχθεί το ΕΣΠΑ 2007–2013, αλλά και τον Καποδίστρια Νο2.

Τέλος ο συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε κυρίως στην πολιτική πλευρά του βιβλίου που σχετίζεται με την Παγκοσμιοποίηση, το ρόλο του κράτους, την κοινωνική συνοχή, τις «παράλληλες» κοινωνίες των μεγάλων «παγκόσμιων πόλεων» και το ρόλο των κομμάτων, των ενεργών πολιτών και της πολιτικής ευρύτερα. Έκανε λόγο «για μια εποχή χαμηλών προσδοκιών» που απογοητεύει τον κόσμο και θεώρησε πώς αυτό το βιβλίο θέτει στόχους και «ένα σχέδιο μακράς πνοής για την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο».

Την εκδήλωση, που συντόνιζε η δημοσιογράφος Κάτια Αντωνιάδη, έκλεισε ο συγγραφέας Παναγιώτης Κατσούλης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, τους ομιλητές και ιδίως το Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα για τη διοργάνωση της παρουσίασης, αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αυτοδιοίκηση.

Τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την «επίθεση δημοκρατίας» στην οποία πρέπει, όπως τόνισε, να πρωτοστατήσουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης για να ξεπεράσουμε την κρίση θεσμών και δημοκρατίας που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αιτωλ/νιας Α. Μακρυπίδης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Σωμάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Χ. Χούτας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Σ. Λουκόπουλος, οι καταγόμενοι από την Αιτωλοακαρνανία Αντινομάρχες Πειραιά Σ. Μαρκάτος και Κ. Καρράς, πλήθος Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων από τον Πειραιά, αλλά και εκπροσώπων μαζικών φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.