Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Οι Οικό - Μαχητές στο Μεσολόγγι

Οι Οικο-μαχητές (Νέοι από Μεσολόγγι, Πάτρα και Αθήνα) αποτελούν μια νεοσύστατη άτυπη ομάδα νέων που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.

Οι νέες συνθήκες διαβίωσης , οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ,μας κάνουν να ξεχνούμε την φύση και τα αγαθά που απλόχερα μας προσφέρει .
Για το λόγο αυτό η άτυπη αυτή ομάδα νέων έχει ως πρώτο μέλημα την επαναφορά του ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου κοντά στην φύση , την επαγρύπνηση της κοινωνίας για τον κίνδυνο που μας κτυπά της πόρτα καθώς επίσης δραστηριοποίηση στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.
Κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να συνειδητοποιήσει τον ρόλο της και να πάρει τα ηνία των εξελίξεων
Η πρώτη δραστηριότητα , με τίτλο «Αλλάζοντας Τοπίο» , θα λάβει χώρα στο Μεσολόγγι την περίοδο 28/12/2008 έως και 02/01/2009. Η δραστηριότητα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» , Ινστιτούτο Νεολαίας.
Η δραστηριότητα αποτελεί διερευνητική συνάντηση που έχει στόχο να φέρει κοντά αντιπροσώπους από ευρωπαϊκές οργανώσεις νεολαίας, να παρέχει γνώση πάνω στην οργάνωση δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συμβάλλει στην ανταλλαγή εμπειριών και να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας.
Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες οι νέοι συμμετέχοντες θα μάθουν για τις μεθόδους της άτυπης εκπαίδευσης και θα δουλέψουν στο πλαίσιο μιας πολύ-πολιτισμικής ομάδας. Ερχόμενοι σε επαφή και χρησιμοποιώντας τις καλές πρακτικές και τις εμπειρίες των οργανώσεων από τις οποίες προέρχονται θα αποκτήσουν καλύτερη οπτική του σημαντικού ρόλου τους ως youth leader στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το σημαντικότερο στοίχημα για την νεολαία είναι το μέλλον και η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με αυτό . Η ευαισθητοποίηση και η σωστή πληροφόρηση των νέων ανθρώπων θα συμβάλει στην κατανόηση του ρόλου τους μέσα στο περιβάλλον, το οποίο και τους έχει άμεση ανάγκη.
Παράλληλη θα είναι η συνεργασία και με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μεσολογγίου (ΤΟΣΥΝ Μεσολογγίου ) το οποίο και προσβλέπει όπως και οι Οικο-μαχητές στην πληροφόρηση και ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών , καθώς επίσης και στην απόκτηση γνώσεων για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση.