Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση του Δήμου Μεσολογγίου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για τον περιορισμό της κίνησης οχημάτων στους πεζοδρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης τοποθέτησε σταθερές, αλλά και βυθιζόμενες μπάρες οι οποίες σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία, ώστε να ελέγχεται η διέλευση των οχημάτων.
Παράλληλα σε όλο το εύρος του ιστορικού κέντρου έγινε τοποθέτηση πινακίδων σημάνσεως.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου ύστερα από ανάλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζεται ως εξής:

1. Για τον εφοδιασμό των καταστημάτων θα επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων με μικτό φορτίο μέχρι 3,5 τόνων, από ώρα 6:00 πμ. έως 10:00 πμ.:
Η είσοδος των αυτοκινήτων θα γίνεται από τις διασταυρώσεις:
α) Της Λόρδου Βύρωνα με τη Κ. Πετροπούλου
β) Της Ελεύθερων Πολιορκημένων με την Κεντρική Πλατεία (πιάτσα ταξί)
γ) Της Φρειδερίκου Κατάσου με την Επ. Δεληγιώργη.
Ενώ για την έξοδο οι διασταυρώσεις:
α) Της Φρειδερίκου Κατάσου με την Επ. Δεληγιώργη
β) Της Σπύρου Μουστακλή με την Σπ. Τρικούπη
γ) Της Λόρδου Βύρωνα με την Πεταλούδη
δ) Της Ευγενίδου με την Ραζηκότσικα (Διέξοδος)
ε) Της Χαριλάου Τρικούπη με την Ευγενίδου

2. Η είσοδος και η έξοδος των υπολοίπων οχημάτων από τα συγκεκριμένα σημεία (οδούς) θα γίνεται μόνο με την χρήση τηλεκοντρόλ, όπως προβλέπεται από την μελέτη.

Α. Για όλο το 24ωρο θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα, νεκροφόρες, οχήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Δ.Ε.Υ.Α.Μ, καθώς και σε οχήματα της κοινής ωφέλειας στα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν τα απαραίτητα μέσα (Τηλεκοντρόλ και κλειδιά).

Β. Μετά από αίτηση στην Δημοτική Αστυνομία για όλο το 24ωρο θα είναι δυνατή η είσοδος και έξοδος των κατοίκων που διαμένουν στους πεζόδρομους εφ΄ όσον διαθέτουν χώρο PARKING και έχει δηλωθεί στην οικοδομική άδεια του ακινήτου, αλλά και των κατοίκων με κινητικά προβλήματα μόνον για την επιβίβαση και αποβίβαση.

Γ. Κατ΄ εξαίρεση θα μπορεί να δοθεί άδεια διελεύσεως σε οχήματα που οι κάτοικοι διαμένουν σε πεζόδρομο εφ’ όσον διαθέτουν υπαίθριο χώρο PARKING.
Στην περίπτωση αυτή θα κατατίθεται αίτηση του κατοίκου στην Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα εξετάζει την επάρκεια του χώρου καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του αιτούντος. Για την νομιμότητα της διαδικασίας κρίνεται απαραίτητο η αίτηση να τίθεται προς συζήτηση στην δημαρχιακή επιτροπή και το Δημοτικό συμβούλιο. Η παραχώρηση του τηλεκοντρόλ θα επιβαρύνει τον αιτούντα.

3. Για την διέλευση οχήματος οποιαδήποτε άλλης περίπτωσης πλην των παραπάνω, όπως για μεταφορά οικοσκευών, μεταφορά οικοδομικών υλικών, μεταφορά οικιακών αντικειμένων λόγο μετακόμισης κλπ. θα απαιτείται αίτηση και έκδοση αδείας από την Δημοτική Αστυνομία.

4. Η Διέλευση των ταξί θα επιτρέπετε μόνο στις περιπτώσεις που πρέπει μεταφέρουν κάτοικο με κινητικά προβλήματα ή ασθένεια. Σε περίπτωση ελέγχου είναι υποχρεωμένος ο επιβάτης να πιστοποίηση τα παραπάνω. Τηλεκοντρόλ θα παραχωρηθούν στο σύλλογο.

5. Θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των δίκυκλων μηχανών για την διανομή φαγητών κατ’ οίκο (ντελίβερι) κατόπιν άδειας από την Δημοτική Αστυνομία, όπου στην άδεια θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας και το ονοματεπώνυμο του οδηγού όπως ισχύει και σήμερα, αλλά θα καθορίζεται και η διαδρομή εισόδου και εξόδου του δικύκλου από τον πεζόδρομο.

6. Σε περίπτωση καταστροφής περιουσιακών στοιχείων του Δήμου από αυτοκίνητο ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την ζημία στην Δημοτική Αστυνομία για να αποζημίωση τον Δήμο για την αποκατάσταση της Βλάβης. Ο προϋπολογισμός της ζημιάς θα συντάσσεται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Σε περίπτωση μη αναγγελίας της ζημιάς από τον οδηγό και σε προσπάθειας αποφυγής θα απαγορεύεται η μετέπειτα διέλευση του αυτοκινήτου στον πεζόδρομο.

7. Τέλος για την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις εστιάσεως και αναψυχής που βρίσκονται στους πεζόδρομων είναι υποχρεωτική η παραλαβή των απορριμμάτων από ατομικό ή ατομικούς κάδους.
Η προμήθεια του κάδου ο οποίος θα είναι αριθμημένος θα διατίθεται δωρεάν από τον Δήμο (τομέα καθαριότητας) και θα είναι χωρητικότητας 100Lt, ενώ στην περίπτωση που το κατάστημα ή η επιχείρηση χρειάζεται επιπλέον κάδους, λόγω μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων τα έξοδα του επιπλέων κάδου θα επιβαρύνουν το κατάστημα ή την επιχείρηση.