Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αυτό είναι κατάντημα… Καυγάς στο χειρουργείο του νοσοκομείου Αγρινίου!!!



Τσακώθηκαν πάνω απ’ το κεφάλι του άρρωστου παιδιού,


μπροστά στους γονείς για το ποιος θα κάνει το χειρουργείο.


Αίσχος!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις μεταξύ των γιατρών φτάνουν σε σημεία υποτιμητικά για τους ίδιους, για το λειτούργημά τους και για αυτό που εν γένει υπηρετούν.
Χθες το πρωί όμως στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου… το παράκαναν. Η πληροφορία για τον καυγά ανάμεσα σε δύο γιατρούς για το ποιος θα χειρουργήσει το παιδί, έφτασε στη «Σ» από πολίτη που… θέλοντας και μη έγινε αυτήκοος μάρτυρας!
Και το πλέον εύκολο για την εφημερίδα θα ήταν να φιλοξενούμε σήμερα δηλώσεις του πατέρα που να καταγγέλλει θεούς και δαίμονες. Αποφασίσαμε όμως να αποφύγουμε μια τέτοια τακτική, καθ’ όσον επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και όχι τους πρωταγωνιστές. Στη διάθεσή μας βεβαίως βρίσκονται και τα ονόματα και οι… περιγραφές.
Την είδηση επιβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιάννης Γρηγορόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε, όπως μας είπε, απ’ τον πατέρα του παιδιού και αμέσως προχώρησε σε συστάσεις. Οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε ότι η αντίδραση του γονιού ήταν… ιδιαίτερα ψύχραιμη.
Η εικόνα και μόνο να έχει κανείς το παιδί του έτοιμο για χειρουργείο, έστω και αν πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας όπως αυτή της αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας, και πάνω απ’ το κρεβάτι του παιδιού, να καυγαδίζουν οι γιατροί για το ποιος θα κάνει την επέμβαση, μη σεβόμενοι ούτε τον ασθενή, ούτε τους γονείς, ούτε τον όρκο τους στον Ιπποκράτη, ούτε το χώρο που εργάζονται, ούτε, σε τελική ανάλυση τον ίδιο τους τον εαυτό, είναι εξόχως εξοργιστική.
Και παρακάμπτοντας τη δική μας ιδιότητα, αυτή του δημοσιογράφου που οφείλει να περιορίζεται στην καταγραφή και παρουσίαση των γεγονότων, θα το πούμε ακριβώς όπως το αισθανόμαστε: Στη θέση του πατέρα θα αντιδρούσαμε διαφορετικά, αφού δεν διαθέτουμε το προτέρημα της ψυχραιμίας…
Αν οι γιατροί έχουν άλλα προβλήματα, ας τα λύσουν στα όργανα τα οποία μετέχουν. Και αν έκριναν ότι πρέπει να διαφωνήσουν για το ποιος θα κάνει την επέμβαση… ας πήγαιναν να κλειστούν σ’ ένα γραφείο να λύσουν το θέμα τους με όποιον τρόπο ήθελαν.
Μπροστά στο παιδί όμως, μπροστά στον πατέρα, είναι επιεικώς απαράδεκτο.
Πέραν αυτού, ο ασθενής έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει τον γιατρό που εμπιστεύεται περισσότερο, που γνωρίζει ενδεχομένως, που και στο παρελθόν ίσως τον έχει αναλάβει. Αυτόν με τον οποίο θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια των υπολοίπων. Αυτά είναι λυμένα θέματα. Κι όπου ενδεχομένως δεν είναι, οφείλει να παρεμβαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος να τα επιλύει…

Άμεσα οι γιατροί της ΜΕΘ
Η εκκρεμότητα της τοποθέτησης των δύο γιατρών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τυπικά δεν υφίσταται πια, καθώς μόλις υπεγράφη η σχετική απόφαση. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον τέταρτο και τον πέμπτο γιατρό που, ύστερα και απ’ αυτή την εξέλιξη άμεσα θα στελεχώσουν τη Μονάδα, που όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί ουσιαστικά χάρη στην επιμονή του διευθυντού και των δύο άλλων γιατρών να την κρατήσουν σε πλήρη λειτουργία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Διευθυντής κ. Γκιάφης κάνει 22-25 εφημερίες αμισθί και έχει καταθέσει όλες του τις δυνάμεις σ’ αυτή την προσπάθεια. Σε 15-20 ημέρες, οπότε και θα πιάσουν δουλειά οι δύο νέοι γιατροί, η λειτουργία της Μονάδας διευκολύνεται και παράλληλα ανοίγουν οι υπόλοιπες κλίνες. Περιττό βέβαια να τονίσουμε πως… όχι μόνο δεν έκλεισε η ΜΕΘ όπως ήθελαν ορισμένοι και όπως προέβλεπαν απ’ την ημέρα των εγκαινίων της ακόμη, αλλά λειτουργεί, σώζει ζωές και πλέον στελεχώνεται κατά τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της στο διηνεκές.
Φ.ΜΠ.
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ)