Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Όποιον πάρει ο Χάρος

Χωρίς ιατρικές εξετάσεις διπλώματα
σε ακατάλληλους να κρατήσουν τιμόνι οδηγούς.
Γενική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Αγρινίου
Σε πλήρη εξέλιξη έρευνα της Τροχαίας που βρήκε την άκρη του νήματος όταν, πριν από ένα χρόνο, ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, εισέβαλε σε κατάστημα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανυποψίαστου πελάτη. Αποδείχθηκε ότι ο ηλικιωμένος δεν είχε περάσει από ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διατηρήσει το δίπλωμα οδήγησης και προέκυψε στη συνέχεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις, αντί για τους υποψήφιους οδηγούς στους γιατρούς πηγαίνουν μόνο τα χαρτιά τους!
Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και, μην κρυβόμαστε, αποτελεί κοινό μυστικό: Σε πολλές περιπτώσεις, αντί για τους υποψήφιους οδηγούς που για να αποκτήσουν το δίπλωμα ικανότητας πρέπει να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις, στους γιατρούς πηγαίνουν… τα χαρτιά τους!
Έτσι συνέβη και με την περίπτωση του ηλικιωμένου εκείνου που πριν από ένα χρόνο περίπου έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και εισέβαλε σε κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ανυποψίαστου πελάτη. Η τραγική εκείνη ιστορία ακολούθησε τη δικαστική οδό.
Η Τροχαία Αγρινίου όμως, αξιοποιώντας την πληροφορία ότι ο εν λόγω ηλικιωμένος οδηγός αντιμετώπιζε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, θέλησε να ερευνήσει το αν και κατά πόσο, όταν στα 65 του χρόνια έπρεπε να ανανεώσει την άδεια οδήγησης, ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και πέρασε από ιατρικές εξετάσεις. Η σκέψη ήταν απλή: Αν είχε περάσει από εξετάσεις, οι γιατροί θα έπρεπε να μην του είχαν επιτρέψει να κρατάει τιμόνι. Τι είχε γίνει λοιπόν;
Η προανάκριση έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι ο ηλικιωμένος οδηγός… δεν είχε καν επισκεφθεί τους γιατρούς. Αντί για τον ίδιο πήγαν, μέσω της σχολής οδηγών, τα χαρτιά του, τα οποία και υπεγράφησαν!
Ενημερώθηκε έτσι η Εισαγγελία, η οποία και διέταξε γενική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κατάσταση παγιωμένη ή για ένα μεμονωμένο περιστατικό…
Προέκυψε έτσι, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, ότι… κάθε άλλο παρά μεμονωμένο περιστατικό ήταν.
Στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούσε να αποδειχθεί.
Πολίτες υποψήφιοι οδηγοί, σχολές οδηγών και γιατροί φαίνεται πως είχαν μετατρέψει σε εντελώς τυπική μια διαδικασία πολύ σοβαρή, δεδομένου ότι το όλο ζήτημα δεν έχει να κάνει με την αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα και τη γραφειοκρατία, αλλά με την ασφάλεια των ίδιων των υποψήφιων οδηγών και πολύ περισσότερο… όλων των υπολοίπων οδηγών και πεζών.
Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, που προφανώς και υπάρχουν, θα αποδοθούν απ’ τη Δικαιοσύνη όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά η τήρηση της διαδικασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Να σημειωθεί πάντως ότι μετά το εν λόγω δυστύχημα και την προανάκριση απ’ τις αρμόδιες αρχές, …η διαδικασία τηρείται ευλαβικά!
Επαναλαμβάνουμε όμως ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό.
Αν οι υπηρεσίες Τροχαίας σε όλη τη χώρα θελήσουν να ερευνήσουν το πώς δίδονται συχνά τα διπλώματα και αν υπάρχει όντως η ικανότητα οδήγησης… θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις.
Αυτό που ο σοφός λαός λέει, στην πιο επιεική και κόσμια εκδοχή του, ως ερώτημα ρητορικά εκφερόμενο, το «νύχτα το πήρες;», περιγράφει την πραγματικότητα εκείνη που η επίσημη πολιτεία συχνά αρνείται να δει και που η κοινωνία όμως την πληρώνει με αίμα.
Περιττό να θυμίσουμε την πρόσφατη περίπτωση με τις θεωρητικές εξετάσεις (σήματα) στο Αγρίνιο, στις οποίες συμμετείχε… άλλος για λογαριασμό άλλου.
Εξυπακούεται βέβαια ότι οι παραπάνω «αφορισμοί» εκτείνονται σ’ ένα μικρό μέρος του μεγάλου κύκλου που περικλείει τις εμπλεκόμενες ομάδες (πολίτες, σχολές οδηγών, γιατροί) και ακριβώς γι’ αυτό, φαινόμενα όπως αυτό που σχολιάζουμε θα πρέπει να απομονωθούν απ’ τους ίδιους τους υγιείς, σωστούς επαγγελματίες.
Φ. ΜΠ.