Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι ζητά ο Αν. Μακρυπίδης

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, με την οποία ζητάει την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, αφού όπως τονίζει συντρέχουν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις.

Μάλιστα η παρέμβαση αυτή του κ. Μακρυπίδη έρχεται λίγες ημέρες μετά το “θόρυβο” που ξέσπασε αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ. σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο και τα όσα έμμεσα ή άμεσα διοχετεύτηκαν “περί ανάμειξής” του στην κατανομή αυτών.

Ταυτόχρονα με την ερώτησή του αυτή, ο κ. Μακρυπίδης παίρνει σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα που αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο περιοχών.  Μένει να δούμε ή να ακούσουμε τη θέση και των υπολοίπων βουλευτών του νομού αλλά κύρια τη θέση του υπουργού…

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ι.Π.Μεσολογγίου αποτελεί δίκαιο αίτημα του Δήμου, των Φορέων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας που πρέπει να τύχει άμεσης προτεραιότητας, τόσο για την πολιτιστική αναβάθμιση της Ιεράς Πόλης και για την περαιτέρω ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της, όσο και γιατί ο Πολιτισμός είναι μοχλός τοπικής και εθνικής ανάπτυξης.

Η αναγκαιότητα αυτή βασίζεται στην ένδοξη ιστορία της Ιεράς Πόλης αλλά κυρίως στον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, στοιχεία που μπορούν να διασφαλίσουν αυξημένη επισκεψιμότητα σε ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Έτσι, πέρα από τα φημισμένα τρία αρχαία θέατρα και τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους (Πλευρώνα - Καλυδώνα – Οινιάδες), η περιοχή διαθέτει πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων και βεβαίως πληθώρα ευρημάτων (Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ.Θωμά, Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι και ακρόπολη στον Αγ.Ηλία Σταμνάς, Ιθώρια, Αλίκυρνα κ.α.), πολλά εκ των οποίων έχουν έρθει πρόσφατα στο φως λόγω της κατασκευής της Ιόνιας Οδού και της Παράκαμψης του Αγρινίου.

Για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχουν στο Μεσολόγγι κτίρια άμεσα διαθέσιμα για αυτό τον σκοπό. Συγκεκριμένα, η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ήδη εισηγηθεί την ίδρυση Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο παραχωρηθέν (από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) για αυτόν τον σκοπό ακίνητο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.), έκτασης 14 στρεμμάτων. Η Εφορεία έχει δε ζητήσει τη σύνταξη σχετικής μελέτης από της υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, μέχρι να τελεσφορήσει αυτή η προοπτική έχει προταθεί η παραχώρηση του «Ξενοκράτειου» κτιρίου που ανήκει στο Δήμο για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και τη στέγαση των υπηρεσιών της ΛΣΤ’ Ε.Π.Κ.Α. Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και οι προδιαγραφές του είναι κατάλληλες για να λειτουργήσει ως μεταβατική λύση.

Επειδή συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ιδρυθεί Αρχαιολογικό Μουσείο την Ι.Π.Μεσολογγίου.

Επειδή το Μεσολόγγι αποτελεί την μοναδική πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας που ενώ διαθέτει τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο και πλούσια ιστορία, δεν έχει ως σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  • Σε ποιές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ιδρυθεί Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ι.Π.Μεσολογγίου, τη στιγμή που υπάρχει άμεσα διαθέσιμο το δημοτικό κτίριο «Ξενοκράτειο» για αυτόν τον σκοπό καθώς και για τη στέγαση της ΛΣΤ’ Ε.Π.Κ.Α.;
  • Αν προτίθεται να αποδεχτεί την εισήγηση της ΛΣΤ’ Ε.Π.Κ.Α. για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο παραχωρηθέν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ακίνητο του ΚΕ.Γ.Ε. στο Μεσολόγγι (προκειμένου να μην γίνει η άρση της παραχώρησης) και εάν ναι, πότε θα υλοποιηθεί η σχετική μελέτη που έχει ζητηθεί;»