Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Σκέψεις για την τουριστική ανάπτυξη του Μεσολογγίου


Με αφορμή την  ανακοίνωση του δήμου Μεσολογγίου για την σύσκεψη που έγινε χθες κρίνουμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι, παράλληλα με αυτές τις ενέργειες που είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει για να έχει θετικά αποτελέσματα η προσπάθεια, να γίνουν ενέργειες από πλευράς δήμου και για ζητήματα, που ως MessolonghiNews θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να υπάρξει «τουριστικό» προϊόν.
Καταρχάς θεωρούμε ότι το Μεσολόγγι είναι γνωστό στο πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό για το ιστορικό γεγονός της ηρωικής Εξόδου και για το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Επομένως είναι αναγκαίο από πλευράς δημοτικής αρχής αυτά τα δυο σημεία να αποτελέσουν την προμετωπίδα της τουριστικής προβολής διότι αυτά τα σημεία είναι το “brand name” της περιοχής που καμιά άλλη περιοχή δεν έχει, αλλά και δεν μπορεί να αποκτήσει.



Κάνουμε αυτή την επισήμανση, διότι το τελευταίο διάστημα, μας έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι από πλευράς δήμου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αρχαιότητες της περιοχής, οι οποίες, ναι μεν είναι σημαντικές αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι ικανές, να αποτελέσουν κύριο πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.
Πέραν αυτής της επισήμανσης θα πρέπει να σημειώσουμε:
1.       Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας επισκέπτης στο Μεσολόγγι είναι η ελλιπής σηματοδότηση της πόλης, με αποτέλεσμα η κίνησή του να γίνεται «γρίφος». Συνεπώς θα πρέπει να γίνει σηματοδότηση  με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στα αξιοθέατα της περιοχής.
2.       Θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων του δήμου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης σε αυτά.
3.        Με δεδομένη την οικονομική κρίση πιστεύουμε ότι πλέον μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες τουριστικής αναψυχής. (πχ. Βαρκάδες, άμαξες, τουριστική αλιεία, κλπ.) με το δήμο να έχει στρατηγικό ρόλο.
4.       Περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής από τους επιχειρηματίες του κλάδου με ταυτόχρονη συγκράτηση των τιμών θα πρέπει να θεωρηθεί «εκ των ουκ άνευ».
5.        Με κάθε τίμημα θα πρέπει να αποτελέσει «παρελθόν» η εικόνα του δρόμου προς το ΤΕΙ.
Καταθέτουμε τις παραπάνω σκέψεις με την παρότρυνση προς το αναγνωστικό μας κοινό να στείλει ανάλογες τις οποίες και θα δημοσιεύσουμε,  ώστε να μπορέσει να γίνει μια σύνθεση προτάσεων.
Ως MessolonghiNews δεν πιστεύουμε ότι σε αυτά τα ζητήματα  πρέπει να έχουν θέση συμπεριφορές του «παρελθόντος», όπως αυτών που αυτοαναγορευόμενοι σε «τιμητές των πάντων»… και για μικροπολιτικές σκοπιμότητες δυσφήμιζαν μέσω του τύπου την πόλη, «κοπτόμενοι» δήθεν για την «καθαριότητά» της…
Θυμάστε την ιστορία της «κατσαρίδας», των «κάδων» στην Τουρλίδα και άλλες ιστοριούλες…