Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Στη Ρουμανία αντιπροσωπεία του δήμου Μεσολογγίου


Στη Φωξάνη της Ρουμανίας στα πλαίσια της ανακήρυξης του Μαυσωλείου της Φωξάνης ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της Ουνεσκο, παρέστη  από 18 έως 20 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αποτελούμενη από το αντιδήμαρχο Νίκο Χονδρό και τον εκπρόσωπο του Γραφείου Επιχειρηματικής Δράσης, Μανώλη Τερζάκη, . 
Την ανακήρυξη του Μαυσωλείου ως μνημείο Πολιτιστικής κληρονομίας της Ουνεσκο,    έκανε ο Αντιπρόεδρος των Ομιλών και Συλλόγων της Ουνέσκο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης. Στη τελετή ανακήρυξης παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ρουμανίας καθώς και  αντιπροσωπείες από όλη την Ευρώπη. 
Οι δεσμοί της Φωξάνης με την Ελλάδα χάνονται πίσω στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μάλιστα η Φωξάνη ήταν μια από τις πόλεις που υπήρχαν πολλά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, υπήρξε  χώρος εκπαίδευσης και ορκωμοσίας των Ιερολοχιτών του Υψηλάντη, ενώ διατηρεί ακόμη και σήμερα ελληνική παροικία.
  
Με την ευκαιρία της επισκέψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της αντιπροσωπείας του δήμου Μεσολογγίου με φορείς της περιοχής και συζητήθηκαν τρόποι και μορφές συνεργασίας σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο μεταξύ των δύο περιοχών. Επίσης συμμετείχε σε έκθεση τοπικών προϊόντων της περιοχής, με αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. 
Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται επίσημα στο δήμο τον Αντιπρόεδρο των Ομιλών και Συλλόγων της Ουνέσκο κ. Μαρωνίτη, για να εξετάσουν από κοινού με τη δημοτική αρχή ζητήματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας.

Τα έξοδα της αντιπροσωπείας επιβάρυναν αποκλειστικά τα μέλη της αποστολής.