Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Επιμορφωτικές ημερίδες από την Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας


Δυο ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές ημερίδες διοργάνωσε η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι με θέματα: «Η Ερευνητική Εργασία στο Λύκειο» και «Πρόληψη της Βίας στο Σχολείο: Η Διαμεσολάβηση των Συνομηλίκων».
Τις εργασίες των ημερίδων παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί καθώς τα αντικείμενά τους ήταν επίκαιρα.
Η πρώτη ημερίδα έγινε στις 22/9 στους χώρους του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου και του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου και εισηγήτρια ήταν η κυρία Δήμητρα Σκούφη –Κατσιδονιώτη , Φυσικός –Ωκεανογράφος, Επ. Προϊσταμένη Δ.Ε., επιμορφώτρια Β. Επιπέδου, Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών, Συντονίστρια της O.C.E.A.N N.G.O..
Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
•             προβολή του βίντεο «οι αγριόχηνες» ως παράδειγμα ομαδικής συμπεριφοράς και αλληλοϋπο-στήριξης
•             εισήγηση με θέμα «Ο επιτυχημένος εκπαιδευτικός»
•             παρουσίαση του project «O Σαρωνικός κόλπος-οι μαθητές μικροί ωκεανογράφοι» ως παρά-δειγμα ερευνητικής εργασίας και τέλος
•             βιωματικό εργαστήριο με δημιουργία ομάδων και επιτόπου σχεδιασμό και παρουσίαση εργα-σιών
Η επιμορφώτρια ανέπτυξε την εισήγησή της με επιστημονική επάρκεια και καθοδήγησε άψογα τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία σχεδίων ερευνητικών εργασιών. Απάντησε επίσης σε όσες απορίες υπήρχαν τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση των project.
Η πρωτοφανής συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Α’ ΕΛΜΕ φανερώνει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών  για συνεχιζόμενη επιμόρφωση, την οποία προφανώς θα έπρεπε να παρέχει το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι η πολλοστή φορά που το κράτος φανερώνει πτυχές της ανεπάρκειάς του που αυτή τη φορά κάλυψε ένα συνδικαλιστικό σωματείο (!) με μεγάλη επιτυχία.
Οι συναντήσεις έγιναν με την χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου. Σημαντική η συμβολή του Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.
Η επόμενη ημερίδα έγινε το Σάββατο 29/9 στους ίδιους χώρους και εισηγητές ήταν  οι:  κ. Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η κ. Αγγελική Γιαννάτου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου και η κ. Μαίρη Κωτσέλη Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και πρώην Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας Δυτικής Αττικής, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους με επιστημονική επάρκεια και κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων μέχρι και το τέλος της διεξαγωγής των βιωματικών εργαστηρίων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο τόπος συνάντησης των επιμορφωμένων εκπαιδευτικών της 1ης και της 2ης ημερίδας για τη διαμεσολάβηση (να θυμίσουμε είχε προηγηθεί αντίστοιχη τον Ιούνιο στο Μεσολόγγι) ήταν το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου και συζητήθηκε η εφαρμογή της Διαμεσολάβησης των συνομηλίκων στο σχολείο, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη στα πλαίσια προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Πραγματοποιήθηκε δίωρη εξάσκηση σε τεχνικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο εφαρμογής προ-γραμμάτων διαμεσολάβησης και συζητήθηκαν εκτενώς απορίες που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Από τους υπεύθυνους επιμορφωτές και συντονιστές δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει συνεχής στήριξη των εκπαιδευτικών αλλά και νέες επιμορφωτικές προτάσεις.
Με αυτές τις δύο συναντήσεις, επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για συνεχιζόμενη εκπαίδευση που στοχεύει σε βελτίωση της παρεχόμενης Παιδείας αλλά και η θέληση για χρήση εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας με τους μαθητές.
Εκ του αποτελέσματος, οι συναντήσεις στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Σε αυτή συνέβαλαν:
•             η επιστημονική επάρκεια των εισηγητών
•             η πολύ μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών
•             η πολύτιμη χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου
•             και φυσικά η φιλοξενία που πρόσφερε ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.
Στο ιστολόγιο της Α’ ΕΛΜΕ παρέχεται πλούσιο υλικό και από τις δύο ημερίδες καθώς και φωτογραφίες. (http://1elmeait.blogspot.com)