Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Γιάννης Ξανθούλης: «Όλες οι λύπες αντέχονται αν τις βάλεις σε μια ιστορία»

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος», οργάνωσε στο Μεσολόγγι μία βραδιά αφιερωμένη στον γνωστό δημοσιογράφο, χρονογράφο, μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα, Γιάννη Ξανθούλη.

Η βραδιά ξεκίνησε ευχάριστα και με έναν πρωτότυπο τρόπο αφού η φιλόλογος και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης Μαρίνα Κατσάνου καλωσορίζοντας τον συγγραφέα εκ μέρους της «Διεξόδου» δεν τον συνέστησε στο Μεσολόγγι, αλλά προτίμησε να συστήσει σε εκείνον το Μεσολόγγι του πνεύματος και του πολιτισμού.

Με χαμόγελα χαράς και ενθουσιασμού γέμισαν οι δύο αίθουσες του ανωγείου του Μουσείου. Ενός Ιστορικού Μουσείου που ήταν πλημμυρισμένο από το βιβλιόφιλο κοινό όχι μόνο του Μεσολογγίου αλλά και της γύρω περιοχής, με έντονη την παρουσία νέων ανθρώπων, που απήλαυσε τον πνευματώδη λόγο του Γιάννη Ξανθούλη που έγινε πλοηγός ενός λογοτεχνικού ταξιδιού.

 

Με οδηγό το μοναδικό του χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του, περιήγησε το βιβλιόφιλο κοινό της «Διεξόδου», στις κρύπτες του συγγραφικού του έργου. Με αφετηρία το πρώτο του βιβλίο, πραγμάτωσε μια περιδιάβαση στα περισσότερα λογοτεχνικά του δημιουργήματα, για να καταλήξει στον τελευταίο του σταθμό «Την Κυριακή έχουμε γάμο».

Ο Γιάννης Ξανθούλης με το ιδιαίτερο διηγηματικό του στυλ, ακτινογράφησε πολλές πτυχές της ζωής του , της πολύπλευρης προσωπικότητας του και της σκέψης του.

Μαγνήτισε με την ζωντάνια του και την παραστατικότητά του το κοινό, καθώς και με το ξεχωριστό και αμίμητο ύφος του, αυτό το μοναδικό μείγμα σουρεαλιστικού χιούμορ, ειρωνείας, μισοκρυμμένης τραγικότητας και συναισθήματος.

Έκανε δέσμιους του καθηλωτικού του λόγου όλους τους παρευρισκομένους, ανασύροντας μνήμες και θύμισες των δεκαετιών ΄50 και ΄60, αθιβολές του παρελθόντος, βιώματα και γεγονότα που αποτέλεσαν φάρο της συγγραφικής του πορείας, πρόσωπα και συναισθήματα που σημάδεψαν την μνήμη του και στάθηκαν αφορμή για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

«Όλες οι λύπες αντέχονται αν τις βάλεις σε μια ιστορία»

Με αυτήν την αγαπημένη του φράση που ξεκινάει το νέο του μυθιστόρημα «Την Κυριακή έχουμε γάμο», ο Γιάννης Ξανθούλης, συγκινημένος αποχαιρέτησε τους μαγεμένους ακροατές του αφιερώνοντας το βιβλίο του σε όλους τους φίλους της «Διεξόδου» που τον ξάφνιασαν με την αγάπη τους.