Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Προκηρύχθηκε μαθητικός διαγωνισμός προαγωγής λόγου για τον ήρωα Αθανάσιο Ραζηκότσικα

Τον Αθανάσιο Ραζη-Κότσικα, τον ένδοξο αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών και εκ των πρωτεργατών της άμυνας της πόλης, η επίσημη Πολιτεία τον αδίκησε, καθώς κατέταξε το όνομά του στα ψιλά γράμματα της Ιστορίας.

Ωστόσο, στη μνήμη και τη συνείδηση των Μεσολογγιτών ο Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας κατέχει ιδιαίτερη θέση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αθρόα προσέλευση των προσκυνητών στην «Ημέρα μνήμης του Αρχηγού», μια πρωτοβουλία του Συλλόγου οι φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» που υλοποιείται με την αμέριστη και καθοριστική συνεργασία του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» καθώς και τη συμμετοχή, στο τελετουργικό μέρος, του Ομίλου Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος» .

Φέτος από τους συνδιοργανωτές, η μνήμη του Αρχηγού της Φρουράς θα τιμηθεί, εκτός των άλλων, και μέσω της διενέργειας γραπτού διαγωνισμού παραγωγής λόγου, από τους μαθητές Λυκείων του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού) Μεσολογγίου, Ευηνοχωρίου, Αιτωλικού και Οινιαδών με το εξής θέμα:

 

«Ο Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας αποτελεί ηρωική φυσιογνωμία της Επαναστάσεως του 1821, καθώς υπήρξε οπλαρχηγός της Φρουράς των ενόπλων Μεσολογγιτών .

Μελετήστε και αναλύστε τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορική προσωπικότητά του. Δημιούργησε ο ίδιος τις συνθήκες της ηρωικής ανέλιξής του ή οι επικρατούσες συνθήκες συνέβαλαν σε αυτή; Εξετάστε τα παραπάνω ενδεχόμενα τεκμηριώνοντας τις απόψεις σας με σχετική επιχειρηματολογία".

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής του έργου των μαθητών είναι η 31η Μαρτίου 2016. Οι μαθητές μπορούν να προσκομίσουν τις εργασίες τους είτε στη γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» είτε στα γραφεία του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός».

Όροι Συμμετοχής

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών) της περιοχής του Μεσολογγίου, Ευηνοχωρίου, Αιτωλικού και Οινιαδών.

2. Η γραπτή παραγωγή λόγου πρέπει να αποτελεί πρωτότυπη, αυστηρά προσωπική δημιουργία του μαθητή, να είναι γραμμένη στα ελληνικά και να έχει έκταση από 650 έως 800 λέξεις.

3. Θα πρέπει να παραδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, με στοιχεία 14 στιγμών, σε γραμματοσειρά Calibri και διπλό διάστιχο

4. Θα παραδοθεί σε τρία αντίγραφα μέσα σε σφραγισμένο φάκελο.

5. Το κάθε αντίγραφο θα φέρει στο υποσέλιδο μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζομένου και σε καμιά περίπτωση το πραγματικό του όνομα. Προκειμένου να διατηρηθεί απόρρητο το όνομα του κάθε διαγωνιζόμενου προβλέπεται χρήση ψευδωνύμου ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Το ψευδώνυμο που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε μαθητής θα πρέπει να είναι μονολεκτικό και γραμμένο ελληνικά, π.χ. Νεφέλη, Δαναός, Άστρο, Αγέρι, Δανάη, κ.ά.

6. Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του μαθητή, η διεύθυνση κατοικίας του, το τηλέφωνό του (σταθερό και κινητό),το e-mail, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του σχολείου του, πρέπει να βρίσκονται σε δεύτερο, επίσης σφραγισμένο φάκελο, που εξωτερικά θα αναγράφει μόνο το ψευδώνυμό του.

Οι φάκελοι θα παραδοθούν από τους συνδιοργανωτές σε συμβολαιογράφο και θα ανοιχτούν παρουσία εκπροσώπων τους μετά τη βαθμολόγηση των εκθέσεων από Επιτροπή που θα αποτελείται από τρεις φιλόλογους – ιστορικούς

Βραβεία

Βάσει βαθμολογίας θα ανακηρυχθούν τρεις νικητές

Ο πρώτος θα λάβει έπαινο και χρηματικό βραβείο 400 ευρώ. Επίσης, η εργασία του θα εκφωνηθεί την «Ημέρα του Αρχηγού», στις 21 Απριλίου 2016, στην επίσημη τελετή στον Κήπο των Ηρώων, μπροστά στην προτομή του Αθανασίου Ραζή–Κότσικα.

Ο δεύτερος θα λάβει έπαινο και χρηματικό βραβείο 300 ευρώ, και

ο τρίτος θα λάβει έπαινο και χρηματικό βραβείο 200 ευρώ.

Τα χρηματικά βραβεία θα χορηγηθούν από το «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ» και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Τέλος, όλες ανεξαιρέτως οι εκθέσεις των μαθητών, που θα διαγωνιστούν, θα τυπωθούν σε βιβλίο που θα εκδοθεί με επιμέλεια και δαπάνες του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» και του Συλλόγου οι φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός».

Σημείωση

Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές, εάν το επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν υποστηρικτικό υλικό για τον Αθανάσιο Ραζη-Κότσικα στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου».

Για οποιαδήποτε διευκρινιστική πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της «Διεξόδου» (26310 51260), στα γραφεία του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» (26310 51481, 6977141857, 6987057058) και στην υπεύθυνη φιλόλογο της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης, Μαρίνα Κατσάνου(6984 528061)