Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Έναυσμα για επιστημονική καταγραφή και αξιολόγηση της περιόδου "1940 -'50" το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Κατσούλη που παρουσιάστηκε στο Μεσολόγγι (VIDEO)


«1940 1950 Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου» είναι ο τίτλος του 5ου κατά σειρά βιβλίου του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη που κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 3/11 στην γεμάτη από κόσμο  αίθουσα εκδηλώσεων του νομαρχιακού μεγάρου στο Μεσολόγγι.
Ο Παναγιώτης Κατσούλης στο νέο βιβλίο  που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενού του,  με τίτλο «Μεσολόγγι 1830 – 1940. Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας» επιχειρεί να προσεγγίσει με την παράθεση μαρτυριών, ιστορικών αρχείων και άλλου αρχειακού υλικού μια περίοδο που αναμφισβήτητα αποτελεί, ιστορικά, μια «άγνωστη» για το ευρύ κοινό δεκαετία που «σημάδεψε» την πορεία της χώρας. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο συγγραφέας υπογράμμισε στόχος του είναι: "το βιβλίο να αποτελέσει το έναυσμα για επιστημονική καταγραφή και αξιολόγηση αυτής της περιόδου"



Για το βιβλίο, την επιμέλεια των χειρόγραφων που παρατίθενται έκανε η φιλόλογος Ελένη Αντζουλάτου, μίλησαν οι: Χρήστος Καζαντζής, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Μούρκας, Ιστορικός ερευνητής, Λίνος Υφαντής, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων και Γιάννης Ράπτης, Φαρμακοποιός, συγγραφέας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Μαλαβέτας.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καζαντζής έκανε μια συνολική παρουσίαση του βιβλίου, η κυρία Μαρία Μπακαδήμα με αφορμή το βιβλίο έκανε εκτενείς αναφορές στο αρχειακό υλικό που υπάρχει στην υπηρεσία για την περίοδο αυτή, ο Δημήτρης Μούρκας περίγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την περίοδο της Ιταλικής κατοχής παρουσιάζοντας, μέσω βιντεοπροβολέα,  στο κοινό μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και έγγραφα που αποτελούν μέρος της ιστορικής του έρευνας, ο Λίνος Υφαντής έχοντας διερευνήσει και καταγράψει αρκετά γεγονότα της ίδιας περιόδου που αφορούν την περιοχή της Τριχωνίδας τα συσχέτισε μα ανάλογα που καταγράφονται στο βιβλίο, ενώ κάτι ανάλογο έκανε και ο Γιάννης Ράπτης για την περιοχή της Ναυπακτίας μιας και ο ίδιος το 2003 είχε κάνει μια ανάλογη έκδοση με τίτλο «Γεγονότα περιόδου 1940 – 1950. Συμβολή στην ιστορία της Ναυπακτίας».
Η εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Αυγέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου, Παντελής Καρατσόλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Σπύρο Βασιλείου και Κώστας Δαουτίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος,  ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του συγγραφέα Παναγιώτη Κατσούλη.
«Η δική μου προσπάθεια ας θεωρηθεί ως μια μικρή παρότρυνση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα έναυσμα για το ξεκίνημα της επιστημονικής ιστορικής έρευνας και καταγραφής.
Τα ντοκουμέντα υφίστανται, είτε αραχνιασμένα στα “χρονοντούλαπα” συγκεκριμένων κρατικών φορέων είτε στα ατομικά “υπόγεια” ερμητικά κλεισμένων “οικογενειακών κειμηλίων”.
Η ατομική και συλλογική μνήμη  είναι όμως καθήκον μας να αναδειχθεί.» ανέφερε ο κ. Κατσούλης στην ομιλία του.

Το βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Γραφικές Τέχνες Κασσαβέτη» διατίθενται στα βιβλιοπωλεία του Μεσολογγίου «Πολύπλευρο», «Κοσσόβα» και «Μελάνι» στην τιμή των 20€, ενώ σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή τους ο εκδότης Γιώργος Κασσαβέτης και ο συγγραφέας, Παναγιώτης Κατσούλης αναφέρουν:
«Για την πολυπληθή, συγκινητική και τιμητική για εμάς παρουσία σας στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου “1940 – 1950 - Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου”, ευχαριστούμε από καρδιάς ξεχωριστά τον καθένα και την καθεμιά. 
Θερμές ευχαριστίες επίσης στους φίλους και συμπατριώτες που παρουσίασαν το βιβλίο, Χρήστο Καζαντζή, Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νιας, Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Μούρκα, Ιστορικό ερευνητή, Λίνο Υφαντή, Φιλόλογο, Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Φιλολόγων, Γιάννη Ράπτη, Φαρμακοποιό, συγγραφέα, καθώς και στο συντονιστή της παρουσίασης Δημήτρη Μαλαβέτα.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε και τους πολιτικούς εκπροσώπους του Νομού μας, βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Μπαλαμπάνη, τον περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Αυγέρη, τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Μεσολογγίου Παντελή Καρατσόλη, Πάνο Παπαδόπουλο, Σπύρο Βασιλείου και Κώστα Δαουτίδη, τους τοπικούς συμβούλους, τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, τον ιδρυτή της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ” Νίκο Κορδόση, καθώς και τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου.
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των τοπικών blog, site για την κάλυψη της όλης εκδήλωσης.
Θα ακολουθήσουν σύντομα παρουσιάσεις του βιβλίου σε Αγρίνιο, Ναύπακτο και Αθήνα, ενώ ήδη αυτό διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της πόλης του Μεσολογγίου.»