Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" για το "ξεχειμώνιασμα" των προσφύγων. Σε ποιες περιοχές γίνεται φιλοξενία σε ξενοδοχεία


Η φιλοξενία των 167 προσφύγων στο ξενοδοχείο Θεοξένια από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης αποτελεί αναμφίβολα ένα γεγονός που απασχόλησε και απασχολεί, όσο τίποτε άλλο, την τοπική κοινωνία. Ένα γεγονός που έχει πυροδοτήσει μια πρωτοφανή «φιλολογία» και «παραφιλολογία» στα όρια του παραληρήματος.
Ως MessolonghiNews που πρώτοι και χωρίς «κραυγές» μεταδώσαμε την είδηση συνειδητά επιλέγουμε το δρόμο της έγκυρης ενημέρωσης χωρίς κηρύγματα μισαλλοδοξίας για μικροπολιτικούς και μόνο σκοπούς. Κι αυτό διότι πιστεύω μας είναι το: «Πρώτα ο άνθρωπος!», άλλωστε «και ο Χριστός μετανάστης ήταν…»
Μάλιστα σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη ενημέρωση που έχουμε μεταξύ των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Μεσολόγγι δεκάδες είναι οι Χριστιανοί στο θρήσκευμα, οι οποίοι έχουν ζητήσει τα γεύματά τους να ακολουθούν τη νηστεία αυτής της περιόδου!
Στη χθεσινή της έκδοση η «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου για το «ξεχειμώνιασμα» 6.000 προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα μέσω του προγράμματος που υλοποιείται και στο Μεσολόγγι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκτός από τους 167 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Μεσολόγγι αντίστοιχα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία 396 άτομα στους Αγίους Θεοδώρους, 414 στη Νέα Μάκρη, 512 στο Πόρτο Χέλι, 178 στην Εύβοια, 93 στο Κιλκίς, 114 στη Βέροια και 100 στις Σέρρες. Παράλληλα, αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε δομές στην Ελευσίνα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στη Θήβα, στην Ανδραβίδα και στο Σχιστό.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
«Τσουχτερό οικονομικά αποδεικνύεται το «ξεχειμώνιασμα» του πληθυσμού αιτούντων άσυλο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στα hotspots σε Λέσβο (Μόρια), Σάμο (Βαθύ), Χίο (ΒΙΑΛ), Λέρο και Κω. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου 1.200 ευρώ το άτομο κάθε μήνα για τη φιλοξενία και τη διαβίωση 6.000 αιτούντων άσυλο, για τους επόμενους έξι μήνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον κονδύλι
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις πριν από μία εβδομάδα, χορήγησε πρόσθετο ποσόν ύψους 43,7 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τη δημιουργία 6.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας κατά τους χειμερινούς μήνες για όσους μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές υποδοχής στα νησιά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονται εδώ και μήνες και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του μέτρου των επιστροφών (που προβλέπεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αλλά η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει), οδήγησε στις εικόνες εξαθλίωσης των ΚΥΤ στα νησιά, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η «λύση» που προκρίθηκε από την κυβέρνηση, μετά την απαράδεκτη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) σε Λέσβο και Σάμο, κυρίως τους τελευταίους μήνες, είναι η μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα και η ενοικίαση ξενοδοχείων για τη διαμονή τους. Και όπως κάθε λύση της τελευταίας στιγμής, θα κοστίσει αρκετά παραπάνω.

«Δεν υπάρχει πλέον προσφυγική κρίση, αλλά μια κρίση διαχείρισης που οδηγεί κάθε λίγο σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, επιλέγεται πάλι η πιο ταχεία αλλά ακριβή λύση. Η λύση της υποκατάστασης της ελληνικής διοίκησης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης», αναφέρει ενδεικτικά στην «Κ» ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, πριν από ένα μήνα, σε σχέση με το κόστος φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά.
«Δεν είναι βιώσιμη λύση η φιλοξενία σε ξενοδοχεία, είτε πληρώνει το Δημόσιο 10 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο είτε πληρώνουν οι διεθνείς οργανισμοί το εξωφρενικό ποσό των 36 ευρώ, όπως αποκάλυψε, μάλλον άθελά του, ο κ. Βίτσας στη Βουλή», συμπλήρωσε.
Από την αρχή του μήνα έως και τις 20 Νοεμβρίου από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έχουν μεταφερθεί 3.281 αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, από τη Μόρια της Λέσβου 1.322 άτομα, από τη Σάμο 722, από τη Χίο 826, από τη Λέρο 204 και από την Κω 207 άτομα. Συνολικά, από την αρχή της φετινής χρονιάς έως και την προηγούμενη Παρασκευή ταξίδεψαν από Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω πάνω από 24.000 άτομα.

Η κατανομή
Οι νεοαφιχθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και δομές, ενώ έγινε προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι εγκαταστάσεις στη Βόρειο Ελλάδα, που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών λόγω και των εισροών από τον Έβρο.
Συγκεκριμένα, διαμένουν σε ξενοδοχεία 396 άτομα στους Αγίους Θεοδώρους, 414 στη Νέα Μάκρη, 512 στο Πόρτο Χέλι, 178 στην Εύβοια, 93 στο Κιλκίς, 114 στη Βέροια, 100 στις Σέρρες και 167 στο Μεσολόγγι. Παράλληλα, αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε δομές στην Ελευσίνα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στη Θήβα και στο Σχιστό.