Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

Εξώδικη διαμαρτυρία κατοίκων του Μεσολογγίου για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας κατά μήκος της Ιόνιας ΟδούΜε εξώδικό τους κάτοικοι της περιοχής του Μεσολογγίου εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στο Μεσολόγγι και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ιόνια Οδό λόγω έλλειψης επαρκούς αντιπλημμυρικής προστασίας κατά την κατασκευή του έργου.
Στην εξώδικη διαμαρτυρία τους προς τους αρμόδιους φορείς οι κάτοικοι μεταξύ άλλων τονίζουν:
“«Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΘΑ «ΠΝΙΓΕΙ»  ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ 2019, ΟΠΩΣ ΤΟ 2016, ΤΟ 2017, ΤΟ 2018 ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΑ».
ΑΙΤΙΑ: Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
Η ΝΕΑ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ που κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και δόθηκε στην κυκλοφορία,  αποτελεί πραγματικά ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, για την περιοχή μας, όπως και για όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Ευρώπη.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι το έργο αυτό, θα έπρεπε να κατασκευασθεί, όχι μόνο με αμέλειες, αλλά με εγκληματικές παράνομες κατασκευαστικές παραλείψεις, που οδηγούν σε καταστροφή περιουσιών και άμεση διακινδύνευση απώλειας ανθρώπινων ζωών.Αυτό μάλιστα που καθιστά ακόμη περισσότερο εγκληματικό το γεγονός, είναι ότι, σε συνεχείς αναφορές και επισημάνσεις με εξώδικες προσκλήσεις πολλών συμπολιτών μας, προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν την ευθύνη, αρνούνται το πρόβλημα εξόφθαλμα και προκλητικά, αναφέροντας ψευδή στοιχεία, ακόμη και στο Υπουργείο Υποδομών.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο, οφείλει το ίδιο με τους μηχανικούς του να πραγματοποιήσει αυτοψία και να διαπιστώσει το πρόβλημα και όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και δήθεν ανεξάρτητους μηχανικούς !!!!!
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Είναι γνωστό και προφανές, από κάθε μέσο λογικό άνθρωπο, ότι με τις προσχώσεις για την υπερύψωση και την διάνοιξη λόφων για την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, από το Ευηνοχώρι μέχρι την περιφέρεια Σταμνάς του Δήμου Μεσολογγίου, αποκλείσθηκε όλη η ανάντη περιοχή των βουνοπλαγιών, για τα όμβρια ύδατα, που πριν την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ τα όμβρια ύδατα αυτά, με ομαλό τρόπο διασκορπίζονταν σε όλη την έκταση και με τα υπάρχοντα ρέματα διοχετεύονταν σχεδόν ομαλά, προς τους φυσικούς τους αποδέκτες (χείμαρρους, Λιμνοθάλασσα).
Μετά την κατασκευή της ΝΕΑΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, οι κατασκευαστές αυτής, άφησαν σε περίπου 11 σημεία της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ από το Ευηνοχώρι έως Σταμνά, υπόγειους οχετούς διαστάσεων 3μ. Χ 2μ. , στους οποίους διοχετεύονται τα όμβρια νερά  όλης της ΑΝΑΝΤΗ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΨΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΧΕΤΟΥΣ.
Αυτή η παράνομη παράλειψη, να κατασκευασθούν συνέχεια των υπόγειων αυτών οχετών, τάφροι διοχέτευσης των όμβριων αυτών υδάτων, σε φυσικούς αποδέκτες (χείμαρρους, ποταμούς, λιμνοθάλασσα κ.λ.π.), είναι το αίτιο των μεγάλων καταστροφών το 2016, το 2017, το 2018 και με βεβαιότητα θα είναι ξανά και μάλιστα πιο έντονα και για το 2019 και τα επόμενα χρόνια.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε., EUROIONIA και η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. που έχει την ευθύνη και της λειτουργίας της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΗΘΩΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΟΧΕΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.
Αυτό αποδεικνύεται άμεσα με μία απλή επίσκεψη στα σημεία αυτά, φαίνεται δε με σαφήνεια το γεγονός μέσο του GOOGLE και σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται άμεσα από κάθε άνθρωπο από μία απλή αυτοψία.
Εμείς παραθέτουμε φωτογραφίες των σημείων αυτών προς άμεση διαπίστωση και ενημέρωση όλων.
Αυτοί οι ΟΧΕΤΟΙ - ΓΕΦΥΡΕΣ βρίσκονται στις θέσεις:
             ΚΟΥΡΤΑΓΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 1)
             ΤΡΕΛΑΓΚΑΘΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 2)
             ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΡΙΛΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 3)
             ΝΕΑ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 4)
             ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΡΑΘΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 5)
             ΚΑΜΑΡΕΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ιδιοκτησίες ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥΧΑ (ΦΩΤΟ 6)
             ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 7)
             ΚΟΜΒΟΣ ΜΠΑΓΙΑ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ιδιοκτησίες, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΟΝΤΟΥΣΙΑ, ΙΩΑΝΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ Κ.Λ.Π. (ΦΩΤΟ 8)
             ΑΣΒΕΣΤΑΡΟΥΛΑ ΣΤΑΜΝΑΣ ιδιοκτησίες ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΡΚΑ. (ΦΩΤΟ 9)


ΕΡΩΤΑΤΑΙ, ΠΟΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΩΣ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΥΝ;
ΓΙΑΤΙ ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ;
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΔΡΑΝΕΙ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ; ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ;

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ στους οποίους απευθύνεται η παρούσα, εάν δεν έχουν εντοπίσει τα συγκεκριμένα σημεία και τις παραλείψεις των κατασκευαστικών εταιρειών του έργου της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ που αποτελούν την αιτία των καταστροφικών πλημμυρών το 2016 και το 2017, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΗΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΝΑ προστατέψουν τους ΠΟΛΙΤΕΣ και τις ΠΕΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ, με το να αποφευχθούν νέες ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ επερχόμενες καταστροφές τον προσεχή χειμώνα και στο μέλλον.”