Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 423 επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην τουριστική έκθεση Philoxenia 2008, η οποία διοργανώθηκε μεταξύ Πέμπτης 30 Οκτωβρίου και Κυριακής 2 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.
Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως όλες οι παρόμοιες δράσεις στα πλαίσια εκθέσεων, ήταν άτυπη και δεν είχε το χαρακτήρα δημοσκόπησης της κοινής γνώμης, απέδωσε όμως ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Ελλάδας, για το οποίο η Περιφέρεια διεξάγει εκτεταμένη εκστρατεία προβολής ύψους 1.000.000 Ευρώ. Ακολούθως παρατίθενται τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας.
Στην ερώτηση «Ποιους νομούς έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν;», την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νομός Αχαΐας με ποσοστό 33,5%, ενώ ακολουθούν ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με 27% και ο νομός Ηλείας με 23,5%. Επίσης ένα ποσοστό 16% απάντησε ότι δεν έχει επισκεφτεί κανένα νομό.
Στην ερώτηση «Ποιο νομό θα θέλατε να επισκεφθείτε;», ο νομός Αιτωλοακαρνανίας λαμβάνει ποσοστό 34,5%, ο νομός Αχαΐας ποσοστό 33% και ο νομός Ηλείας με 28,3%, ενώ ποσοστό 4,2% δεν απάντησε την ερώτηση.
Στην προαιρετική ερώτηση «Ποια συγκεκριμένη περιοχή θα θέλατε να επισκεφθείτε;», οι τουριστικοί προορισμοί με την υψηλότερη συχνότητα αναφοράς ήταν η Αρχαία Ολυμπία, η Πάτρα, τα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.
Στην ερώτηση «Ποια μορφή τουρισμού σας ενδιαφέρει;», στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τουρισμός αναψυχής με 28,6% και ακολουθούν ο αρχαιολογικός- πολιτιστικός τουρισμός με 19,4%, τα ταξίδια περιπέτειας με 15,1%, ο ιαματικός τουρισμός με 10,9%, ο αγροτουρισμός με 10,5%, ο οικολογικός τουρισμός με 8,7% και ο θρησκευτικός τουρισμός με 4,6%, ενώ οι υπόλοιπες απαντήσεις έλαβαν 2,2%.
Στην ερώτηση «Πότε θα θέλατε να επισκεφθείτε τις τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος;», οι απαντήσεις είχαν ως εξής: «Και τις δύο εποχές» 63%, «Το καλοκαίρι» 24,7% και «Το χειμώνα» ποσοστό 12,3%.
Στα θετικά σχόλια των επισκεπτών για τη Δυτική Ελλάδα ξεχώρισαν η καλή εξυπηρέτηση, η φιλοξενία, οι φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα των περιοχών, ενώ στα αρνητικά αναφέρθηκε ιδιαίτερα το κακό οδικό δίκτυο της περιοχής.
Σχετικά με τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων στην έρευνα, ποσοστό 76,6% προερχόταν από τη Θεσσαλονίκη, ποσοστό 14,8% από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος και ποσοστό 8,6% από την υπόλοιπη Ελλάδα.