Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Σοφίας Αδαμίδου «ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ»

8 & 9 Δεκεμβρίου δυο μοναδικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου
Μια μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια που σφράγισε το ελληνικό τραγούδι με τη φωνή της, τη Σωτηρία Μπέλλου, υποδύεται η Λήδα Πρωτοψάλτη στο πρώτο θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου «ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ».
Η παράσταση που συζητήθηκε για τη συγκλονιστική ερμηνεία της σπουδαίας ηθοποιού, φιλοξενούμενο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου για δύο μόνο παραστάσεις τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2008, στις 9.15 το βράδυ.
Το έργο ανέβηκε πέρσι τον χειμώνα στο Θέατρο Στοά, όπου και επαναλαμβάνεται το Δεκέμβριο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο της και βασίζεται στο βιβλίο της συγγραφέα για τη Σωτηρία Μπέλλου.


Η συγγραφέας θεωρεί «…Χρέος τιμής προς τη μνήμη της Σωτηρίας Μπέλλου το γεγονός ότι μου εμπιστεύθηκε τη συγγραφή της βιογραφίας της, αλλά και χρέος προς τους αναγνώστες. Ένα χρέος που προσπάθησε να εξοφληθεί με την καταγραφή της αλήθειας των γεγονότων, τα οποία συνθέτουν το μύθο της Σωτηρίας Μπέλλου. Τώρα, δέκα χρόνια μετά το θάνατό της, καλούμαι ενώπιον ενός άλλου διπλού χρέους. Χρέους τιμής στη μνήμης της πάντα και χρέους απέναντι σε μια θεατρική ηρωίδα με τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που άλλοι λίγο κι άλλοι περισσότερο γνωρίζουμε, αλλά εξίσου αγαπάμε… Και σίγουρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη τύχη το πρώτο σου θεατρικό βήμα να αξιώνεται από την ερμηνεία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας του ελληνικού θεάτρου, της Λήδας Πρωτοψάλτη, που στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική Σωτηρία Μπέλλου».


Η δράση του έργου εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο λίγες μέρες πριν την σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα η τραγουδίστρια να χάσει τη φωνή της. Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης «… Έχουμε ένα έργο και μια παράσταση, που φέρει στη σκηνή αυτό το ‘άλλο’ κομμάτι της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου. Ένα έργο – πορτρέτο. Που θα μπορούσε να είναι το πορτρέτο και κάθε μεγάλου καλλιτέχνη, μιας και - απ’ ό,τι δείχνει η εμπειρία - πίσω από κάθε μεγάλη καλλιτεχνική επωνυμία, κρύβεται συνήθως - ποιος ξέρει γιατί - και μια μεγάλη τραγωδία. Ένα έργο - διάλογος. Διάλογος με τον εαυτό της. Εκείνη τη νύχτα στο ‘Σωτηρία’, πριν την μοιραία επέμβαση, που Η ΦΩΝΗ έχασε τη φωνή της! Λένε πως ‘ο Θεός για να εγγράψει μια ευθεία χρησιμοποιεί τεθλασμένες’! Έτσι και με την ζωή της Μπέλλου… από την ‘τεθλασμένη της ζωή’ γεννήθηκε η ‘ευθεία του ήχου της’!»

Για το θέατρο ΣΤΟΑ η στήριξη του ελληνικού θεατρικού έργου είναι δεδομένη, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται σε μια τέτοια εκρηκτική προσωπικότητα. «Για όσους την ήξεραν ήταν ένας μύθος. Εκείνοι που την γνώρισαν από κοντά έμαθαν από την ίδια να γκρεμίζουν τους μύθους, να μην περιμένουνε τίποτα απ’ αυτούς και να δημιουργούνε από μόνοι τους, όπως έκανε κι εκείνη από μικρό παιδί. Να πιστεύουν μόνο στον εαυτό τους. Η ‘ανήθικη’ δίδασκε ήθος, η σπάταλη ήταν στο πλευρό του κάθε ανήμπορου.», λέει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Σκηνικό – Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη
Οπτικό υλικό: Λουκία Ρικάκη
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Εύα Καμινάρη