Μετά τους ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου σε λειτουργία και ο ΧΥΤΑ Αγρινίου |
Τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών παραμένει άλυτο και αποτελεί εστία εντάσεων και αντιπαραθέσεων η Αιτωλοακαρνανίας εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται νομός πρότυπο για όλη τη χώρα σε αυτόν τον τομέα.
Κι αυτό διότι με συντονισμένες ενέργειες εδώ και μια δεκαετία κατέστη εφικτή η συνολική επίλυση της διαχείρισης των σκουπιδιών σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού με την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων ΧΥΤΑ και με έργα αποκατάστασης χωματερών που αποτελούσαν ανοιχτές πληγές για το περιβάλλον.
Και η επίλυση είναι συνολική για τον επιπλέον λόγο ότι ο ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι, πριν τη λήξη της θητείας του, θα εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το εργοστάσιο μηχανικής και βιοχημικής επεξεργασίας στερεών αστικών αποβλήτων, το οποίο θα κατασκευαστεί σε χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μιλώντας στα εγκαίνια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που λειτουργεί στη θέση Μονοδένδρι, του δημοτικού διαμερίσματος Λεπενούς του Δήμου Στράτου.
Το συγκεκριμένο έργο που διεκδικεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας είναι έτοιμο προς δημοπράτηση αφού έχουν ολοκληρωθεί, με το καλύτερο τρόπο, όλες οι διαδικασίες. Μάλιστα, στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο (Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010) εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του σώματος η τροποποίηση και επέκταση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου.
Κατά την περίοδο λειτουργίας του το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται τα βιοαποδομήσιμα στερεά απόβλητα όχι μόνο της 2ης Γ.Ε αλλά και των υπολοίπων τριών Γ.Ε του Νομού, τα οποία θα μεταφέρονται εκεί με ειδικά διασκευασμένα οχήματα και αφού έχουν υποστεί την απαιτούμενη προεργασία στις κατά τόπους αντίστοιχες μονάδες εκτροπής.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια προηγμένης τεχνολογίας δραστηριότητα η οποία συμβάλει στην αύξηση του χρόνου ζωής των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποκριμάτων ( ΧΥΤΑ) του Νομού μας οι οποίοι στην συνέχεια καθίστανται Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ( ΧΥΤΥ). Ωστόσο όμως με την κατασκευή και την λειτουργία αυτής της πράσινης ουσιαστικά βιομηχανικής μονάδας προκύπτουν και μια σειρά από αξιόλογα αλλά και ζωτικής σημασίας αποτελέσματα για τον Νομό μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν εξαντλούνται στην σαφώς υψηλή τους περιβαλλοντική διάσταση, αλλά καλύπτουν και άλλους εξίσου νευραλγικούς για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου τομείς.
Χαιρετισμοί Σώκου, Μουρτζιάπη και Μοσχολιού
«Με τα σημερινά εγκαίνια και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ κλείνει ένας μεγάλος και ιστορικός κύκλος είκοσι πέντε χρόνων αγώνων, ενεργειών και σκληρής εργασίας που φέρνει την Αιτωλοακαρνανία στη πρωτοπορία στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.
Έργα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι έργα πολιτισμού, προστασίας της φύσης και της ζωής, έργα του μέλλοντός μας. Ένα έργο το οποίο εκτελέστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και είμαι πραγματικά και χαρούμενος και περήφανος για το έργο αυτό γιατί το υπερασπιστήκαμε σε κάθε περίπτωση. Έργο το οποίο είχε αρκετές αντιρρήσεις στο ξεκίνημά του και στην εξέλιξή του από εκείνους, οι οποίοι τώρα πιστεύω είναι ένθερμοι υποστηρικτές.
Ένα έργο το οποίο είναι η βάση για να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες σε σχέση με την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων. Είναι μια μεγάλη βιομηχανία πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση τους δίνει πάρα πολλές δυνατότητες για παραγωγή ενέργειας, για ανακυκλώσιμα υλικά και για πολλές θέσεις εργασίας.
Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Δήμαρχο Στράτου τον κ. Μουρτζιάπη για τη συνεργασία που είχαμε από την εποχή που ήμουν Δήμαρχος στο Αγρίνιο και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ. Ήταν εκείνος που και υπέδειξε τα όρια του ΧΥΤΑ και αποδέχτηκε το έργο μετά τις περιπέτειες που είχαμε στην περιοχή των ορίων του Δήμου Αγρινίου και της Νεάπολης με την απόρριψη εκείνης της πρότασης. Αποδέχτηκε στην αρχή της θητείας του το 2003 ο κ. Δήμαρχος να γίνει εδώ το έργο και βεβαίως το υπερασπίστηκε αυτός και το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος.
Να συγχαρώ, επίσης και να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου κ. Δημήτρη Σταμάτη και τους συνεργάτες του για την συμβουλή τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου καθώς επίσης και το ανάδοχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος.
Ο Δήμαρχος Στράτου, Δημήτρης Μουρτζιάπης, στην ομιλία του εμφανίσθηκε χαρούμενος για την δικαίωση ενός αγώνα που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία, στα όρια του δήμου του, ενός πρότυπου αναπτυξιακού έργου προστασία του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός υπογράμμισε τα εξής: «Η επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης, μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου, πρέπει να σηματοδοτήσει και νέες λειτουργίες και να προχωρήσει σε τέτοιου είδους έργα, τα οποία παρ’ ότι δεν είναι έργα βιτρίνας, είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και δίνει προστιθέμενη αξία σε κάθε πολιτικό πρόσωπο αλλά κυρίως προσφέρουν στον πολιτισμό, στην κοινωνία στην ανάπτυξη μιας περιοχής».
Να σημειωθεί ότι σύντομα δημοπρατείται και η νέα οδική πρόσβαση προς τον ΧΥΤΑ μήκους 6,6 χιλιομέτρων που θα ξεκινά νοτιοδυτικά του Καστρακίου και θα συνδεθεί με την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Το έργο, προϋπολογισμού 10.650.000 €, έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και με την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου με τις μικρότερες δυνατές οχλήσεις από τη διέλευση των απορριμματοφόρων. Τέλος, στην τελετή του αγιασμού του έργου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.