Μια εβδομάδα ύστερα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου για «κλείσιμο» της Δημοτικής Επιχείρησης Αλυκών Τουρλίδας συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα, με τη δημοσιοποίηση ανακοινώσεων, από φορείς αλλά και παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.
Έτσι, τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα απολυθούν οι τέσσερις μόνιμοι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας επανέλαβε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε γραπτή του δήλωση, με την οποία απαντά στα όσα του καταλογίζονται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου αλλά και σε τοποθετήσεις για το θέμα από το νέο δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Κατσούλη.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος επαναλαμβάνει στη δήλωσή του τη δυσμενή οικονομική θέση της επιχείρησης εξαιτίας των χειρισμών προηγούμενων διοικήσεων και παράλληλα υποστηρίζει ότι με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι αδύνατη η παραχώρηση της Αλυκής της Τουρλίδας σε ιδιώτες.
Επίσης στη δήλωσή του, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρεται και στις ενέργειές του για το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μεσολογγίου, για τη γενικότερη στάση του τελευταίου στο ζήτημα του Leader Αλιείας.
Για το θέμα των Αλυκών Τουρλίδας ανακοίνωση εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην οποία διατυπώνονται σαφείς προτάσεις για τον τρόπο αξιοποίησης και λειτουργίας των αλυκών από το δήμο.
Ακολουθούν κατά σειρά η χθεσινή δήλωση του δημάρχου Μεσολογγίου, Γ. Αναγνωστόπουλου, η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου και η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:
Η απάντηση του Γ. Αναγνωστόπουλου στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου:
«Έκπληξη μας προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, για τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας, στο σκέλος της, για τη διασφάλιση των μόνιμων εργαζομένων στην επιχείρηση, αφού είναι γνωστό και παραδεκτό, ότι με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η μετάταξή τους, στο προσωπικό του δήμου. Δηλαδή, κανένας εργαζόμενος δεν χάνει τη δουλειά του.
Επομένως θεωρούμε ότι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου είναι παντελώς άστοχη σ’ αυτό της το σκέλος.
Όσον αφορά τα όσα μας καταλογίζονται περί σκοπιμότητας, για την οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης, θεωρούμε ότι γίνεται κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τη δεινή θέση της επιχείρησης όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της επιχείρησης, την 1η Ιανουαρίου 2007, λόγω των δανειακών της υποχρεώσεων σε τρίτους, αλλά και της δέσμευσης που είχε αναληφθεί για δεκαετή πώληση του αλατιού με συγκεκριμένη τιμή πώλησης.
Παρόλα αυτά ως δημοτική αρχή στηρίξαμε έμπρακτα την επιχείρηση, αφού από τα ταμεία του δήμου πληρωνόταν τα τοκοχρεολύσια της επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της παραγωγής. Κάτι που πρακτικά σήμαινε διασφάλιση των θέσεων εργασίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού.
Αυτή είναι η αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Όσον αφορά τα περί μετατροπής της δημοτικής επιχείρησης σε ΑΕ αυτό ήταν αδύνατο να γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2007 (σ.σ. στο πρώτο χρόνο της θητείας μας) αφού αφενός απαιτούταν κεφάλαια που ξεπερνούσαν τις όποιες δυνατότητες του δήμου και αφετέρου η οικονομική θέση της επιχείρησης δεν το επέτρεπε.
Κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης ενημέρωσης των μελών του ΔΣ για το θέμα μιας και η συνεργασία μας για διάφορα ζητήματα της περιοχής είναι εποικοδομητική.
Επίσης, με αφορμή τοποθετήσεις του νέου δημάρχου Μεσολογγίου για το θέμα, θέλουμε κατ’ αρχάς να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, για το γεγονός ότι μέσω του Leader Αλιείας θα στηριχτεί η δημιουργία Μουσείου Άλατος στο χώρο των αλυκών Τουρλίδας. Μιας και για την υλοποίηση του προγράμματος εμείς ήμασταν αυτοί διεκδικήσαμε και πετύχαμε την υλοποίηση του προγράμματος μέσω της «ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ», όταν αρκετοί συνεργάτες του νέου δημάρχου ήταν απέναντί μας - έως και μετά την έγκριση της πρότασής μας - στην οποία εκτός των άλλων περιλαμβανόταν η δημιουργία «Μουσείου Λιμνοθάλασσας».
Άλλωστε ως δημοτική αρχή υιοθετήσαμε την πρόταση του ιδρυτή της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», Νίκου Κορδόση και παραχωρήσαμε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», χώρους για τη δημιουργία Μουσείου Άλατος.
Τέλος, όσον αφορά το μέλλον των αλυκών, ως δημοτική αρχή - με δεδομένη την απαγόρευση της παραχώρησής τους με οποιοδήποτε τρόπο σε ιδιώτες - έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο με συγκεκριμένες ενέργειες (οικονομοτεχνικές μελέτες κλπ.), ώστε με οφέλη για το δήμο, αυτές να ενσωματωθούν στις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ.»»
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου:
«Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου, αποφάσισε την εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Αλυκών Τουρλίδας, το κλείσιμο της επιχείρησης και ουσιαστικά την απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτή.
Οι ευθύνες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για το κλείσιμο της ισχυρής αυτής επιχείρησης είναι και αυταπόδεικτες και μεγάλες. Αυταπόδεικτες γιατί δύο (2) χρόνια τώρα δεν έπραξε ΤΙΠΟΤΑ απολύτως για την μετατροπή της σε μονομετοχική επιχείρηση του Δήμου, όπως προβλέπει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας και μεγάλες διότι την οδήγησε σε απαξίωση οικονομική και κοινωνική, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις απέναντι σε τρίτους (ΙΚΑ κ.λπ.) να είναι δυσβάσταχτες και ανελαστικές.
Αποτελεί ο χειρισμός αυτός το έσχατο δείγμα ερασιτεχνισμού και απαξιωτικής συμπεριφοράς απέναντι στους εργαζόμενους και το μέλλον (;) της Δημοτικής επιχείρησης. Με δυο λόγια – θεωρούμε – ότι όλες οι ενέργειες ή κινήσεις που έγιναν, σε ένα πράγμα στοχεύουν: το κλείσιμο της επιχείρησης και την απόλυση των εργαζομένων.
Το Ε.Κ. Μεσολογγίου με δεδομένο ότι καμιά διασφάλιση δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους σε υπό εκκαθάριση Δημοτική επιχείρηση, θεωρεί ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει ενεργοποίηση:
1. Στην κατεύθυνση διάσωσης της Δημοτικής επιχείρησης Αλυκών Τουρλίδας.
2. Στην διασφάλιση της εργασίας στους εργαζόμενους της επιχείρησης, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στην κοινή προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων σ’ αυτή.»
Η ανακοίνωση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ»:
«Η λειτουργία των δημοτικών αλυκών Τουρλίδας είναι μια κλασική περίπτωση για να μπορέσει εύκολα κάποιος να βγάλει συμπεράσματα τόσο για την ακολουθούμενη γενική πολιτική για τις δημοτικές επιχειρήσεις ,όσο και για την ικανότητα των δημοτικών μας αρχόντων.
Οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ έδωσαν( μέχρι τώρα) τη δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες να «επιχειρήσουν» όχι να ικανοποιήσουν ανάγκες των δημοτών αλλά να έχουν ένα μηχανισμό στη διάθεσή τους για εκλογική πελατεία και οικονομική διαχείριση θολή.
Στη δική μας περίπτωση όλοι ανεξαιρέτως οι διατελέσαντες δημοτικοί άρχοντες αξιοποίησαν αυτό το μηχανισμό στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής.
Κατάντησαν αυτή την πλουτοπαραγωγική πηγή, μετά από συνεχή καταλήστευση, υπερχρεωμένη «επιχείρηση» (το πόσο συνέργησε ο καθένας σε αυτό είναι μια απαίτηση των δημοτών να αποκαλυφθεί και καλούνται οι ορκωτοί λογιστές και η δικαιοσύνη να το κάνουν γνωστό).
Επειδή τώρα η γενική πολιτική έχει αλλάξει και θέλουν να δώσουν κατ ευθείαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στους ιδιώτες, αφήνοντας στους δημοτικούς άρχοντες το ρόλο του μεσάζοντα (με το σχετικό κέρδος) τις ξεπουλούν, αφού πρώτα ρίξουν όλα τα χρέη στην πλάτη των δημοτών.
Είναι φανερό ποιους συμφέρει αυτή η πολιτική (λύση), για αυτό χρειάζεται ενωμένος μαζικός αγώνας όλων, των ανέργων ,των εργαζομένων ,των συνταξιούχων, των αγροτών, των ψαράδων ,των επαγγελματοβιοτεχνών, των μικρεμπόρων, για να εφαρμοστεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός που θα καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Για τις δημοτικές αλυκές Τουρλίδας (1750 στρέμματα), συγκεκριμένα:
· Να παραμείνουν (ιδιοκτησιακά) στο δήμο.
· Τον έλεγχο της διαχείρισης να έχει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα απολογείται δημόσια κάθε χρόνο.
· Το επιχειρησιακό σχέδιο θα προκύπτει από πλατιά συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων και φυσικά θα έχει στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής με επεξεργασία, συσκευασία και εμπορεία.
· Για τις μεγάλες αλυκές, (το τμήμα των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ), αγώνας για να περάσουν όλες οι μετοχές στο δημόσιο, να αναλάβουν το κόστος των αντλιοστασίων όμβριων που τους αναλογεί και να αποδώσουν όλα τα οφειλόμενα μέχρι τώρα στο δήμο και να συνεχίσουν να τα αποδίδουν στο εξής. Ο εκπρόσωπος του δήμου να απολογείται για τη στάση του και να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο κάθε χρόνο.