Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

FOTO XYTA panaoramiki 1Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική και το αρμόδιο προσωπικό του δήμου χωρίς να υπάρξει φόβος για επέκτασή της στο κύριο κύτταρο. Κι αυτό γιατί η φωτιά εκδηλώθηκε σε σορό σκουπιδιών που ήταν από εκσκαφή στο κυρίως κύτταρο, στο σημείο που είχε καταστραφεί η μεμβράνη, λόγω της πυρκαγιάς του καλοκαιριού.

Η σορός ήταν τοποθετημένη εδώ και αρκετές μέρες σε απόσταση 30 μέτρων από το κύτταρο του ΧΥΤΑ, ενώ χθες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της νέας μεμβράνης και από σήμερα αναμενόταν η επανατοποθέτηση των προϊόντων της εκσκαφής. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εμπρησμό αφού θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο της αυτανάφλεξης.

Το συμβάν αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους του δήμου, οι οποίοι επιβάλλεται να αναζητήσουν τρόπους φύλαξης του ΧΥΤΑ, μιας και ο συγκεκριμένος χώρος για λόγους που άπτονται της υγιεινής και της ασφάλειας των κατοίκων θα πρέπει να χαρακτηριστεί φυλασσόμενος με κάθε κόστος, ώστε τέτοια συμβάντα να αποφευχθούν στο μέλλον.

Τέλος, σε πρώτο χρόνο πρέπει να γίνεται μια γενικότερη ενημέρωση του κοινού για εργασίες που γίνονται στο ΧΥΤΑ, αφού το προηγούμενο διάστημα οι σωροί που υπήρχαν λόγω της εκσκαφής δημιούργησαν δικαιολογημένη αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης με το ΧΥΤΑ περιοχής, καθώς θεώρησαν ότι γίνεται απόθεση σκουπιδιών από την πόλη. Κάτι που δεν συνέβαινε αφού αφενός ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργούσε και αφετέρου τα σκουπίδια διοχετεύονται ακόμη, στους ΧΥΤΑ Αγρινίου και Ναυπάκτου σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους του δήμου.