Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Καταρτίστηκαν οι άξονες του τριετούς αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας

δυτικη ελλαδα χαρτηςΤον δρόμο για τελική έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας παίρνει το σχέδιο του Τριετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και ενεκρίθη αρχικά από την Εκτελεστική Επιτροπή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το σχέδιο του Προγράμματος – η κατάρτιση του οποίου αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο- καταρτίστηκε με ευθύνη του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας και όχι από εξωτερικούς συνεργάτες, στοιχείο που πέραν της εξοικονόμησης πόρων συσσωρεύει και σημαντικά κέρδη σε τεχνογνωσία για τις Υπηρεσίες.

Το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, στην πρώτη φάση του, αποτελεί μια καταγραφή της υφιστάμενης πραγματικότητας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και ταυτόχρονα μια απεικόνιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Μετά την συζήτηση του σχεδίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση ώστε με ανοικτό και δημοκρατικό τρόπο να καταγραφούν όλες οι απόψεις, προτάσεις και εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή ρότα της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, το σχέδιο θα κοινοποιηθεί σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, στα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ και στο σύνολο των παραγωγικών φορέων για την διατύπωση γνώμης.

Επίσης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θα οργανωθούν τρείς συναντήσεις φορέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία όπου αναλυτικά θα παρουσιαστούν οι άξονες του Τριετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Μαρτίου η Περιφέρεια ξεκίνησε την κωδικοποιημένη συγκέντρωση των προτάσεων όλων των Δήμων της Περιφέρειας, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου, ώστε στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής να κατατεθούν και να ιεραρχηθούν δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης.

«Η πρώτη φάση του Τριετούς Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Αποτελεί μια επίπονη και υπεύθυνη δουλειά που έγινε με μεθοδικότητα και σωστό προγραμματισμό από τις Υπηρεσίες μας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστή η πολιτική φιλοσοφία που διέπει την Περιφέρεια. Στοχευμένες δράσεις, ρεαλιστικές προσεγγίσεις, υπολογισμός της τρέχουσας συγκυρίας, νοικοκύρεμα στις δαπάνες και ταυτόχρονα αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας ώστε να μπούμε το συντομότερο δυνατό σε τροχιά ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμη η γνώμη όλων των φορέων αλλά και των απλών πολιτών. Περιμένουμε, κατά την φάση της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις τους».

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής πήραν μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντνωόπουλος, Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.