Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Σε επιφυλακή η κρατική μηχανή για τον "καύσωνα"


Σ’ επιφυλακή παραμένει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων απ’ τον παρατεταμένο καύσωνα. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλο και Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα ώστε τα μέτρα πρόληψης να συνεχιστούν, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα ανά Περιφερειακή Ενότητα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους Δήμους διατίθενται στο κοινό κλιματιζόμενοι χώροι για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. 




Παράλληλα, οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, ύστερα από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Γεωργιόπουλου, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εμφάνιση  υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζονται προς τους πολίτες τα βασικά μέτρα προφύλαξης:
Ελαφρύ ντύσιμο, χρήση καπέλου και γυαλιών, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, χλιαρά ντους, μικρά γεύματα, λήψη άφθονων υγρών, ενώ άτομα με χρόνια προβλήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους.
Ειδικά για τα βρέφη και τα παιδιά, να ντύνονται ελαφρά, να προσφέρονται συχνά υγρά.
Ιδιαιτέρως προσοχή απαιτείται στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι: άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Οι χώροι εργασίας να να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.