Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Καταστροφική πυρκαγιά στην Πάτρα


Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, στις 2.30  το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, για την εκτίμηση της κατάστασης και το συντονισμό των περαιτέρω κινήσεων σε ότι αφορά την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή Σελλών-Αργυρών-Πλατανίου-Καστριτσίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που παρείχε στα μέλη του Οργάνου ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Δεσυνιώτης, η φωτιά ξέσπασε στις 2.30 τη νύχτα και η εξάπλωσή της ήταν ταχεία λόγων των ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή και του ανάγλυφου του εδάφους. 
Στην περιοχή επιχειρούν 55 οχήματα της Πυροσβεστικής πλήρως επανδρωμένα, επίγειες δυνάμεις 150 πυροσβεστών ενώ αναμένονταν και 14 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα από την ευρύτερη Περιφέρεια. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη τα οποία όμως αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Παράλληλα έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής όλα τα μηχανήματα και οι υδροφόρες του Δήμου, του στρατού και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ανάλογο εξοπλισμό.



Κατά την εκτίμηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το μέτωπο της φωτιάς στο Κάτω Καστρίτσι είχε τεθεί υπό έλεγχο ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν το μέτωπο στο Άνω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά, με τρία σημεία έντασης του προβλήματος.
Τέλος ο Κ. Δεσυνιώτης σημείωσε ότι δεν έχει καταγραφεί επί του παρόντος καμένη κατοικία ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.
Σημειώνεται ότι στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ήδη διατεθεί άνδρες του ΚΕΤΧ ενώ αναμένονταν βαρέα μηχανήματα και πυροσβεστικό όχημα του στρατού από το Ναύπλιο. 
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης ζήτησε την ένταση των προσπαθειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων ενώ επίσης σημείωσε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και συντονισμό προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας που έρχεται. 
Από τη δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν πάση θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές από κατοίκους. 
Στη σύσκεψη πήραν, επίσης μέρος ο Διοικητής του ΚΕΤΧ ταξίαρχος Θ. Μπερέτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Γ. Σιώμος, ο Ν. Αγγελόπουλος και ο Ν. Γυφτάκης της Πολιτικής Προστασίας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πατρέων Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και Γιώργος Σιγαλός, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σταθακόπουλος, και οι Θ. Λάμπος από τη Διεύθυνση Υγείας, Κ. Παγιασλής από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Ν. Ασημακόπουλος από τη Διεύθυνση Μηχανημάτων Έργων. 
Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου.