Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Αιτωλ/νίας, μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος ελονοσίας τον νομό και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αιτωλικού, το οποίο παρουσίασε 25χρονος Πακιστανός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, ο νεαρός Πακιστανός ασθένησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ενώ αφού επιβεβαιώθηκε η ελονοσία, ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που καλούνται να αναλάβουν δράση.
Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται στην Αιτωλ/νία μετά από πολλά χρόνια και σε μια περιοχή στην οποία είχαν εστιάσει οι υγειονομικές αρχές, αφού είναι υψηλού κινδύνου, όπως και όλη η περιοχή του δήμου Μεσολογγίου.
Ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες, ώστε να ελεγχθεί το περιβάλλον στο οποίο ζούσε ο ασθενής, που σημειωτέον δεν κινδυνεύει, οι άνθρωποι που πιθανόν να ήρθαν σε επαφή μαζί του, θα τοποθετηθούν παγίδες για κουνούπια, θα δοθούν οδηγίες σε κατοίκους για την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ θα υπάρξει συνεννόηση και με τον δήμο Μεσολογγίου, ώστε να γίνουν ψεκασμοί.
«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, είναι η εγκατάσταση της ελονοσίας στην περιοχή», δηλώνουν χαρακτηριστικά επιστήμονες στο agriniopress.
Μάλιστα για το θέμα των κουνουπιών από το δήμο Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διενεργούν από πέρυσι ελέγχους σε όλο το δήμο με σκοπό των εντοπισμό των εστιών και τη λήψη μέτρων για την εξάλειψή των κουνουπιών.
Σχετικά με την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τα κουνούπια και την μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας που επανεμφανίστηκαν στη χώρα μας, επισημαίνεται η μεγάλη σπουδαιότητα να ενημερωθούν οι κάτοικοι αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, με σκοπό τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών που αναπτύσσονται κυρίως στις κατοικημένες περιοχές.
Παρακαλούμε την συνεισφορά των πολιτών για τον εντοπισμό εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και την αναφορά τους (τηλ. 6947803683, κ. Βασιλική Στέφου) αλλά και την τήρηση των παρακάτω μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους
Διατήρηση όλων των ανοιχτών δοχείων ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα καπάκια.
Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικών αυτοκινήτων.
Καθαρισμός στα λούκια της βροχής, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.
Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.
Κάλυψη των βαρκών, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
Χρησιμοποίηση συνθετικών λουλουδιών στα νεκροταφεία και όχι ανθοδοχείων με νερό.
Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο.
Πότισμα του κήπου κατά προτίμηση το πρωί
Αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι
Χρησιμοποίηση προστατευτικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού
Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων.
Ατομικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών
Εντομοαπωθητικά..
Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων.
Συχνά μπάνια (ντουζ) για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο, οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.
Οι ελεγχόμενοι ψεκασμοί στις εστίες των κουνουπιών, θα ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση την Δευτέρα 23 Ιουλίου , και θα υπάρχουν συμπληρωματικοί όπου κριθεί απαραίτητο."