Για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 25- 30 ετών, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και τη συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη διαμόρφωση νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
- Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα γίνει με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού εργατικού δυναμικού.
- Αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
- Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.
- Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
- Ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.
Η εφαρμογή του σχεδίου, τόνισε ο κ. Σαμαράς, απαιτεί τόλμη, σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες. Σημείωσε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, αρχής γενομένης από τις συμβάσεις για έρευνα στον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, οι οποίες -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Αναφορικά δε, με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η νέα τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και χαμηλότερη από τις τιμές που επικρατούν στην περιοχή, ανατρέποντας την εικόνα που επικρατούσε ως τώρα.
Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ