Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Να καταργηθεί το πλαφόν στη συνταγογράφηση ζητούν οι φαρμακοποιοί

Με ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας εκφράζεται η αντίθεση στη θέσπιση πλαφόν στην συνταγογράφηση και ζητείται η κατάργηση του μέτρου.

Στην απόφαση τονίζεται :

"Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας θα ήθελε να καταδικάσει την επιβολή πλαφόν συνταγογράφησης στους ιατρούς, και να συμπαρασταθεί στον Ιατρικό Σύλλογο στην προσπάθεια κατάργησής του, καθώς και στον Έλληνα ασφαλισμένο, ο οποίος δοκιμάζεται από το συγκεκριμένο μέτρο.


Η επιβολή αυτή, ενώ παρουσιάζεται ως προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, στην πραγματικότητα αποκλείει την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στο αναφαίρετο δικαίωμα της συνταγογράφησης των φαρμάκων του.

Το ύψος του πλαφόν οριστηκε αυθαίρετα με βάση τον όγκο της περσινής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού, μη λαμβάνοντας καθόλου τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν πλεον διαμορφωθεί, όπως έλλειψη αγροτικών ιατρών και ανάγκη επίσκεψης του κάθε ιατρού σε παραπάνω απο δύο αγροτικά ιατρεία, όπως ανάγκη συνταγογράφησης φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς που τα λαμβάνουν απο τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και πλεον δεν θα μπορούν πουθενά να τα συνταγογραφήσουν.

Το μόνο που έχει επιτύχει η επιβολή του πλαφόν είναι να καταδικάσει περιοχές ολοκληρες σε αδυναμία συνταγογραφικής κάλυψής τους, καταδικάζει ασθενείς με ειδικά και ακριβά φάρμακα σοβαρών παθήσεων να μην μπορούν να τα προμηθευτούν, καταδικάζει νεους ιατρούς να μην μπορύν να εργαστούν, αφού δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Αλήθεια με ποια λογική επιβραβεύεται ο ιατρός που υπερσυνταγογραφούσε και έτσι πλεον έχει πολύ μεγαλύτερο πλαφόν από τους συναδέλφους του;

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει μεγάλη έκταση και πολλές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που καθιστούν την μετακίνηση των ασθενών ακόμα πιο δύσκολη.

Ζητούμε την κατάργηση του μέτρου ή την επανεξέταση του πλαφόν με αντικειμενικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Δεν μπορεί να αντέξουμε άλλους πειραματισμούς με το ιατρικό και το φαρμακευτικό λειτούργημα και κατά συνέπεια πειραματισμούς με τη Δημόσια Υγεία."