Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας των λατομείων για την Ιόνια ζητά η "Αντίσταση Πολιτών"

"Η νομιμότητα ή μη λειτουργίας λατομείων στην διαδρομή κατασκευής της Ιόνιας οδού ,αναφορές για μέτρα ασφάλειας λειτουργίας λατομείων όροι λειτουργίας ,σήμανση –προειδοποίηση για τους οδηγούς του εθνικής οδού περί κατασκευής έργων" είναι το θέμα επερώτησης που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ο περ. Σύμβουλος με την "Αντίσταση Πολιτών", Κώστας Κούστας.

Το κείμενο της επερώτησης εχει ως εξής:

"Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα κατασκευής του άξονα της Ιόνιας οδού έργου σημαντικού για την βελτίωση της ταχύτερης και ασφαλέστερης μετακίνησης ανθρώπων καιεμπορευμάτων στην Δυτ. Ελλάδα .

Κατόπιν αναφορών και καταγγελιών συμπολιτών μας στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλ/νιας και μάλιστα στην υπό κατασκευή Ιόνια Οδό και στο τμήμα Αντιρρίου –παράκαμψη Αγρινίου, η ανάδοχος εταιρεία κάνει λήψη υλικών για την κατασκευή του έργου από διάφορα σημεία σε όλο το μήκος της υπό κατασκευή οδού .

 

Οι συμπολίτες μας που ζουν στους οικισμούς στην περιοχή Μεσοκάμπου – πέρα Μάραθου,μέχρι την παράκαμψη Αγρινίου, μας καταγγέλουν πως τα λατομεία τα οποία λειτούργησαν και λειτουργούν στην περιοχή , στερούνται της απαραίτητης άδειας λειτουργίας ή όταν την διαθέτουν παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα την περιοχή του Πέρα Μάραθου σύμφωνα με αναφορές των κατοίκων τα λατομεία της περιοχής χρησιμοποιούν εκρηκτικά εξόρυξης , αρκετές φορές και μάλιστααπροειδοποίητα δημιουργούν εκρήξεις με αποτέλεσμα κατ΄ επανάληψη να κινδυνεύει η ζωή των κατοίκων αφού τα υλικά εξόρυξης εκτοξεύονται στις παρακείμενες κατοικίες . Επίσης υπάρχουν αναφορές για καταστροφή της ελαιοπαραγωγής ( βρώσιμη ελιά) εξαιτίας της εκτίναξης λιθαριών αλλά και τις σκόνης που επικάθεται προερχομένη από την εκσκαφήή εκρήξεων υποβαθμίζοντας το παραγόμενο προϊό .Έχουν αναφερθεί επίσης ρηγματώσεις σε κατοικίες πιθανά από δονήσεις κατά την διάρκεια των εκρήξεων .

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες , τα ρήγματα που προκλήθηκαν σε κατοικίες ,να γίνει αποτίμηση της καταστροφής μέρους της παραγωγής .

Αρκετοί οδηγοί που κινούνται στην υπάρχουσα εθνική οδό στα σημεία εξόδου από τα λατομεία επί της εθνικής οδού έχουν αναφερθεί σε περιπτώσεις εκτόξευσης υλικών ( πέτρες χώματα ) από βαρέα οχήματα – φορτηγά της κοινοπραξίας που κινούνται παράλληλα στο ίδιο δίκτυο προερχόμενα από παράδρομους απροειδοποίητα , με περιορισμένη ή χωρίς σήμανση για τους διερχόμενους οδηγούς.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ζωή των πολιτών, της ιδιοκτησίας τους αλλά και να προστατεύει το περιβάλλον ειδικά σε μια περιοχή που εποπτεύεται από τις συνθήκεςRamsar Natoura .

Επειδή η συνέχιση των έργων κατασκευής και η τελική υλοποίησή του προκύπτει από συγκεκριμένες υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας και των εργολάβων προς τους πολίτες .

Επειδή η οποιαδήποτε λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα » είναι απορριπτέα και έξω από κάθε δημοκρατική δεοντολογία που διασφαλίζει την νομιμότητα

Ερωτάται ο περιφερειάρχης:

1) Υπάρχει προσδιορισμένη λατομική ζώνη στην περιοχή και που ;

2) Πόσες και ποιες άδειες λατομείου έχουν εκδοθεί για την συγκεκριμένη περιοχή υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία ;

3) Έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες σας παράνομες λήψεις υλικών από γήπεδα ιδιωτών που χρησιμοποιήθηκαν από την ανάδοχο εταιρία για την κατασκευή του έργου της Ιόνιας οδού ;

4) Έχετε πραγματοποιήσει τους προβλεπόμενους από τον νόμο τακτικούς ελέγχους ώστε να πιστοποιήσετε την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας, καθ΄ όλο το εύρος της δραστηριότητας που αναπτύσσει ή ανάδοχος εταιρεία ή οι εγκαταστημένοι εργολάβοι της ;

5) Τηρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των λατομείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του έργου;

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων

Παρακαλείτε η αντιπεριφεριάρχης της περιφερειακής ενότητας Αιτωλ/νιας Κα Χριστίνα Σταρακά να καταθέσει στο σώμα όλα τα σχετικά έγραφα που αφορούν : αδειοδοτήσεις ,αυτοψίες για την περιοχή περί τήρησης Περιβαλλοντικών όρων, καθώς και τα μέτρα ασφάλειας.

΄΄Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας’’

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι

Κώστας Κούστας (ερωτών)

Βασίλης Χατζηλάμπρου (επικεφαλής)

Κώστας Γαβριηλίδης

Ευάγγελος Κατσακούλης

Γιάννης Κολοβός