Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Εφημεριδα των Συντακτών" ο υπουργός Επικρατείας, Νκος Παππάς απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου καθώς και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα ο κ. Παππάς υπεραμύνεται των αποφάσεων της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας οτι ειναι το απόλυτο ψέμα ο ισχυρισμός "εκτός ευρώ θα σταματήσει η λιτότητα".
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη εχει ως εξής:
Mετά τον ανασχηματισμό, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ποιος ο χρονικός της ορίζοντας; Πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν άμεσα εκλογές.
Η προτεραιότητα δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της διαπραγμάτευσης, της εντολής και της αντοχής του λαού. Προτεραιότητά μας είναι να ανασχεθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Είναι η προστασία των αδυνάμων. Είναι η πυροδότηση της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων. Οσο για τις εκλογές, είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Μην περιμένετε λοιπόν να κοπάσουν.
Η παρούσα κυβέρνηση θα υλοποιήσει ή θα επικυρώσει απλώς τη συμφωνία για να την εφαρμόσουν κάποιοι άλλοι; Ο πρωθυπουργός και όλα σχεδόν τα υπουργικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουν, αλλά και ότι δεν θα δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας.
Ο λαός μας έχει καταλάβει ότι υπήρξε υπερπροσπάθεια από την κυβέρνηση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο λοιπόν της συμφωνίας το ερώτημα είναι αν χρειάζεται μια κυβέρνηση που μπορεί να χτυπήσει τα κακώς κείμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς ή αν πρέπει να υπάρξει παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού. Οσοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης και του Τσίπρα, θα πρέπει να περιμένουν για πολύ ακόμα. Προφανώς και δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας. Εχουμε αν μη τι άλλο αποδείξει ότι δεν είμαστε ευθυνόφοβοι.
Αντικειμενικά πάντως και όπως εκτιμούν αρκετοί οικονομολόγοι ένα τέτοιο πακέτο μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μήπως τελικά οδεύουμε και πάλι σε αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε; Σε Grexit δηλαδή;
Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, με συνεχή διαπραγμάτευση και σταθερότητα στην οικοδόμηση συμμαχιών μπορούμε να αφήσουμε την προπαγάνδα του Grexit στον κ. Σόιμπλε και σε ορισμένους εμμονικούς του ΔΝΤ. Το πακέτο έχει πολλά προβλήματα, αλλά η ψύχραιμη σύγκρισή του με τα δύο μνημόνια δείχνει ότι και δυνατότητες υπάρχουν και ανάγκη να αξιοποιηθούν. Δείχνει επίσης ότι η κλίμακα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται είναι πολύ μικρότερη.
Έχετε αντιληφθεί ότι πολύς κόσμος και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δυσφορούν και εμφανίζονται απογοητευμένοι. Αντέχει κάτι τέτοιο πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση και όταν η ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα ήταν με σαφή τρόπο κατά της συνέχισης της λιτότητας ;
Έλεγα διαρκώς πριν από τις εκλογές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κόμμα. Ο κόσμος που μας στήριξε καταλαβαίνει ότι αυτό ήταν το εφικτό αυτή τη στιγμή. Αυτό καταγράφεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης .Στην οργανωμένη μας βάση το πρώτο μούδιασμα το ακολουθεί ένα κύμα αποφασιστικότητας για στήριξη της κυβέρνησης και αποτροπή σεναρίων ανατροπής που εξυφαίνονται εντός και εκτός της χώρας. Αυτό που δεν θα άντεχε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση θα ήταν η ασύνταχτη χρεοκοπία , η κατάρρευση μιας τράπεζας και η απώλεια καταθέσεων . Αυτό απετράπη.
Μπορεί να ήταν όντως εκβιαστικό το δίλημμα όμως θα παρατηρήσει κάποιος ότι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες ηγεσίες για να δικαιολογηθούν .
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε πίεσαν τους εταίρους ούτε έκαναν στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, ούτε τόλμησαν να προχωρήσουν έως ότου χρειαστεί τραπεζική αργία και capiral conttols, ούτε προκάλεσαν δημοψήφισμα, ούτε τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων. Εμείς κάναμε όλα τα παραπάνω και εξαντλήσαμε τα όρια της εντολής του λαού. Τώρα η συζήτηση στην Ευρώπη έχει ανοίξει. Η Γερμανία δέχεται πυρά δικαίως και πανταχόθεν, ενώ το θέμα του χρέους είναι στο τραπέζι. Θυμάστε τίποτα από τα παραπάνω να έχει ξανασυμβεί; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν τα έκαναν, αλλά ήταν ενεργοί προπαγανδιστές των μνημονίων.
Η ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ανησυχείτε για νέες διαρροές μεθαύριο;
Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως εκτός ευρώ θα σταματούσε η λιτότητα. Και αυτός ο ισχυρισμός είναι απολύτως ψευδής. Όπως ψευδής είναι η απολιτική φαντασίωση ότι εάν πάμε στα δικαστήρια τον Ντράγκι και τον Τόμσεν, θα σώσουμε τις συντάξεις. Η συμφωνημένη έξοδος σημαίνει δάνειο για τη στήριξη του νομίσματος, ενδεχομένως από το ΔΝΤ, και φυσικά Μνημόνιο. Τέτοια εντολή δεν έχουμε.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ουσιαστικά εκτός πλειοψηφίας τους διαφωνούντες, οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν αποχωρούν διότι παραμένουν πιστοί στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γίνει; Διάσπαση προ των πυλών;
Στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή νομίσματος α λα Σόιμπλε, ούτε τα μνημόνια της δραχμής. Πολύ περισσότερο ανεξήγητες πολιτικές επιλογές του τύπου «στηρίζω άρα καταψηφίζω». Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα και η διατήρηση της κοινής πορείας, όταν μια πτέρυγα του κόμματος ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της δραχμής;
Σας είπα. Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω αυτονόητο για όλους.
Ποια είναι στο εξής η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ; Παραμένει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή οδηγείται σε σταδιακή μετεξέλιξη και, όπως σας κατηγορεί η μειοψηφία σε μνημονιακή μετάλλαξη;
Μετάλλαξη θα ήταν η εγκατάλειψη μιας στρατηγικής δεκαετιών υπέρ αστήριχτων επιλογών. "Όσοι τα λένε αυτά, ας εξηγήσουν με λεπτομέρεια τον δικό τους δρόμο «εκτός λιτότητας και Μνημονίου». Σας βεβαιώ ότι πειστική και αναλυτική εξήγηση δεν έχει δοθεί. Ποτέ και σε κανένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ Πολύ περισσότερο δημόσια.
Τελικά κερδίσατε κάτι από τη διαπραγμάτευση;
Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από το δημοψήφισμα. Οι εταίροι ζητούσαν στις αρχές Ιουνίου μια πεντάμηνη παράταση με τέσσερις αξιολογήσεις και μετά το πεντάμηνο νέα προαπαιτούμενα. Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Για τα τρία τελευταία υπάρχει ρητή αναφορά στη δυνατότητα να εφαρμοστούν ισοδύναμα. Όσο για τη μεγάλη εικόνα υπάρχει μπροστά και εφόσον η συμφωνία κλείσει μια τριετία με σταθερή χρηματοδότηση χωρίς νέα προαπαιτούμενα. Τέλος, η κατάληξη του θέματος με το Ταμείο δημόσιας περιουσίας είναι πολύ ευνοϊκότερη από την αρχική, που ήθελε την έδρα του Ταμείου στο Λουξεμβούργο και διοικητή τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.