Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«Επί-χειρών» η πρώτη ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. του Αγρινίου

Εγκαινιάζει τη στέγη της, η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική  Επιχείρηση στο Αγρίνιο, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, ώρα 19:30’, στην οδό Π. Σούλου 16. Πρόκειται για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Επί-χειρών»

Ο χώρος
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Επι-χειρών στεγάζεται στην οδό Π.Σούλου 16, στο Αγρίνιο και αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Στο ισόγειο  εκτίθενται οι δημιουργίες των μελών της επιχείρησης και λειτουργεί ένα μικρό καφέ με δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και ένα οργανωμένο εργαστήριο χειροτεχνίας. Στο πατάρι λειτουργεί εργαστήριο ραπτικής, πλεξίματος και αποτελεί χώρο δημιουργίας. Στο υπόγειο γίνονται τα σεμινάρια ζωγραφικής γλυπτικής και κεραμικής.
Πρόκειται για έναν ζεστό φιλόξενο πολυχώρο, όπου μπορεί κάποιος να  επικοινωνήσει, να συνεργαστεί, να προσφέρει, να ψυχαγωγηθεί και, γενικά, να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.

Τα πρόσωπα


Εμπνευστές της επιχείρησης ήταν μία ομάδα από  άνεργους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, αλλά στην πορεία προστίθενται συνέχεια καινούρια μέλη που  διαθέτουν όμως όλοι τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά: όρεξη για δουλειά, δημιουργική πνοή, φαντασία και  επινοητικότητα. Με την προσωπική τους εργασία διαμόρφωσαν και διακόσμησαν το χώρο.

Τα σεμινάρια
Στα οργανωμένα εργαστήρια της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. επί-χειρών λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του έτους σεμινάρια: ζωγραφικής, γλυπτικής, γλυπτικής paverpol, μαρμαρογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, ντεκουπάζ, ραπτικής, πλεξίματος, μακραμέ, κατασκευής κούκλας, mixed media, felt, παλαίωσης -πατίνας, αργαλειού, πολυμερικού πηλού.


Τι είναι η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. επί-χειρών
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. επί-χειρών είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της παραγωγής και δημιουργίας χειροτεχνικών αντικειμένων με διάφορους τρόπους και τεχνικές. Αποτελείται από μία ομάδα ανθρωπων που αγαπούν την ανθρώπινη δημιουργία σε όλες της τις εκφάνσεις, που είναι οι ίδιοι δημιουργοί και που πιστεύουν σε μία διαφορετική -από την υπάρχουσα- μορφή οικονομίας, την Κοινωνική ή Συνεργατική ή Αλληλέγγυα Οικονομία. Το εγχείρημα δημιουργίας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. υπήρξε αποτέλεσμα της αναζήτησης εξεύρεσης λύσεων  του έντονου προβλήματος της ανεργίας, αλλά και γενικότερα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η ανθρώπινη κοινότητα τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι, λοιπόν, η Κοινωνική (ή Συνεργατική ή Αλληλέγγυα) Οικονομία;
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ο τρίτος τομέας της οικονομίας, πέρα από το κράτος και την αγορά. Είναι ένα μοντέλο οικονομίας που έχει ως βασικό στόχο την επιδίωξη της εξασφάλισης εργασίας, ποιοτικής διαβίωσης και πάνω απ' όλα το όφελος της κοινωνίας. Είναι εναλλακτική, συνεργατική, διάφανη οικονομία, ικανή να δημιουργήσει δίκαιες σχέσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά και αλληλεγγύη και βιωσιμότητα.  Σε όλες τις χώρες  που λειτουργεί η Κοινωνική Οικονομία εξυπηρετεί πρωτίστως τα άτομα που αναζητούν πρακτικές και άμεσες απαντήσεις στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι (απασχόληση, διατροφή, υγεία, οικονομική αβεβαιότητα, στέγη κ.ά). Επίσης, επειδή ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, είναι σε θέση να ανακουφίσει αρκετά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, αφενός, δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει το κράτος και, αφετέρου, ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφού τα οικονομικά οφέλη θεωρούνται μηδαμινά. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο κρίσης στην αγορά εργασίας, όπως η σημερινή, η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί μια δυνητική πηγή απασχόλησης, κυρίως για τα άτομα που βρίσκονται ή κινδυνεύουν από κοινωνικό ή εργασιακό αποκλεισμό.

Η Κοινωνική Οικονομία αποτελείται από οικονομικές δραστηριότητες επιχειρήσεων, φορέων ή οργανισμών των οποίων ο τρόπος λειτουργίας και οι στόχοι συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
1)                  Δραστηριοποίηση με στόχο την εξυπηρέτηση των μελών τους ή το συλλογικό όφελος
2)                  Διαχειριστική αυτονομία
3)                  Δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσεων
4)                  Ανάπτυξη με προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων και της απασχόλησης