Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Εκτός του προγράμματος του "Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" ο Δήμος Μεσολογγίου

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσολογγίου ήταν ανάμεσα από τους πρώτους δήμους στη χώρα που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του "Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" το φθινόπωρο του 2014 (σ.σ. Κυβέρνηση ΝΔ) και που είχε ως συνέπεια 1.822 δημότες να ωφεληθούν του προγράμματος, δυο χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι αφενός το πρόγραμμα δεν έλαβε καθολική μορφή για όλη τη χώρα σύμφωνα με τους τότε σχεδιασμούς και αφετέρου σε μια διαφορετική έκφανση του από την σημερινή κυβέρνηση ο Δήμος Μεσολογγίου τίθενται εκτός προγράμματος.

Για την αρνητική αυτή εξέλιξη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το δήμο Μεσολογγίου:

" Η απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για αποστέρηση αποκλειστικών οικονομικών πόρων 1.822 συμπολιτών μας, που στήριζαν τη διαβίωσή τους από το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης » στο οποίο είχε ενταχθεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου από 15 Νοεμβρίου 2014, αποτελεί μια δυσμενής εξέλιξη με αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Σε μια εποχή όπου οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς με συνεχή συρρίκνωση εισοδημάτων και ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας, είναι αδιανόητο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, και μάλιστα χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση από κανέναν επίσημο φορέα.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, οι προσδοκίες και οι στόχοι του προγράμματος, όχι μόνο εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, αλλά ο Δήμος αποτέλεσε υπόδειγμα εφαρμογής του, κάτι που διαπιστώθηκε από τους επιτόπιους ελέγχους και αξιολογήσεις που διενήργησαν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας οι οποίοι βρέθηκαν για το σκοπό αυτό στο Μεσολόγγι την 21η Ιανουαρίου 2015 και την 15η Οκτωβρίου 2015.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα διανεμήθηκε ποσό πλέον των 2.000.000 ευρώ, το οποίο πέρα από την κάλυψη βασικών αναγκών των δικαιούχων, τόνωσε σημαντικά την τοπική οικονομία.

Κατόπιν αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, καλείται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για συνέχιση της Β’ φάσης του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης , καθώς η αιφνίδια διακοπή του θα προκαλέσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος θα ζητήσει με παράστασή του σε κάθε αρμόδιο φορέα, την αποκατάσταση της πασιφανούς αδικίας σε βάρος των συμπολιτών μας."