Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους ευεργέτες του νοσοκομείου Αγρινίου Ελένη και Σπύρο Τσικνιά (video)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας για τους μεγάλους ευεργέτες του νοσοκομείου Αγρινίου Ελένη και Σπύρο Τσικνιά που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος χαράκτης Απόστολος Κούστας. Νωρίτερα τελέστηκε στο εκκλησάκι του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου επιμνημόσυνη δέηση για την Ελένη Τσικνιά.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο νέος διοικητής Δημήτρης Μιχάλης ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην δωρεά της οικογένειας Τσικνιά λέγοντας «είναι πραγματικά συγκινητικό ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει ένα τέτοιο πόστο, να το αναλαμβάνει κάτω από τόσο συναισθηματικά φορτισμένη και αυτό το φορτώνει ένα επιπλέον φορτίο. Άνθρωποι όπως η Ελένη και ο Σπύρος μας δείχνουν ότι κάποιες φορές πρέπει να είμαστε άνθρωποι. Βεβαίως η καθημερινότητα του καθενός μας παρασύρει στη χίμαιρα της βιοτικής και την προσπάθεια της επιβίωσης αλλά πάντοτε αναδεικνύονται ανάμεσα στους υπολοίπους άνθρωποι που θυμούνται τη σημασία της κοινωνίας με την κοινωνία και θυμούνται τα λόγια του Αποστόλου Παύλου που λέει μην κοιτάμε τον εαυτό μας αλλά τα του εταίρου μας. Έχω την αίσθηση ότι οι Τσικνιά αποποιήθηκαν παντελώς την περιουσία τους. Για ποιον; Για το συμπολίτη τους, μέσα από την προσφορά τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα Αγρινίου.

Το φορτίο που ανατέθηκε σε μας όλους τους διαχειριστές του νοσοκομείου ενός τέτοιου κληροδοτήματος, μιας τέτοιας κληρονομιάς, αναδεικνύει το μεγάλο μέγεθος της υποχρέωσης που έχουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο με τέτοιο τρόπο, σύνεση, σωφροσύνη, ώστε να πάρουν οι συμπολίτες μας αυτό που στόχευαν οι άνθρωποι που δώσαν την περιουσία τους σε αυτό. Το μεγαλείο της ψυχής τους δεν δικαιούται κανείς μας ούτε για εγωιστικούς λόγους, ούτε για λόγους ασχετοσύνης, ούτε μικρότητος να το μειώσει. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας και εγώ ως διοικητής και η υγειονομική περιφέρεια και εμπλεκόμενοι φορείς ώστε όλα αυτά να αξιοποιηθούν».

Αναφερόμενος στο παλιό νοσοκομείο ο κ. Μιχάλης είπε « δεν θα μείνει έτσι αυτό το κληροδότημα δεν θα αποσαρθρωθεί. Θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Και θα βρεθεί τρόπος. Χρέος όλων μας λοιπόν δεν είναι να αποτίουμε φόρο τιμής κάνοντας το μνημόσυνο που κάναμε αποκαλύπτοντας την πλακέτα, αλλά φόρο τιμής αποδίδουμε αν όντως είμαστε συνεχώς στις επάλξεις για να αξιοποιήσουμε για όφελος των συμπολιτών μας αυτή την περιουσία».

«Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να εκφράσεις αυτό που νιώθεις για το μεγαλείο της ψυχής κάποιων ανθρώπων», είπε με την σειρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. «Από μικρό παιδί ακούω», συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, «κάθε φορά που υπήρχαν προβλήματα, υπήρχαν ο Σπύρος και η Ελένη Τσικνιά και έρχονταν να βρουν λύσεις. Το Αγρίνιο ξεκίνησε κάποια εποχή χωρίς να έχει νοσοκομείο. Έγινε ένα πρόχειρο νοσοκομείο την εποχή του μεσοπολέμου, από τον πατέρα Βενέδικτο και στη συνέχεια κατασκευάστηκε το παλιό νοσοκομείο και στο πέρασμα των χρόνων άρχισε να μην φτάνει. Η πόλη και η περιοχή γιγαντώθηκαν με έντονα προβλήματα και ήρθαν δυο μεγάλοι ευεργέτες που θα πρέπει να τους τιμούμε όλοι μας, γιατί στο Αγρίνιο δεν υπήρξαν πολλοί ευεργέτες όπως σε άλλες πόλεις, που κοπίασαν και έδωσαν τις περιουσίες τους για έναν τόσο ανιδιοτελή σκοπό. Έτσι επεκτάθηκε το παλιό νοσοκομείο. Όταν ετοιμάζονταν το παλιό νοσοκομείο πάλι ήρθαν και πρόσφεραν. Αλλά ακόμη και τώρα που έφυγαν από αυτό τον κόσμο πάλι σκέφτηκαν και άφησαν στο νοσοκομείο. Σκέφτηκαν τους ανθρώπους, τους συμπολίτες τους, αυτούς που πονάνε και έρχονται για το ύστατο αγαθό αυτό της υγείας και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Ειλικρινά το μόνο μπορώ να πω είναι ας προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε».

Ο δημιουργός της αναμνηστικής πλακέτας παγκοσμίου φήμης χαράκτης Απόστολος Κούστας μιλώντας στο AgrinioNet.grμεταξύ άλλων ανέφερε «Είναι μια επιγραφή η οποία είναι μεταξύ έργου τέχνης και πρακτικής εφαρμογής να μνημονεύεται η οικογένεια Τσικνιά. Ήταν μια πρόταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου και ασχολήθηκα με αυτό με μια πράξη ευγνωμοσύνης μιας και με θεράπευσαν σε αυτό το νοσοκομείο πριν δυο χρόνια και έτσι αποφάσισα να κάνω μια σύνθεση η οποία παραπέμπει στο αρχετυπικό των επιγραφικών κατασκευών από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο που συνδέεται με την γραμμική Β, με τρία σύμβολα. Ένα ζευγάρι και ο Ασκληπιός με το φίδι και από κάτω είναι η επιγραφή που μνημονεύει η σύγχρονη γραφή. Έχει γίνει ένα έργο που μπορεί να εναρμονιστεί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του νοσοκομείου και με μια δυνατότητα αναγωγής δηλαδή μια λειτουργία σύγχρονη και όχι να πάμε σε πρότυπα περασμένων εποχών».

Αναδημοσίευση από το agrinionet.gr