Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Αν. Τρικενές και Γ. Φλώρος καταγγέλλουν το δήμο Μεσολογγίου για "αποκλεισμό" των προϊόντων τους από την έκθεση "Nostos"

Το περίπτερο του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην έκθεση "Nostos"
Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με ανοιχτή τους, επιστολή οι επιχειρηματίες Αναστάσιος Τρικενές και Γιώργος Φλώρος για την στάση των αρμοδίων του δήμου Μεσολογγίου, που δεν τους κάλεσαν να παρουσιάσουν τα προϊόντα των επιχειρήσεων τους (σ.σ. Ποτοποιία ΤΡΙΚΕΝΕ και Βιοτεχνία Άλατος, αντίστοιχα) στο περίπτερο του δήμου στην έκθεσης «Nostos» που διοργανώθηκε στη Ναύπακτο.
Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν:
«Από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου του 2016 οργανώθηκε στην Ναύπακτο η έκθεση “Nostos Greek Alternative Tourism Expo 2016” από τον Δήμο Ναυπακτίας και υπο την αιγίδα φορέων. Στην έκθεση αυτή συμμετείχε με ξεχωριστό περίπτερο ο Δήμος Μεσολογγίου  με έντυπο υλικό και μπάνερ.
Όπως διαπιστώσαμε από την φυσική μας παρουσία στην έκθεση, από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο (Αιχμή, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 - Εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες από την έκθεση Nostos του Δ. Ναυπακτίας) αλλά και από αναρτήσεις του δημάρχου στα social media, στο περίπτερο του δήμου φιλοξενούταν και δύο επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα, με τα μπάνερ τους και με δείγματα δωρεάν για τους επισκέπτες του περιπτέρου.  
Το γεγονός αυτό μας προκαλεί έκπληξη καθώς τόσο εμείς όσο και άλλοι συνάδελφοι δεν είχαμε ενημερωθεί ποτέ από τον Δήμο για την δυνατότητα μας να έχουμε και εμείς κάποια δείγματα των τοπικών προϊόντων που παράγουμε/τυποποιούμε στο περίπτερο του δήμου. 
Ρωτήσαμε και άλλους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο Μεσολόγγι οι οποίοι επίσης δεν είχαν ενημερωθεί για αυτή την δυνατότητα, και φυσικά δεν τους ζητήθηκε ποτέ να συμμετέχουν. 



Από τότε έως τώρα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους του δήμου για να μάθουμε ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτή την επιλογή,  γιατί αυτή η επιλεκτικότητα και με ποια κριτήρια επιλέγονται δύο μόνο επιχειρήσεις από το σύνολο όσων δραστηριοποιούνται στον δήμο. Οι απαντήσεις τους ήταν γενικόλογες, ανεπαρκείς και εκτός θέματος. Απευθυνθήκαμε επίσης στον Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος μας ξεκαθάρισε ότι ουδεμία σχέση είχε με την οργάνωση του περιπτέρου του δήμου.
Προβαίνουμε στην δημοσίευση του γεγονότος γιατί αισθανόμαστε ότι από την πλευρά του δήμου υπάρχει μια επιλεκτικότητα. Θεωρούμε ότι ο δήμος θα πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα τοπικά προϊόντα να προβληθούν και να διαφημιστούν, καθώς αυτό βοηθά όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την ίδια την πόλη στην μάχη της να βγεί στο τουριστικό/παραγωγικό προσκήνιο , ιδιαιτέρως απο την στιγμή που άλλοι δήμοι στην ίδια έκθεση παρουσίαζαν πλειάδα τοπικών προιόντων τους. Σε καμία περίπτωση η διαμαρτυρία μας αυτή δεν στρέφεται εναντίων των δύο συναδέλφων που παραβρέθηκαν με τα προϊόντα τους στην έκθεση, καθώς αυτοί έπραξαν αυτό που τους ζητήθηκε από τον δήμο και καλά έκαναν. Υπάρχει όμως ζήτημα όταν κάποιος/κάποιοι στον δήμο αποφασίζουν αυτοί μόνοι τους ποιος θα προβληθεί σε περίπτερο το οποίο, από όσο γνωρίζουμε, έχει πληρωθεί με δημοτικό χρήμα. Θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε ποιος πήρε την συγκεκριμένη απόφαση, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή και γιατί δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς/τυποποιητές τοπικών προϊόντων. Ζητάμε επίσης να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, καθώς μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην πόλη.»