Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Έλληνες συμμετείχαν σε σπείρα που έβγαζε έως και 900.000 ευρώ κέρδος από... χέλια

Βαριές κατηγορίες απαγγέλθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των μελών του κυκλώματος παράνομης εμπορίας χελιού «Αnguilla Anguilla», μεταξύ των οποίων ως αρχηγικό μέλος είναι 62χρονος καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου που διαμένει στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση που απασχόλησε τις αρχές και είχε τεράστιο οικονομικό όφελος για τους εμπλεκομένους. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα μέλη του κυκλώματος πωλούσαν παράνομα την συγκεκριμένη ποικιλία χελιού έως και 1000 ευρώ το κιλό στις αγορές της Κίνας!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από ενεδελεχή έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων η οποία διενεργήθηκε με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου.

Πλέον μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος βρίσκονται αντιμέτωπα με τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και με κατηγορίες που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) και υπό την εποπτεία της Eurojust. Για την Ελλάδα συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν σε Αττική και επαρχία ενώ μπαράζ συλλήψεων εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και από τις ισπανικές αρχές.

Ενδεικτικά για τα κέρδη των κατηγορουμένων αλλά και τον τρόπο δράσης τους είναι τα όσα αναφέρονται στο σχετικό σημείωμα της οικονομικής εισαγγελίας. Αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς:

"..Το ανωτέρω είδος χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%. Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) του μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυαλόχελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη. Οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ).

Τα γυαλόχελα κατόπιν της αλίευσής τους υποφέρουν από έντονο στρες και γιαυτό στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας παραμένουν για 48 ώρες για να σταθεροποιηθούν. Μετά ακολουθεί ειδική συσκευασία (το γυαλόχελο χρειάζεται πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) και τα μεταφέρουν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία. Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία (όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές) μεταφέρεται στην Ανκόνα προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης προκειμένου να ξεκουραστούν (το γυαλόχελο αντέχει ως και 40 ώρες ταξίδι) και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες). Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 €/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 €/κιλό. Δεδομένου ότι κάθε φορτίο περιέχει 500-900 κιλά το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής είναι από 500.000 € έως 900.000 € για την ευρωπαϊκή οργάνωση. Από τα στοιχεία (έγγραφα, λογαριασμούς κ.α.) που είχαν συγκεντρώσει οι Ισπανοί από προηγούμενη επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει στους εμπλεκόμενους Ισπανούς, βρέθηκαν έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι σε μια αλιευτική περίοδο (Νοέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014) η Ευρωπαϊκή οργάνωση έλαβε από την Κινέζικη επιχείρηση- αγοραστή (Emperor Group) 7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα έλαβε ο Έλληνας επικεφαλής της οργάνωσης (1 εκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό του εν λόγω που διατηρεί σε τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ και τα υπόλοιπα σε μετρητά) και τα υπόλοιπα 5 εκατ. € δόθηκαν στον Ισπανό επικεφαλής. Αντίστοιχα, οι Κινέζοι αποκομίζουν καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ/κιλό, αναλογιζόμενοι ότι κάθε κιλό με γυαλόχελα (περίπου 3.000 γυαλόχελα περιέχει ένα κιλό) μετατρέπεται μετά την εκτροφή του στην Κίνα σε 1.500 κιλά χελιών..".

 

Αναδημοσίευση από το protothema.gr