Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ζητήματα πολιτικής προστασίας και "Καλλικράτη" κυριάρχησαν στην σύσκεψη Σκουρλέτη με τους δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας και του Περιφερειάρχη




Τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικοί υποδέχθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί  τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, που πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία.
Στο Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας στο Αγρίνιο, βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και Μ. Τριανταφύλλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Σταρακά και Λύτρας,  οι Δήμαρχοι Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος, Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλος, Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι,  η διοίκηση του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, καθώς και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.po-skourletis-epimelitirio2Ο υπουργός,  συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς,  συναντηθηκε  και με την Επιτροπή Αγώνα του Αιτωλικού για τα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής και αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη τύπου.
Ειδικότερα, ο υπουργός άκουσε μια σειρά από προβλήματα και αιτήματα φορέων της περιοχής με τον κ. Τσιχριτζή, πρόεδρο του  Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, να ζητά  από τον υπουργό να ασκήσει πίεση για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, αλλά και για το ΒΙΟΠΑ προκειμένου να στηρίζονται οι μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις της περιοχής. Ο πρόεδρος τόνισε ακόμη την ανάγκη της σύνδεσης των μεγάλων έργων υποδομής στην Αιτωλ/νία μεταξύ τους.



Μίλησε ακόμη  για την ελιά Καλαμών και για την αδικία όπως είπε να παρθεί πίσω η επίμαχη απόφαση  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ένταξη του προϊόντος στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε μεγάλη εκκρεμότητα για την περιοχή την Αμβρακία οδό , ζήτησε κι εκείνος τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια και επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί χρηματοδότηση για το έργο, ενώ επανέλαβε το αίτημα για την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ).
Αναφερόμενος στο έργο Αγρίνιο – Καρπενήσι , είπε πως όλο το βάρος του τεράστιου οδικού δικτύου το έχει η Περιφέρεια και ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το φυσικό αέριο, σχολιάζοντας πως από αυτήν την σημαντική υποδομή εξαιρείται μόνο η Δυτική Ελλάδα.
Ζήτησε τέλος  να λήξει οριστικά το θέμα της εκτροπή του Αχελώου. Να θυμίσουμε πάντως πως με την παλαιότερη ιδιότητα του ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο κ. Σκουρλέτης είχε ξεκάθαρα ταχθεί κατά του έργου.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο σχέδιο “Καλλικράτης” που είπε πως έχει λάθη και αδυναμίες  αλλά και σωστές προβλέψεις για να συμπληρώσει πως οι όποιες αδυναμίες θα πρέπει να διορθωθούν.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου χαρακτήρισε την Ιόνια οδό “έργο που απομονώνει το Αγρίνιο”, καταθέτοντας εκ νέου το αίτημα για την κάθετη σύνδεση του ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έλλειψη φυσικού αερίου αλλά και σιδηροδρόμου, μιλώντας για “παιδιά ενός κατώτερου θεού”‘
Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σχολίασε πως αν υπήρχε η δυνατότητα για πρόβλεψη των φυσικών καταστροφών  πολλά θα είχαν αποφευχθεί στο Μεσολόγγι αλλά ”δυστυχώς πρέπει να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη ένας δήμος για να μπορέσουν να απεμπλακούν συγκεκριμένες διαδικασίες που σε άλλη περίπτωση φαντάζουν αδύνατες“.
Ζήτησε από τον υπουργό να ξεπεραστούν επιτέλους αυτές οι αγκυλώσεις και τόνισε την ανάγκη πρόληψης, διαφορετικά πρόβλεψε πως ο Δήμος Μεσολογγίου  θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με καταστροφές, σαν αυτές του Οκτωβρίου
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλος μίλησε για το θέμα των αντισταθμιστικών του Ευήνου , αλλά και για θέματα που αφορούν στην πολιτική προστασία .
Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας έθεσε επίσης το θέμα των αντισταθμιστικών του Ευήνου και να προχωρήσουν  έργα  οδοποιίας στην περιοχή του .
Ο κ. Στούπας, αντιδήμαρχος Ακτιου – Βόνιτσας ζήτησε να προχωρήσουν επιτέλους οι εργασίες  για την ολοκλήρωση στο  φράγμα Αχυρών και τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία
Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος  συμπλήρωσε πως ο υπουργός δεν έχει άμεση επαφή και γνώση για όλα αυτά τα θέματα  ενώ  ευχαρίστησε τον κ. Σκουρλέτη για την στάση του στην εκτροπή του Αχελώου. Σχετικά με την ελιά Καλαμών ο κ Βαρεμένος είπε: “Κρατάμε χαμηλούς τόνους και έχουμε υποσχεθεί ότι θα λυθεί. Όμως ξέρετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την Μεσσηνία”.
Για  με το επιχειρηματικό πάρκο ο βουλευτής εξήγησε πως ” η απλή υπογραφή” που είπαν χαρακτηριστικά Δήμαρχος Αγρινίου και περιφερειάρχης για να ιδρυθεί “δεν είναι και τόσο απλή” αφού πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.
Η κα Τριανταφύλλου μίλησε για στρεβλώσεις στο σχέδιο  Καλλικράτης που  “στόχος είναι να βελτιωθούν ” και υπογράμμισε την σημαντικότητα της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για την Ιόνια.
Ο υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον όλα τα ζητήματα  που του τέθηκαν και σχολίασε πως το πιο εύκολο για τη μη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια , τον Καλλικράτη κ τόσα άλλα θέματα θα ήταν η απόδοση ευθυνών “σε εκείνους στους οποίους ανήκουν”, ωστόσο τόνισε πως στόχος είναι “να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για όλα αυτά ”

Μίλησε με έμφαση για το γεγονός ότι ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που δεν υλοποιήθηκαν όταν η Ελλάδα ήταν δυνατή και τελικά, ολοκληρώνονται τώρα που η χώρα βρίσκεται σχεδόν σε χρεοκοπία.
“Πρέπει σε συνθήκες στενότητας να ιεραρχήσουμε και να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα όσα έχουμε.”, είπε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης για να αναφερθεί και στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που όπως είπε γίνεται με “ικανοποιητικούς ρυθμούς”.
Δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για το ΒΙΟΠΑ στο Αγρίνιο ενώ χαρακτήρισε την εκτροπή του Αχελώου ένα “φαραωνικο έργο εξαπάτησης “συμπληρώνοντας πως η στάση της κυβέρνησης δεν αλλάζει.

Ακολούθως, ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγωνα τον πολιτών του Αιτωλικού, όπου και άκουσε σφοδρά παράπονα για την δημοτική αρχή του Νίκου Καραπάνου, του εκτέθηκαν τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ του κατατέθηκαν και προτάσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως γρήγορα θα γίνει ευρύτατη σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους.

Αναδημοσίευση από το agriniopress.gr