Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

"Γαϊτοπούλα" καθελκύστηκε στο Αμβούργο!


Χωρίς αμφιβολία το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους-Roots are Routes» που υλοποιήθηκε από τις αρχές του χρόνου στο Μεσολόγγι σε σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο δήμο Μεσολογγίου αποτέλεσε μια «ευχάριστη έκπληξη για τις δυνατότητες και τη δυναμική της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής μας.
Ο επίλογος του προγράμματος γράφτηκε αρκετά μακριά από το Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο μακρινό Αμβούργο όπου και έγινε συνάντηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων σε αυτό το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Η διευθύντρια του Γυμνασίου Αιτωλικού Άντα Χαλαζιά στο κείμενο που ακολουθεί μας περιγράφει την «τελετή» λήξης του προγράμματος στο Αμβούργο:
«Ο επίλογος του προγράμματος «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους-Roots are Routes» για τη χρονιά που πέρασε ολοκληρώθηκε με τον πιο υπέροχο τρόπο. Μετά από μια κουραστική σχολική χρονιά που είχε απ’όλα, τι καλύτερο, από το να συναντήσεις ανθρώπους που έχουν κοινούς ορίζοντες με σένα. Τι καλύτερο από μια περιπλάνηση μαζί τους, σε έναν τόπο διαφορετικό από τον δικό σου.
Η ομάδα μας 7 μαθητές/τριες από το δικό μας σχολείο, το Γυμνάσιο Αιτωλικού, 8 μαθητές από το Λύκειο Ευηνοχωρίου με την καθηγήτριά τους Αναστασία Λιάλιου, ο Μεσολογγίτης καραβομαραγκός Ανδρέας Βίλλιος, η εμπνεύστρια του προγράμματος Όλγα Δασκαλή και ο συνεργάτης του προγράμματος Γρηγόρης Δουλιώτης.



Με μια πρόσκληση στο χέρι λοιπόν, το ταξίδι αυτό στο γερμανικό Βορρά, στην πόλη του Αμβούργου και συγκεκριμένα στην περιοχή-νησί Βίλχελμσπουργκ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ένα δώρο την κατάλληλη στιγμή. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το δεύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είναι συνήθως μουντό και βροχερό. Οι δικές μας μέρες εκεί όμως ήταν ηλιόλουστες από κάθε άποψη. Μας υποδέχτηκαν και μας φιλοξένησαν με τις αρχές της ελληνικής φιλοξενίας. Μας αγκάλιασαν έτσι όπως δεν περιμέναμε. Ζήσαμε ένα λαμπερό τετραήμερο που περιελάμβανε πολλές γόνιμες συζητήσεις που οδήγησαν σε επικύρωση νέων συνεργασιών. Κι αυτό μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.
Ο σκοπός του ταξιδιού μας εκεί ήταν να γνωρίσουμε το κοινωνικο-πολιτιστικό κέντρο Honigfabrik που «χτυπά» σήμερα στην καρδιά του Βίλχελμσπουργκ του Αμβούργου. Ένας πολυχώρος αξιοζήλευτος που με πολύ κόπο και αγώνα γεννήθηκε από 300 περίπου ανθρώπους. Ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα που ήταν εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης μελιού μεταμορφώθηκε με πρωτοβουλία πολιτών σε έναν πολυδύναμο χώρο που ο καθένας θα ήθελε να έχει στον τόπο που ζει.
Ο δεύτερος λόγος του πηγαιμού μας εκεί, ήταν η συμμετοχή μας στην τελετή καθέλκυσης της βάρκας που κατασκεύασαν μαθητές υπό την καθοδήγηση του καραβομαραγκού τους Matthias Krueger, μέσα στο μικρό ναυπηγείο που λειτουργεί στο HonigFabrik, στα πλαίσια αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η Όλγα Δασκαλή όταν είχε πάει για πρώτη φορά στο Αμβούργο το φθινόπωρο του 2017.
Αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποίησε στην συνέχεια με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου, οι οποίοι στην εκδήλωση στο Αμβούργο είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους “Πλεύσεις Ονείρων: Κατασκευάζοντας μια γαϊτοπούλα στο Μεσολόγγι” και να προσφέρουν ως δώρο ένα μοντέλο-γαϊτοπούλας στο πολιτιστικό κέντρο.
Με το στοιχείο του νερού να μας συνδέει, ήταν πολλές οι φορές που σκεφτήκαμε τι θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον ίδιο ή ίσως με παραπλήσιο τρόπο, στο δικό μας τόπο.
Με δελτίο καιρού σπέσιαλ, με τη διάρκεια της μέρας σαφώς μεγαλύτερη απ΄ότι είχαμε συνηθίσει και με ανθρώπους μοναδικούς συνεχώς δίπλα μας, οι γοτθικές μας βόλτες ανάμεσα σε στιβαρής αρχιτεκτονικής κτίρια, σε αχανή πάρκα, σε γειτονιές, στην κοίτη του ποταμού, είτε με τα πόδια, είτε με μετρό, είτε με λεωφορείο, είτε με ταξί-πλοιάριο, έγιναν με υπερβολή. Από το πρόγραμμα δεν έλειψαν οι αθλητικές δραστηριότητες, το παιχνίδι, ο χορός με κάθε ευκαιρία .
Απευθύνουμε λοιπόν δημόσιο ευχαριστήριο στην Brigitte Schulz, στον Thomas Giese, στην Margret Markert  και στη δική μας Όλγα Δασκαλή την ψυχή του προγράμματος. Αναλογιζόμενοι την ευθύνη απέναντι στην διατήρηση και στην εξέλιξη αυτής της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την ιδέα που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε νέα λαμπερά έργα και θα ανοίξει τελικά τους δρόμους που σηματοδοτεί.»