Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

"Μέσα σε μια ώρα έκλεψε, σκότωσε, πούλησε και έφυγε" ο δολοφόνος της Φούλας Παπανδρέου στην Πάτρα. Θλίψη και στη γενέτειρά της, το Μεσολόγγι για τον φρικτό θάνατό της

Πριν 10 ημέρες η κοινωνία της Πάτρας αλλά και του Μεσολογγίου είχε συγκλονιστεί από το άκουσμα της στυγερής δολοφονίας της 88χρονης Φούλας Παπανδρέου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι.
Η αείμνηστη Φούλα επισκεπτόταν συχνά το Μεσολόγγι για να συναντήσει συγγενικά της πρόσωπα και μάλιστα η τελευταία της επίσκεψη, έγινε στις αρχές του μήνα.
Χθες οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση συλλαμβάνοντας τον δράστη της στυγερής δολοφονίας.





Η Φούλα Παπανδρέου, ήταν σύζυγος του αείμνηστου Ανδρέας Χ. Παπανδρέου, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών (1955-1965), που συνέβαλε τα μέγιστα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, την σύνδεση του λιμανιού με την Ιταλία και την δυναμική παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου στην πόλη.
Απέκτησαν δύο κόρες, την συμβολαιογράφο Ευγενία Παπανδρέου – Παπαδοπούλου (η οποία έχει εκδόσει και ποιητικές συλλογές) και την οδοντίατρο Νίκη Παπανδρέου - Πετσάλη (είναι μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης «ΑΝΘΕΙΑ» και με έντονη δράση στο Καρναβαλικό Κομιτάτο).
Η άτυχη γυναίκα ήταν γιαγιά τής παιδιάτρου Μαρίας Πετσάλη, συζύγου του δικηγόρου Ηλία Στεφανόπουλου, γιου του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, αλλά και της οδοντιάτρου Σοφίας Πετσάλη, η οποία συνεχίζει την παράδοση δύο γενεών στην οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ ευτύχησε να γνωρίσει και δισέγγονα.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Σωτήρη Παπανδρέου από την ηλεκτρονική έκδοση τηςεφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» για την σημερινή  παρουσίαση της εξιχνίασης της δολοφονίας από τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

«Η αναλυτική επεξεργασία πολλών ωρών βιντεοσκοπημένου υλικού από το κέντρο της Πάτρας και ειδικά από δρόμους με ενεχυροδανειστήρια, καθώς και η λήψη και ταυτοποίηση βιολογικού υλικού DNA, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών στα ίχνη και στην σύλληψη του δράστη της ανθρωποκτονίας της 88χρονης Φούλας Παπανδρέου.
Ο φόνος της άτυχης γυναίκας, που έγινε στις 16 Ιουλίου, εξιχνιάσθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ενώ εντοπίστηκε και συνελήφθη ο αυτουργός της πράξης.


Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης έγινε το μεσημέρι στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, αστυνομικό διευθυντή Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, αστυνομικό διευθυντή Απόστολο Μαρτζάκλη και τον αστυνόμο Α΄προϊστάμενο του γραφείου Τύπου Χαράλαμπο Σφέτσο.
Όπως έγινε γνωστό, ο καθ΄ομολογίαν δράστης του εγκλήματος, είναι ένας Έλληνας Ρομά ηλικίας 26 ετών από την Γαστούνη Ηλείας που ζούσε από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα. Από την Αστυνομία παρουσιάζεται ως αδίστακτο άτομο που γύριζε από πόλη σε πόλη και διέπραττε κλοπές, ενώ έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για κλοπές και υποθέσεις ναρκωτικών.
Μετά τον φόνο της 88χρονης Φούλας Παπανδρέου, ο δράστης έσπευσε να πουλήσει τα κλοπιμαία -δύο χρυσά βραχιόλια και ένα δακτυλίδι- σε χρυσοχόο στην Πάτρα, και στη συνέχεια έφυγε από την πόλη. Έκανε όμως το μοιραίο λάθος να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, ερχόμενος πάλι στην Πάτρα λίγες ημέρες μετά, όπου και συνελήφθη στις 23 Ιουλίου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Όλγας), από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.
Μετά την λήψη βιολογικού υλικού, ταυτοποιήθηκε με αυτό που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα η υπόθεση "να δέσει" και ο ίδιος να αναγκαστεί να ομολογήσει την πράξη του.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, συνελήφθη και ένας Πατρινός χρυσοχόος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, αλλά και γιατί δεν παρείχε βοήθεια στις έρευνες της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρυσοχόος, είχε περίεργη συμπεριφορά στις ερωτήσεις των Αστυνομικών, αρνούμενος να δώσει σαφείς απαντήσεις για το που είχε βρει τα κοσμήματα. Συγκεκριμένα, δεν κατέγραψε τα στοιχεία του δράστη ως όφειλε από το νόμο, ενώ δεν είχε και ενεργοποιημένη την κάμερα κατά την στιγμή της συναλλαγής, επικαλούμενος ότι το κλειστό κύκλωμα βίντεο είχε βλάβη.

ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΠΑΡΑΓΓΓΕΛΙΑ
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προέκυψε προηγούμενη σχέση του δράστη με το θύμα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 26χρονος χτύπησε τυχαία το κουδούνι του διαμερίσματός της άτυχης 88χρονης που του άνοιξε την πόρτα, πιστεύοντας ότι κατέφθασε η παραγγελία των φρούτων που είχε κάνει τηλεφωνικά από κατάστημα.
Όπως επισημάνθηκε, ο θάνατός της ήταν βίαιος. Ο δράστης μπήκε στο διαμέρισμα, την γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι, την έριξε στο πάτωμα και την στραγγάλισε με τα χέρια του.
Στη συνέχεια, ο δράστης ερεύνησε το υπνοδωμάτιο της παθούσας, αφαιρώντας τα κοσμήματα και εγκατέλειψε το θύμα, όπου και εξέπνευσε.
"Μέσα σε μια ώρα έκλεψε, σκότωσε, πούλησε και έφυγε", δήλωσε ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών Απόστολος Μαρτζάκλης, κατά την σημερινή επίσημη ενημέρωση για το στυγερό έγκλημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο δράστης μετά την σύλληψή του, αρχικά διατήρησε αρνητική στάση, πλην όμως, μετά την παράθεση του συγκεντρωθέντος ανακριτικού υλικού, ομολόγησε την πράξη του, περιγράφοντάς την αναλυτικά.
Ο δράστης για να δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη του, επικαλείται ότι είναι χρήστης ναρκωτικών.»