Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Άμεση απάντηση του δημάρχου Μεσολογγίου στην "κριτική" Π. Παπαδόπουλου για το γραφείο πρωτογενούς τομέα


Άμεση είναι η απάντηση του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου στη δήλωση του επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κοινωνία Μπροστά», Παναγιώτη Παπαδόπουλου αναφορικά με τη σύσταση γραφείου πρωτογενούς τομέα στο δήμο(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Στην απάντησή του ο κ. Καραπάνος παραθέτει μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών του κατά τη θητεία του για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα στην περιοχή και την συνοδεύει με ανάλογο φωτογραφικό υλικό.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μεσολογγίου στη δήλωση – απάντηση τονίζει:
«Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος ή ζει σε άλλο Δήμο εκτός Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ή οι συνήθεις –ανακυκλωμένες- πολιτικές του «κορώνες» είναι το μοναδικό πλέον μέσο επιβεβαίωσης της πολιτικής του ύπαρξης.
Επί της ουσίας μετά και τη σημερινή ανακοίνωσή του περί ανυπαρξίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής γίνονται γνωστά τα εξής:



1)      Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει ορίσει αρμοδιότητες Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης
2)      Σε κρίσιμες για την τοπική παραγωγή συγκυρίες διοργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή επιστημόνων, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες της περιοχής (σχετικό οπτικο-ακουστικό υλικό μπορεί να το αναζητήσει στο διαδίκτυο το οποίο μονίμως αναμοχλεύει προς άγρα ευφάνταστων «σκανδάλων»). Ενδεικτικά αναφέρονται: Α)  η ημερίδα στο Μεσολόγγι την 29η Νοεμβρίου 2016 για την αντιμετώπιση του μύκητα «Γλοιοσπόριο» που προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στο σύνολο σχεδόν της ελαιοκαλλιέργειας. Μετά μάλιστα από την ημερίδα, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος είχε στείλει επιστολή προς τον Υπουργό για την ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών που επλήγησαν σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης Β) την ημερίδα στο κτήριο Συγγρού της Κατοχής Οινιαδών την 13η Ιανουαρίου 2018 όπου κι εκεί έγινε ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εποχής αλλά και η προσβολή των δένδρων από την ασθένεια «Βερτιτσίλιο». Η συμμετοχή δε στην ημερίδα αυτή, είχε ξεπεράσει τα όρια του Δήμου προσελκύοντας ενδιαφέρον από όμορους Δήμους.
3)      Η πρόσφατη «Εσπερίδα» της Κατοχής Οινιαδών ανήκει στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, περιλαμβάνοντας ομιλίες επιστημόνων αυτή τη φορά για τα εσπεριδοειδή που –εάν το γνωρίζει ο κ. Παπαδόπουλος - επίσης είναι διαδεδομένη καλλιέργεια στην πεδιάδα των Οινιαδών.
4)      Ο Δήμος κάθε φορά που  πλήττονταν από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκαλούσαν εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες, ήταν πάντοτε σε ετοιμότητα και σε συνεχή επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου οι καταγραφές να είναι άμεσες κι στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
5)      Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, ο μηχανικός εξοπλισμός του δήμου πραγματοποιούσε καθαρισμούς σε αγροτικούς δρόμους και περιοχές όπου είχε να περάσει «μηχάνημα» δεκαετίες… 
6)      Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος τον Οκτώβριο του 2017 (26/10) συνοδευόμενος από εκπροσώπους παραγωγών και τοπικών φορέων παρουσία των βουλευτών Μ. Τριανταφύλλου και Γ. Βαρεμένου, επισκέφθηκε τον Υπουργό και τον Υφ/γό Αγροτικής Ανάπτυξης θέτοντας σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την ελαιοπαραγωγή όπως ήταν η τελική ένταξη της Ελιάς Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο προϊόντων. Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο να ικανοποιηθεί λίγους μήνες αργότερα με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της οριστικής ένταξης του προϊόντος στον Εθνικό Κατάλογο.
  Σε κάθε διεκδίκηση δε των αγροτών, ήταν «παρών» να υποστηρίξει δίκαια αιτήματα και να τα προωθήσει αρμοδίως.
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλείται ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος να ενημερώσει για τις δικές του ενέργειες ή έστω προτάσεις που υπέβαλλε με τη θεσμική του ιδιότητα, την τετραετία που πέρασε…»